fbpx

Több évtizednyi próbálkozás, és reménykedés után végre célba ért a kérvény: a szörfözés is olimpiai szám lesz 2021-ben.

Kahanamoku, hawaii-i herceg nagy álma volt, hogy egyszer a szörf is ilyen szinten elismert sportág lehessen, és ezért mindent meg is tett. Ötven év kellett ahhoz, hogy álma valóra váljon. Hogy eddig miért nem jött össze, ahhoz talán annak is köze van, hogy viszonylag nehéz megteremteni a körülményeket ehhez a fajta megmérettetéshez. Plusz medence kell hozzá, amit nem feltétlenül tudnak később kihasználni. A legjobb pedig természetesen az lenne, ha az óceán vizén tudnák megtartani.

A Tokyo-i Olimpia elsődleges szörfös helyszíne éppen ezért lesz a Shidashita Beach, ha az időjárási tényezők is engedik. Utóbbit több szakember is vizsgálja, az ő segítségükkel lesz kitűzve a pontos napja a versenyeknek. De van azért egy B terv is, egy mesterséges hullámokat generáló medence. Viszont mivel az óceán a szörfözők természetes színtere, ezért a sportolók számára az lenne a legjobb terep.

A selejtezők már le is mentek, a legkeményebb talán az amerikai nők versenye volt, mert a világranglistán az első három helyet mind ők foglalják el, ám csak ketten indulhatnak el az ötkarikás versenyen a saját nációjukat képviselve. Összesen egyébként 20 nő és 20 férfi vesz részt szörfösként a 2021-re tolt olimpiai játékokon. Különböző versenyszámokban indulhatnak majd, és nemek szerint külön mérettethetik meg magukat.

Öltözékük vegyes lesz, egyrészt hazájuk színeit kell ruházatukon feltüntetni, emellett pedig engedélyezték számukra, hogy szponzorokat is megjelenítsenek rajtuk.

Maradhat-e a szörf olimpiai sportág?

Erre a kérdésre sajnos biztos válasz nincsen. A történelem során ugyanis volt már rá példa, hogy egy adott sportágat úgymond kipróbáltak, de a játékok után úgy döntöttek, nincs helye ezen a rendezvényen. Ezért erre csak később derülhet fény, addig pedig tessék drukkolni!

A 2021-es olimpián egyébként három másik sportág is most fog először esélyt kapni. Jövőre a gördeszka szerelmeseinek is érdemes lesz megnézni az ötkarikás játékokat, ahogy a karate, a falmászás, és a baseball rajongóinak is.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Kapcsolódó cikkek