fbpx

A nárcisztikus személyiség bemutatása a Tiger King sorozaton keresztül

Az én hétvégém keretét Joe Exotic, és a vele készült Tiger King: Murder, Mayhem and Madness című dokumentumfilm adta. Az első dolog, ami eszembe jut erről a sorozatról, hogy elképesztően bosszantó és őrültség. Mégis olyan éles személyiségtípusokat mutat be, hogy úgy éreztem, írnom kell róla a nárcisztikus személyiségtípus megközelítéséből.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Tiger King: Murder, Mayhem and Madness – Gyorstalpaló

A sorozat lényegében arról szól, hogy Joe Exotic – születési nevén: Joseph Allen Schreibvogel -, vagyis most közismert nevén Tiger King, Oklahomában létrehozott egy magánállatkertet, amiben kizárólag egzotikus nagymacskák vannak. Majd képbe jön Carole Baskin, aki egy állatvédő nagymacskatartó, kizárólag mentett nagymacskákat tart, és elkezd pereskedni Joe Exotic ellen. Persze a történet nem ennyire fekete-fehér, de az évadban az ő kettejük viaskodására épültek az epizódok, bemutatva mellette az ő és a hozzájuk hasonló nagymacskatartók életét.

Joe Exotic-ban már hamar tudatosult, hogy nem az emberek lesznek a legjobb barátai. Kansasben, egy farmon nőtt fel, ahol 5 éves korában egy nála idősebb fiú többször abuzálta az otthonukban. 14 éves korában Texasba költöztek, ahol rendőrként kezdett el dolgozni a középiskola után. Akkoriban összeköltözött barátnőjével, miközben többször rendszeresen látogatott titokban melegklubbokat. Egyik testvére hamar felfedte ezt a titkot a szüleinek, mire édesapja megeskette Joe-t, hogy soha többé ne lássa őt és még a temetésére se merjen eljönni. Joe ezek után öngyilkossági kísérletet hajtott végre: rendőrautójával lehajtott egy hídról, de túlélte. Gyógyulása közben egy barátja – akivel akkoriban ismerkedett meg és egy szafariparkban dolgozott – néha megengedte Joe-nak, hogy a hazahozott oroszlánbébikkel játsszon. Joe-ban elmondása szerint ekkor fogalmazódott meg, hogy ezek az állatok milyen gyógyító hatással bírnak. Nem sokkal később felvállalta, hogy meleg, és összeköltözött Brian Rhyne-val, első barátjával.
Mindeközben kedvenc testvérével, Garold-dal megvettek egy állatkereskedést, majd 1997 októberében Garold meghalt egy autóbalesetben. Joe-ban nagy törést okoztak a történtek. A család beperelte a teherfuvarozócéget a baleset miatt, akik nem kis összeggel kárpótolták a őket. Joe Exotic ebből a pénzből – elmondása szerint bátyja emlékére – nyitotta meg a Garold Wayne Zoo-t. És itt kezdődött el a még eddiginél is őrültebb életút, amit a sorozat dolgoz fel.

Nárcizmus

Miből gondolom, hogy Joe Exotic nárcisztikus személy? A nagy wikipédiából idézve: „a nárcizmus beképzeltség, hiúság, önhittség vagy egyszerűen az önzés személyiségvonása”. Ezzel nagy vonalakban le is írtam milyen Joe Exotic viselkedése a sorozatban.

Egy nárcisztikus embernek mindentudónak, mindenhatónak és mindig uralkodónak kell lennie. (Nem meglepő így hát, hogy Joe Exotic odavolt a „Tiger King” névért, amit a sorozatban is szereplő valóságshow szerkesztője adott neki). Mindez azért, mert ebben rejlik túlélőképességük a múltjukat tekintve. Ez legtöbb esetben arra vezethető vissza, hogy a gyermeki önértékelés közvetlenül a szülőkhöz kapcsolódik, akiknek a szeretet és a törődés helyett elsődleges céljuk, hogy a gyermekük a legjobb legyen. Ezért a gyermek önérzete a teljesítményhez kötődik. Amiatt, hogy gyerekkorban sikerrel járt nekik a szeretet, egész életükön át erre összpontosítanak: sikerre és hatalomra.

Ez a személyiség típus továbbá sokszor úgy ítéli, hogy ő mindenre jogosult. Egyben arrogáns, és nem gondol arra, hogy más ember előnyeit kihasználva jutott előbbre (erre később részletesebben kitérek), hiszen kizárólag a saját sikereit konstatálja, amiket nyilvánvalóan kizárólag magának köszönhet. Ez pedig egy olyan szintre emeli őket, hogy úgy ítélik, kizárólag az ő egyedi szintjükhöz méltó emberek számítanak.

A hatalom hatalma

A nárcisztikus ember egyik fő célja, hogy mindenek felett az övé legyen a legnagyobb hatalom. Joe Exotic-ot egész életében azt hajtotta, hogy az övé legyen az egyetlen elismert nagymacska állatkert Oklahomában. Szembeszállt Carole Baskinnel, egészen addig, hogy a nő meggyilkolását is megtervezte.

De mért fontos ennyire a hatalom? Kompenzáljuk vele veszteségeinket? Kutatások szerint az emberek három okból szeretnék elérni, hogy hatalommal bírjanak:

Önmegvalósítás: A hatalom összességében boldoggá teszi az embereket, a boldogság pedig a hatalomvággyal együtt mindannyiunk természetéből fakadó vágya.

