fbpx

Kézműveskedés az elme elcsendesítéséért

Többféle hobbiról, időeltöltésről hallhattunk már, aminek nyugtató hatása van. Minden ember számára más és más jelenti a belső csendet, engem személy szerint egy gyönyörű környezetben való kirándulás, jóga vagy meditálás juttat el legtöbbször ahhoz a ponthoz, hogy megnyugodjak. Sokunk különböző sportágaktól várja el ezt az eredményt, de tudtad, hogy például a kézműves feladatok is képesek háttérbe szorítani azt a rengeteg gondolatot, ami ugyebár – ha hagyjuk – könnyen eluralkodhat rajtunk?

Felmenőink sem hiába varrtak, hímeztek, kötöttek annyit! Ha kezedbe veszel egy eszközt, legyen az tű, kötőtű, színesceruza, ecset, biztos lehetsz benne, hogy a figyelmed a kezedben lévő tárgyra fókuszál. Ez pedig segít, hogy a napok óta zakatoló gondolataid legalább arra az időre megszűnjenek.
Pszichológiai kutatások alapján az ilyen tevékenységeknek több pozitív hatása is van. Ellazít, megnyugtat, csökkenti a stresszt, növeli a koncentrációképességet és akár még az önbizalmadat is! Azok a személyek, akik több kézműves feladatot végeznek, boldogabbaknak vallják magukat. Tehát az ilyen tevékenységek képesek kizökkenteni a mókuskerékből, hosszútávon pedig még sikeresebb a hatásuk!

De ha úgy érzed, nem áll a kezedhez se tű vagy ecset, bátran keress fel könyvesboltokat színezőkért. A színezés ugyanilyen jótékony hatással bír, mint a cikk elején felsoroltak. De az is sokat segít, ha például gyakrabban főzöl. Hiszen egy étel elkészítéséhez a hozzávalókon kívül ugyanúgy a kreativitásra és a figyelemre van szükség. Továbbá ebben az esetben is „kézzel fogható” a végeredmény, ami szintén hozzájárulhat önbizalmad növeléséhez! Sőt, nem meglepő, ha mosogatás után is nyugodtabb leszel.

Ha mostanában sokszor érzed úgy, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok vagy csak egy új és hatékony hobbit keresel, próbálj ki egyet a felsoroltak közül, vagy kezdj egy ezekhez hasonlóba! Pár alkalom után már érezhető is lesz a hatása!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Kapcsolódó cikkek