fbpx

Könyvajánló – a legutolsó 5 könyv, amit olvastam

Késő őszi és téli évszakok során sokkal többször van kedvünk olvasni, hiszen a kuckózás egyik hozzávalója egy jó könyv, ami képes elfeledteti velünk, hogy öt órakor már lemegy a nap és kint nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Készültem nektek egy személyes könyvajánlóval, azok alapján, amiket az utóbbi hónapokban olvastam, és történetük vagy mondanivalójuk nagyon megfogott.

Mán – Várhegyi Réka: Mágneshegy

A Mágneshegy több szálon futó, egymást keresztező vagy éppen igazságtalanul egymás mellett elhaladó életek története. Fókuszában sokak szerint a feminizmus és az első generációs értelmiségek állnak, de emellett véleményem szerint mély betekintést kapunk a szociológia, mint tudomány velejáróiba, nemcsak az egyetemi diáklét, hanem oktatók szemszögéből is. A szereplők mindennapja valóságos, pont a tetteik teszik őket halandókká, és bár az író a fővárosra és Békásmegyerre helyezte a történetet, mégis bárki könnyen talál legalább egy karaktert, akivel azonosulhat.

Georgina Wilson – Powell: Tényleg zöld?

A Forbes ajánlásával jelent meg itthon ez a könyv, ami 143 mindennapi zöld kérdésre ad választ. Ha valaki még csak ismerkedik a fenntartható életmóddal, akkor ebben biztosan talál megfejtést az elakadásaira, de haladóknak is bátran ajánlom. A könyv különböző „életterekre” lett bontva, egy tömör, de annál lényegre törőbb bevezető után tér rá a mindennapokra. Válaszokat kapunk a legzöldebb fogamzásgátlómódszertől kezdve, környezetbarát hajfestéken át többek között arra is, hogy miért fontos, hogy a hulladékot elmossuk a szelektívbe való kidobása előtt.

Frank O’hara: Töprengések vészhelyzetben

Ha ismerkednél az amerikai klasszikusokkal, akkor egy ehhez megfelelő verseskötetet tartasz a kezedben. Frank O’hara a 20. századik második felének egyik legnagyobb hatással bíró amerikai költője. Versei letisztultak, sokszor hétköznapiak, de pont hogy egyszerűségük képes mégis mély hatást gyakorolni az olvasóra, ha hagyja, hogy elvesszen bennük.

Rupi Kaur: home body

Rupi Kaur kanadai költő, a home body a harmadik kiadott könyve. Sokan megkérdőjelezik az ő munkásságát, pedig kiadványai a New York Times bestsellerei között szerepelnek. Vajon hiába? Olvasóit nem korosztályhoz kötném, sokkal inkább életeseményekhez. Azoknak ajánlom, akik részt vennének egy utazásban, énük legmélyebb és legsötétebb helyeibe merészkedve, és onnan elindulva, egészen a legfényesebb oldalukig, természetesen az alkotásokon keresztül. Rupi Kaur könyve olyan, amit bármikor elő vehetsz, ha egy kis együttérzésre vágysz.

Hiro Arikawa – Az utazó macska krónikája

Egy könnyed olvasnivaló, ami fontos dolgot boncolgat: az elengedést. A könyv egy macska szemszögéből íródott, a történet pedig nagyon szép tájakra kalauzol el minket Japánban. De ennél sokkal mélyebb a mondanivalója. A befejezés történéseire már az eleje óta felkészit minket az író, talán éppen emiatt fájdalmas sokszor olvasni, tudván az elmúlásról. Viszont mindenkinek ajánlom, aki vonzódik a keleti kultúrához, macskabarát, és szereti, ha könnyen befogadható életigazságokat bújtatnak el a sorok közé, amit olvas.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32