Pénzügyi jólét: Sokan a pénzzel párosítják a hatalmat, hiszen leegyszerűsítve, ha pénzed van, mindent megtehetsz.

Törvények megkerülése: Hatalommal bírni pénzügyi vagy politikai oldalról képes arra buzdítani, hogy törvénytelenül cselekedj. Főleg ha ezek a tevékenységek több pénzt hoznak a házhoz.

Joe Exotic esetében mindhárom gondolat helytálló. Múltjából kiindulva, számára elképesztően egyedien próbálta megvalósítani önmagát és képviselni azt, még akkor is, mikor egyik alkalmazottja megsérült egy tigristámadás miatt. Sőt akkor is, amikor már szinte alig volt bevétele az állatkertnek. Ő magából és az elképzelt ideális világának egy darabjától sem volt képes megválni. Ezt követi a pénzügyi jólét elérése, amire már tizenéves korától berendezte az életét munkáival.  Mindenkinek célja, hogy pénzügyileg is helytálljon az életében, de van egy határ, amit nem mindenki feszeget. Joe Exotic állatokat és embereket, vagyis ahogy már említettem más élőlények előnyeit kihasználva érte el céljait. Nem beszélve ennek törvénytelen kivitelezéseiről. A sorozatban fény derül a pénzmosásra, pénzsikkasztásra is.

Áldozatok

A már említett emberek, kiknek előnyéből kovácsol sikert egy nárcisztikus személy, ők a legtöbb esetben valójában áldozatok. A Tiger King sorozat szereplői – nem csak Joe Exotic, hanem Dr. Antle és Carole Baskin alkalmazottai is – félelmetesen kihasznált munkavállalók. Joe Exotic állatkertjében olyan személyeket foglalkoztatnak, akiknek bűnös előélete vagy otthontalansága miatt máshol nem alkalmaznák. Joe Exotic igazi „hősként” befogadja őket és munkát ad nekik. Csakhogy ez a munka egy életfogytig tartó feladat. Egy állatkertben nem 9:00 és 17:00 óra között tart a munkaidő, hanem lényegében egész nap. Nincs szabadnap, nincs karácsony, csak a munka van. Az állatkertek vezetői pedig elhitetik velük, hogy amit csinálnak, az jó, hiszen jó célt szolgálnak. Összességében főleg a gyenge és egész életükben szeretetre éhes emberek képesek arra, hogy szemellenzővel csodálják a főnökeiket. A sorozatban érdekes tényekre derül fény Dr. Antle állatkertjéről is, egy régebben ott dolgozó fiatal lány interjújában. Nem túlzok, ha leírom, hogy az a park lényegében egy szekta. Carole Baskin pedig teljesen ingyen foglalkoztatott önkénteseket, akik egy rendszer alapján, minél többet dolgoztak, annál tapasztaltabbak lettek és annál hamarabb lépkedhettek fel a lépcsőn.

Ebben a szituációban az állatok is ugyanannyira áldozatok, mint az emberek. A nárcisztikus személyek képesek az állatokat lebecsülni és úgy gondolni rájuk, mintha nem élőlények lennének. De mikor tudatosult az állatkert vezetőiben, hogy az utcai show-k, a magánállatok lehetőséget biztosítanak a hírnévre, a vagyonra és a hatalomra, akkor ezeket az állatokat elkezdik irányítani. Joe Exoticnak itt volt a lehetősége arra, hogy végre ebben a legjobb legyen. Félelmetes egyébként a tény – amire a sorozat is utal – hogy ezeknek az állatkerteknek a social media felületein mindenhol a vezetőik vagy a látogatók pózolnak az állatokkal, vagyis középpontban szinte mindenhol az ember van. Persze erre egy nagyon szép kampányt lehet felhúzni, rengeteg követővel, benne elfedve a valóságot.

Áldozatok voltak még Joe Exotic szeretői is, akik legtöbb esetben jóval fiatalabbak voltak nála. Nem meglepő, hogy második férje, Travis Maldonado az állatkertbe követett el öngyilkosságot. De erről többet nem írnék, ha szeretnéd megnézni a sorozatot. Joe-nak egyébként összesen 5 férje volt.

Konklúzió vagyis a csöbörből vödörbe

Joe Exotic az egész életében várt sikerét egyébként nagyon kevés ideig, vagy talán még addig se élvezte. Bár tigrisek között élt és külső szemlélőknek kizárólag a különlegességét mutatta, a sorozatból kiderült, hogy a valóság messze nem volt ennyire idilli. Emellett Joe Exotic célja, hogy Oklamoha leghíresebb és egyetlen egzotikus vadmacska-állatkertjét tartsa fenn, és a mellé társult nárcisztikus személyisége odáig juttatta őt, hogy jelenleg börtönben van, Carole Baskin meggyilkolásának terve miatt. Mondhatnám, hogy a jó győzött és a gonosz elnyerte méltó büntetését, de Carole Baskin jósága is megkérdőjelezhető. A napokban pedig a sajtó bejelentette, hogy Joe Exotic állatkertjének új tulajdonosa Carole Baskin lett.

És ha nem is találunk semmi vonzót egy ilyen ember leírásában, vagy az állatok ilyen szintű kizsákmányolásában, én mégis legalább azért ajánlanám a Tiger King sorozatot, hogy táguljon a világgal és az emberekkel kapcsolatos nézőpontunk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32