fbpx

Újévi rutinok a lelki egészségért

A hétköznapi mókuskerékben mindannyiunknak szüksége van egy kis kikapcsolódásra, hogy lelki épségünket is megóvjuk, töltekezzünk. Megmutatom nektek, én milyen rutint alkalmazok ehhez.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sokat emlegetjük cikkeinkben, hogy az egészségünk megóvása nem merül ki abban, hogy mit eszünk, vagy milyen vitaminokat viszünk be. Tény azonban, hogy elengedhetetlen a megfelelő életmód kialakítása, erről olvashattok is egy korábbi cikkünkben. Viszont a lelki egészséget ugyanennyire előtérbe kell helyeznünk, ha kiegyensúlyozott életre vágyunk. Ennek érdekében nagyon sok dolgot megtehetünk, eljárhatunk különböző terápiákra vagy életmódtanácsadóhoz, de magunk is törekedhetünk arra akár saját otthonunkban is, hogy ápoljuk a lelkünket egy kicsit.

Az én rutinjaim a lelki egészségemért

Számomra az egyik legnagyobb segítség ezen a területen a meditáció és a sport. Éppen ezért ezeket szeretném idén jobban beépíteni a mindennapjaimba, és a meglévő rutinjaimat kiegészíteni egy kicsit. Arról, hogy hogyan valósítsuk meg ezeket a fogadalmainkat olvashattok nálunk itt, én is ezeket a módszereket fogom alkalmazni. Ezeken kívül pedig rengeteget számít az is, hogy kéthetente pszichológushoz járok. Azt gondolom, hogy mindenkinek más módszer felel meg, de azzal, ha kipróbáljuk, amiket mások ajánlanak nekünk, nem ártunk senkinek. Hiszen lehet, hogy valamelyik nekünk is bejön majd, és örömmel építjük be a saját rutinunkba! Ezért szeretném megosztani veletek a saját tapasztalataimat.

Kezdem először egy újdonsággal, amit nekem is nagy kihívás lesz szokássá tenni. Ez pedig a reggeli futás, ami önmagában is nehezemre esik, hát még ilyen hidegben. Az ötlet a terapeutámtól származik, és onnan jött, hogy törjük meg a home office és a vírus miatt kissé egyhangúvá vált hétköznapokat egy kis feltöltődéssel. Mert panaszkodtam neki, hogy nem igazán érzek motivációt mostanában, és az impulzushiány miatt az inspiráció is kevés. Kellett nekem panaszkodni, most aztán futhatok reggelente a 2 fokban. De viccet félretéve, igaza volt – mint mindig. Ugyanis egyik reggel a napsütés segítségével erőt vettem magamon és tényleg futással kezdtem a napot. Kiderült, hogy a kondim nagyjából a nullát súrolja alulról, de valóban annyira feltöltött az a néhány perc mozgás, hogy kicsit kiadtam általa a feszültséget, hogy még órákig éreztem a hatását. Meg aztán másnap is, a jól eső izomláznak köszönhetően. Szóval eldöntöttem, hogy én ezt szeretném beépíteni a mindennapjaimba, legalább egy héten háromszor.

lelki egészség

Aztán itt van a jóga, amiről már korábban is írtunk nektek. A jóga egy olyan sport, ami nem csak a testnek, hanem a léleknek is nagyon hasznos. Én ezt estére szoktam időzíteni, de nem túl későre. Lehet például egy teljes esti rutint köré szervezni. Körülbelül 8 órakor elindítani egy online órát és jógázni annyit, amennyi jól esik. Ezután én személy szerint szeretek a matracon maradni és elmerülni egy vezetett meditációban. Valamiért úgy érzem, számomra ez a két dolog összekötődik, sokszor a jóga által jön a szükségletem a meditációra. Ilyenkor egy már bevált rituálét választok, gyógyteával, és egy tetszőleges ásvánnyal. Erről részletesen itt írtam nektek.

A meditáció aztán mindig előhoz bennem valami érzést, gondolatot, akár megoldást egy adott problémára, és ezt nagyon jól esik kiírni. Van egy füzetem külön ilyen célokra, ebbe szoktam ilyenkor lejegyezni, ami felszínre kerül. Itt pedig külön ki kell emelnem, hogy érdemes az estét naplózással tölteni. Ilyenkor már legyen félretéve a telefon, és koncentráljunk csak magunkra, a belső hangunkra. Ha valami például nem hagy nyugodni minket, azt is írjuk le. Nekem sokszor okoz gondot, hogy lefekvéskor kezdek el kattogni problémákon. Ilyen akár az is, ha valakivel rendezetlen konfliktusom van, vagy rosszul esett valami, amit tett vagy mondott. Ilyenkor általában éjjel elkezd erre fókuszálni az agyam, és egy teljes monológot állítok össze fejben, arról, mit akarok elmondani az illetőnek. Ez pedig aztán órákig tartó forgolódáshoz vezet, és rossz alváshoz. Azért, hogy ezt elkerüljem, inkább lefekvés előtt kiírom magamból azt a bizonyos monológot, ezzel pedig igyekszem éjszakára elengedni a problémát. Nekem ez a módszer sokszor beválik, megkönnyebbül a lelkem tőle.

Fontos még a hála és az önszeretet. Vezethetünk ilyen listákat is abban a bizonyos füzetben. Amikor ugyanis leírjuk, hogy miért vagyunk hálásak az adott napon, az a fókuszunkat a pozitív dolgokra irányítja, és ez hosszútávon nagyban hozzájárul a lelki egészségünkhöz. Akárcsak önmagunk dicsérete, ami ha rutinná válik, akkor segítségével könnyebb lesz kibékülni magunkkal, és elhinni, hogy értékesek vagyunk. Ehhez mindössze annyi kell, hogy pár jó szót írjunk le, amit magunknak címezünk, akár külső akár belső tulajdonságaink dicséretére.

Mindezek után már csak lefekszem aludni általában, vagy ha még van kedvem, akkor olvasok valamit. Fontos, hogy ilyenkor már tényleg ne nyúljunk telefonhoz. Ne merüljünk bele beszélgetésekbe, mert kizökkenthetnek minket ebből a feltöltődött, nyugodt állapotból.

Úgy érzem, nekem ezek a dolgok tényleg sokat segítenek, és teljes szívvel tudom ajánlani mindegyiket. Amennyiben pedig ti is kipróbáljátok, mindenképpen osszátok meg velünk a tapasztalataitokat.

Kapcsolódó cikkek