fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bizonyára te is találkoztál már az utcákon olyan automatákkal, amikben nem ital vagy édesség található, hanem zsebkönyvek! A POKET zsebkönyvek kezdeményezés 2018 áprilisában indult, azzal a céllal, hogy minőségi irodalmat terjesszenek automatákból, elérhető áron, mégpedig olyan formában, hogy azokat akár a tömegközlekedési eszközökön is könnyen olvashassuk!

A POKET zsebkönyvekből a két év alatt már 20 került kiadásra, amiből megpróbáltam – higgyétek el, nehéz volt – azt az 5 darabot kiválasztani, amiért igazán megdobbant a szívem, mikor kiszúrtam az automatában.

Szerb Antal – Utas és Holdvilág

Ez volt a legelső POKET könyv, amit a Ludwig Múzeum automatájából zsebeltem be és talán mára ez a leggyűröttebb, annyiszor olvastam újra és újra. Mihály, a főszereplő házassága utáni nászútja során száll le a vonatról, feleségét ott hagyva, hogy maga se tudja miért, de felfedezze Olaszországot. A történet során szó van a múltról, az abba való kapaszkodásról, és önmagunk keresésének kanyargós útjáról. Szerb Antal egy kalandos regényt vetett papírra, egy fiatalemberről, aki „mániákusan, veszendően, a pokol és a halál határán vágyódik valaki után; keresi, kergeti, hiába, és az élete elsorvad nosztalgiában”.

Karinthy Frigyes – Utazás a koponyám körül

Karinthy Frigyes ezt a nehezen emészthető könyvét 49 évesen, 2 évvel a halála előtt írta. Karinthyt 1936-ban műtötték Stockholmban agydaganattal. A könyvben lényegében a betegségének felfedezéséről, ráeszméléséről és magáról a műtétről ír. Bár a téma erős, és olyannyira vizuálisan van megírva, hogy sokunk megijedhet tőle, én mégis ajánlom azoknak, akik magyar klasszikusra vágynak. Természetesen a sorok között felfedezni vélhetjük Karinthy iróniáját, és a mű a végére örömmel, életkedvvel, büszkeséggel zárul.

poket
Fotó: Zsigmond László
Lewis Caroll – Alice csodaországban

Talán Alice-t senkinek sem kell bemutatni, és a kalandját sem Csodaországban. Ez a szürreálisnak tűnő regény, viszont véleményem szerint korántsem áll távol annyira a valóságtól. A 19. századi Angliában játszódik, amikor meghatározó jelentőségű volt a racionális szabályozás, az etikett. Ez a kor az illem és az udvariasság korszaka volt, legalábbis addig a szintig, hogy meghatározták miről illik beszélni és miről nem. A műben továbbá ugyanennek a korszaknak az Angliai miliője is megjelenik. Alice pedig gyermeki kíváncsisággal indul útnak ebbe a groteszk, bizarr párhuzamos világba.

Ebben a POKET zsebkönyvben található illusztrációk Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásán készültek. Az együttműködés célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ma minden 68. ember autizmussal él, illetve, hogy fontos, hogy közösen gondoskodjunk róluk!

Szabó Magda – Az őz

Az őz című regény 1959-ben íródott és azóta már 35 nyelven olvasható. Nekem ez volt az első Szabó Magda könyvem, amit olvastam, és félve ültem le elé, aztán a legelső pillanattól magával ragadott. Annyira gyorsan történik benne minden, és olyan részletes izgalmassággal számol be az író a karakterek személyéről, cselekedeteiről, hogy egyszerűen képtelen voltam letenni. A sorok tele vannak fájdalommal, igazságtalansággal, megmagyarázhatatlan következményekkel. A könyvet már csak azért is érdemes elolvasni, hogy tanuljunk személyiségfejlődésről, ok és okozatokról.

Weöres Sándor – A Teljesség felé

Ez az a könyv, amit mindenkinek legalább egyszer el kell olvasnia. Nagyon szeretem, hogy megszereztem POKET méretben, így a legtöbb esetben, mindig a táskámban lapul, hogy bármikor elővehessem. Weöres Sándor A Teljesség felé c. könyvét Hamvas Bélának, írónak és filozófusnak ajánlja, és neki köszöni, mint mesterének, hogy számára harmóniát teremtett. A könyv maga egy igazi életre szóló útmutató. Összefoglalva a költő eszmefuttatása egy világkép, aminek célja a teljesség elérése és megteremtése. Viszont ez a teljesség nem kézzelfogható, ezt a teljességet mindenki magának kell, hogy megtalálja és megélje.

Borítókép forrás: POKET Facebook oldal

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32