fbpx

Mikor beszélhetünk a szexről a gyerekkel?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A legtöbb szülőnek fejtörést okoz, mikor és hogyan beszélhet először gyerekével a szexről. Melyik lehet a jobb döntés, ha húzzuk az időt, és megvárjuk, amíg elég ’nagyok’ lesznek hozzá, vagy ezzel pont, hogy ártunk nekik? És egyáltalán ki dönti el, mikor jön el az a kor, ami az ’elég nagyok’ kategóriába esik már? Ezekre próbálunk ma választ adni nektek.

Bármennyire is kínos ez a téma, előbb-utóbb beszélni kell róla velük. Hiszen ki lenne jobb forrás a szülőknél? Igen a válasz nagy valószínűséggel a következő: senki és semmi. Ezzel tisztáztuk azt a tényt, hogy a gyerekeiteknek az a legjobb, ha tőletek, szülőktől hallanak erről a témáról először. Ti szinte biztos, hogy valósabb képet tudtok adni nekik, mint egy film, vagy egyéb média platform.

Ez bizonyára nehéz feladatnak tűnhet elsőre, mert sajnos még mindig nagyon tabu témának számít a szex, pedig a világ egyik legtermészetesebb dolga. Itt az ideje, hogy ezen együttesen változtassunk, és mi legyünk azok, akikhez gyermekeink fordulnak, ha kérdésük van.

Miért olyan fontos a megfelelő forrás?

Mert fiaink és lányaink, ahogy közelednek a ‘kíváncsi’ korhoz, megakadályozhatatlan, hogy elkezdjék felfedezni testüket, szexualitásukat, és ez így van jól. Viszont, ha nem beszél velük senki arról, hogy mi a teendő, ha az ember felnő, akkor bizonyára maguk fogják megkeresni forrásaikat. Amik nem biztos, hogy olyan helyek lesznek (pornófilmek, pornográf magazinok, cikkek), amikből szeretnénk, hogy tanuljanak.

szex

Ezek később súlyos problémákhoz vezethetnek: megfelelési kényszerhez, önmaguktól eltávolodáshoz, lelki sérülésekhez, meg nem értettséghez. Előfordulhat, hogy majd felállítanak maguknak egy hamis ideált, amit utánozni akarnak, mert nem tudják, hogy az rossz, vagy valótlan, hiszen senki nem tájékoztatta őket.

Jó lenne, ha a felvilágosító órák is kicsit másképp zajlanának, és nem csak arról szólnának, hogyan kell felhelyezni az óvszert, meg mit tegyenek a lányok menstruáció esetén. Hanem egy nyílt, tabuktól mentes, őszinte beszélgetésről. De ezen túl is fontos, hogy egyenként foglalkozzunk a gyerekekkel, hiszen mindenki egyedi, és különböző, ennél fogva más-más jellegű kommunikációt igényel.

Ezért azt tanácsoljuk, merjetek beszélgetni gyerekeitekkel, mikor kérdeznek! Mert akkor van itt az ideje. Legyen ez bármilyen idős korukban. Ne szóljátok meg őket, amiért kíváncsiak, ne legyen a szex tabu, mert később lehet, hogy emiatt nem mernek majd beszélni róla, mikor pedig fontos lenne. Inkább tanítsátok meg őket a tiszta, őszinte kommunikáció fontosságára! Hogy mikor eljön az idő, akkor az adott partnerükkel is merjenek beszélni róla, mi okoz nekik örömöt, és mi az, amiben kényelmetlenül érzik magukat.

Ezzel rengeteg fájdalomtól és megalkuvástól óvhatjátok meg gyermekeiteket! Sőt, igazából ezzel tehetitek a legtöbbet értük, és azért, hogy majdan egészséges kapcsolatuk legyen másokkal, és legfőképpen önmagukkal.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32