fbpx

GharPar, egy kozmetikai cég a pakisztáni nőkért

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mondhatjuk, hogy a feminizmus ma éli második fénykorát, egyelőre azonban messze van a cél. Néhány országban ugyanis még mindig elnyomásban élnek a nők, és az egyenlőség fogalmát csak hírből ismerik. Sok szempontból ilyen Pakisztán is. De egy szép napon Shameelah Ismail remek ötlettel rukkolt elő, hogy esélyt adjon sorstársainak a kitörésre.

A 43 éves nő kozmetikusként dolgozott, és munkája során számtalanszor tapasztalta, hogy hazájában még mindig borzasztóan igazságtalan a nők elbírálása. Egyrészt sokan a mai napig írástudatlanok, másrészt pedig még a képzettebbek is alulfizetettek, és a szalon tulajdonosok kegyetlenül bánnak velük. Shameelah képtelen volt tétlenül tovább nézni, ahogyan megszégyenítik társait, és előállt egy nagyszabású tervvel:

Saját kozmetikai céget alapított, melynek lényege, hogy az alkalmazottak házhoz mennek, helyszínen dolgoznak, saját, hordozható eszközeikkel. Ezzel kikerülik a felháborítóan viselkedő szalontulajdonosokat, és sokkal nagyobb önállóságot élveznek. Eleinte senki nem támogatta az ötletet, féltették Shameelah-t , hogy rosszul jön ki belőle, vagy elbukik a terve. Ez azonban őt nem ijesztette meg, sőt még inkább hajtotta előre. 2016-ban testvére, és egy ismerőse segítségével meg is alapította a GharPar nevű, szépségápolási szolgáltatásokkal foglalkozó céget, amit nem sokkal később egy titkos befektető felkarolt.

GharPar

A kezdeményezés azonban több volt egy átlagos munkahelynél. Az alkalmazottaknak 162 dollárért kell megvenniük a szükséges felszerelést, amivel aztán kimehetnek a megrendelőkhöz dolgozni. Ennyit kell befektetnie kezdéskor a cégnél az új kozmetikusoknak, viszont cserébe folyamatos képzéseket kapnak, nem csak a szakmájukat tekintve, hanem például pénzügyeikkel kapcsolatban is. Ezen túl pedig a fizetésük is sokkal magasabb, mintha egy szalonban dolgoznának. A GharPar ugyanis mindössze 30%-ot kér el a rendszer tagjaitól, a keresetük nagy rész így megmarad, ami jelenleg akár háromszorosa is lehet annak az összegnek, amit szalonban dolgozó társaik keresnek.

Az üzlet virágzik, már telefonos applikáció is készült hozzá, és számtalan pakisztáni nő életét tette jobbá. Az egyik lány például egy bántalmazó házasságból tudott kitörni a munkájának köszönhetően. Pont az ilyen élettörténetek vagy élethelyzetek miatt hozták létre a céget, és ezek miatt szeretnének minél több városba eljutni. Ahogyan Shameelah fogalmazott:

„Készségekkel akartuk felruházni ezeket a nőket, hogy bármi is történjék velük, legyen valamijük, amire támaszkodhatnak.”

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek