fbpx

Amiről nem beszélünk: pornófüggőség

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Vannak olyan kényes és tabu témák, amelyekről kevésbé beszél a társadalom, inkább megtűrve, a szőnyeg alá söpörve kezelik azokat: ilyen például a pornófüggőség. Ez az addikció nagyobb számban jellemző inkább a férfiakra, és mint sok más őket érintő kényes kérdésre, erre is sokkal kevesebb figyelem jut. De mi is az a pornófüggőség?

Pornót szinte mindenki néz, maximum csak nem vallja be, így semmiképp sem szabad prűdként hozzáállni és ezzel is szégyenérzetet kelteni másban, illetve nem jelenthető ki, hogy ez csak negatív hatással lehet egy emberre vagy egy párra. Hiszen elképzelhető, hogy egy kissé elfáradt kapcsolatot ezzel fel lehet dobni, esetleg ezáltal elkezdenek nyitottabban kommunikálni a szexuális vágyaikról. Mint mindenben, ebben is a tudatosságon és a mértékletességen van a hangsúly.

Ugyanis a pornó bizony be tudja szippantani az embert. Sok fiatal ezeken a filmeken keresztül találkozik először a szexualitással, ami, ha nincs megfelelően kommunikálva számukra, elég ferdített képet adhat nekik arról milyen is a szex. Hiszen a pornó filmekben mindenki gyönyörű, mindenki ügyes és a nők az első simogatástól elélveznek: nincs izzadság, nincsenek furcsa és vicces hangok, és soha nem sikerül semmi rosszul. Pedig a valóság egyáltalán nem ilyen. Ebben a videóban például maguk a híres pornó sztárok figyelmeztetnek arra, hogy bizony elég kevés köze van a valóságnak ahhoz, ami ott történik egy több órás forgatás alatt.

A gyors gyönyör viszont elég hamar függőséget tud okozni, hiszen egy gombnyomásra elénk tárul minden vágyunk. Olyan is, amit mi magunk nem mernénk bevállalni, de nézni bármit nézhetünk: csak egy kattintás és jöhet szőke, barna, ázsiai, hármas vagy, amire csak vágyunk. Nem kell bajlódnunk az ismerkedéssel és egy kapcsolatot sem kell ápolnunk, csak a gyors kielégülés, és mindenki mehet a dolgára.

Ez a hozzáállás mérgező lehet egyedülállók és párok számára egyaránt. Egy párkapcsolatban ez képes megölni az intimitást és idővel a férfiak részéről akár merevedési problémák is felmerülhetnek, a nők pedig sokkal nehezebben tudnak elélvezni, hiszen nincs a megszokott inger. Pedig a valóság nem egy pornófilm. Ezt követően sok esetben eltávolodnak a párok, sőt akár a kapcsolat végéhez is vezethet a probléma, de idővel már a kapcsolatteremtés is gondot okozhat.

De nem csak otthon, hanem a munkahelyen is eredményezhet problémát ez a függőség, hiszen aki ebben szenved, sokszor 8 órát sem bír ki nélküle. És ahogy egyéb drogoknál, itt sincs megállás, és egyre többet és egyre durvább dolgokat akar az illető, nem elégíti már ki a „sima” pornó. Innen pedig már nincs megállás, egy szörnyű szégyenspirálba kerül a függő, amely elszigeteltséghez vezethet.

De miért a pornó?

Ahogy a legtöbb függőség esetében, itt is valamilyen hiányt akarnak pótolni az ebben szenvedők. Újból és újból át akarják élni az élvezetet, ami viszont egyre kevesebb ideig elég számunkra, így egy ördögi körbe kerülnek.

És mennyivel egyszerűbb a gyors kielégülés: bárhol és bármikor, ezekre az egyszerű történetekre, a tökéletes szereplőkkel és a legperverzebb jelenetekkel, mint egy húsvér kapcsolatot kialakítani? Ahol igenis szükséges az előjáték, össze kell csiszolódni és senkinek sem lesz 3 perc alatt hüvelyi orgazmusa, de az is lehet, hogy sohasem. Egy kapcsolaton és a jó szexuális együttléteken dolgozni kell.

A leszokáshoz hatalmas önkontroll szükséges és egy támogató partner: jó, ha találunk egy másik örömforrást a pornó helyett, például, hogy felfedezzük saját magunkat és a párunkat.

Emellett ajánlott egyéni és/vagy párterápiát is igénybe venni, hogy megtaláljuk a mögöttes okokat. Fontos, hogy ne lengje körbe a szégyen ezt a problémát, és ha a párunk ebben szenved, akkor legyünk mi is megértőek és próbáljunk segíteni neki.

Kevesebb szó esik erről, de bizony a férfiak is számos görccsel, elfojtással és kudarccal élnek együtt. Ráadásul sokakban él az a kép, hogy egy férfi erős és soha nem sír, nem mutatja ki az érzelmeit. Ez alatt a súly és megfelelési vágy alatt sokan összeroppannak, az önbizalmuk pedig szinte a nullához közelít. Így fontos, hogy mi se úgy álljunk hozzá, hogy pasik=pornó, meg „szemét perverz férfiak”, hanem próbáljunk belátással lenni, a valódi gond és okok mögé nézni és segíteni a tőlünk telhető legjobb módon.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32