Ha ősz, akkor sütőtök, ez nem vitás! És mi mást készíthet egy többségében növényi étrendet követő ember, ha a bort is meg szeretné jeleníteni az ételében, ha nem rizottót?
Az alap receptet még a jó öreg Jamie Olivertől tanultam, akiért bevallom rajongtam annak idején. A konyhában kitettem a laptopot és a videója alapján főzőcskéztem. Aztán megkaptam az egyik szakácskönyvét is, ahol leírja ezt az alap receptet, amit aztán megbolondítottam kedvemre. Lássuk is!
Hozzávalók 4 főre:
1 liter zöldséges leves alaplé
2 tk margarin + 50 g margarin
2 evőkanál olivaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szárzeller
300 g rizottónak való rizs (fontos, hogy tényleg azt vegyünk, mert simából nem valószínű, hogy sikerülni fog!)
3 dl száraz fehérbor
só, bors
kb. 650 g sütőtök
szárított rozmaring
szárított kakukkfű
2 evőkanál olivaolaj
só
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az alaplét. Eközben vágjuk kis kockákra a vöröshagymát és finomra a fokhagymát, valamint apróra a zellerszárat. Egy méretesebb serpenyőbe helyezzük ezeket, 2 evőkanál olivaolaj, és 2 teáskanál margarin társaságában. Alacsony hőfokon főzzük kb. 15 percig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Ezután tegyük rá a rizst, és egy fokozattal vegyük feljebb a hőmérsékletet alatta.
Nagyon fontos, hogy a rizs ne kapjon oda, ezért folyamatosan kevergetni kell innentől kezdve! Mikor kezd üvegessé válni, öntsük rá a fehérbort, majd folytassuk a keverést! A bor alkoholtartalma szép lassan elpárolog majd, de ad egy jó kis aromát az egésznek.
Ha úgy látjuk belefőtt a bor, akkor jöhet az alaplé. Tegyünk hozzá csak egy merőkanálnyit, egy csipet sóval, és vegyük vissza a hőmérsékletet alatta, hogy a rizs külső rétege ne keményedjen meg túl hamar! Mikor úgy látod, hogy a hozzáadott levet felszívta a rizs, akkor jöhet a következő kanálnyi. Ezt így folytasd kanalanként, folyamatosan keverve az egészet, nagyjából 15 percig. Ezután kóstold meg, hogy az állaga eléggé puha, de mégsem túlfőtt-e, és adj hozzá még ízlés szerint sót, borsot.
Nem baj, ha maradt az alapléből, ha már úgy érzed, hogy megfelelően puha a rizs, akkor inkább ne használj hozzá többet! Viszont ha kevésnek bizonyul, akkor egy kis forróvízzel még pótolhatod. Ha készen van a rizs, vedd le a főzőlapról, add hozzá az 50 gramm margarint, jól keverd át vele, és hagyd pihenni.
Ezután jöhet a sütőtök. Vágd apró kockákra, és helyezd egy serpenyőbe 2 evőkanál olivaolajjal. Add hozzá a fűszereket ízlés szerint, és párold amíg puha nem lesz! Ez nagyjából 20-30 percbe fog telni, ezután csak keverd hozzá a rizses alaphoz, melegítsd össze az egészet, és kész is van a sütőtökös- fehérboros rizottó! Egytálételnek is kitűnő ezeken a szürke napokon, de köretként is felszolgálhatjuk halak vagy húsok mellé, akár a tejterméket fogyasztók számára parmezán forgácsokkal. Jó étvágyat!