fbpx

Európa 5 építészeti különlegessége

Számos olyan építészeti csoda van Európa szerte, amitől akkor is leesik az állad, ha egyáltalán nem érdekel az építészet. Utazásaim keretein belül én sorra vadásztam az épületkülönlegességeket, amikről írok a cikkemben.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Casa Batlló, Barcelona, Spanyolország

Nem ez az egyetlen épület Barcelonában, ami a híres katalán szecessziós építész, Antoni Gaudí műve. Viszont nekem ez volt az első, amit az ott töltött idő alatt meglátogattam, és egyből lenyűgözött. Ez az egyedülálló létesítmény a Csontok Házaként is ismert. Ha jobban megnézed a képen, akkor látod is, hogy az erkélyeknél található korlátok úgy néznek ki, mintha csontból lennének. De nem csak emiatt ennyire egyedülálló ez az épület. A teteje úgy lett kialakítva, mintha egy sárkány háta lenne. Ezek a mókás részletek és a csempék azok, melyek az épületet annyira különlegessé teszik. Barcelonában még további Gaudí tervezte épületek is találsz, ha ott jársz, mindenképp nézd meg őket!

építészet

Atomium, Brüsszel, Belgium

Az Atomium nem kifejezetten egy épület, mégis megérdemli, hogy helyet kapjon a listámon. Ezt a híres brüsszeli nevezetességet eredetileg a Világkiállításra építették, 1958-ban. Majd 2006-tól megnyitották a nagyközönség számára, azóta évente több millió látogatót vonz. A szerkezet 9 gömbje acélból készült, melyek úgy vannak összekapcsolva, hogy együttesen a vas tércentrált köbös fémrácsát jeleníti meg, 165 milliárdszoros nagyításban. A 9 gömb közül 5 látogatható, amelyekben állandó kiállításokat nézhetünk meg. Az egyik felső részen pedig van egy étterem, ahol látványos kilátás mellett fogyaszthatjuk el ebédünket vagy vacsoránkat.

építészet

Cubic House, Rotterdam, Hollandia

A rotterdami Cubic House-t, vagy magyarul Kocka házat nem könnyű szem elől téveszteni, annyira kivételes építészeti mű. Tervezője Piet Blom, holland építész, akinek célja az volt, hogy egy olyan komplexumot hozzon létre, ami hasonlít az erdei fákra épített házikókra. Ez a lakóépület 1977-ben épült. A magasabb szinteken lakóházak vannak, az alsó szinteken inkább irodák üzemelnek. De találunk még itt egy iskolát és egy játszóteret is. Az egyik kockát pedig megnyitották a turisták számára, tehát ha érdekel, hogy a gravitáció ellenére, hogyan telnek itt az emberek mindennapjai, mindenképp vegyél belépőjegyet!

építészet

Markt Hall, Rotterdam, Hollandia

Szintén Rotterdamban található ez a Vásárcsarnok nevű épület, ami lényegében egy lakóház alatta egy vásárcsarnokkal. 2014-ben nyitotta meg kapuit, és az MVRDV nevű építészeti cég tervezte. Az építmény patkóalakú és tetejét kizárólag üveg borítja. De ez a szerkezet csak az egyik a legimpozánsabb részek közül. A belsejét 11 000 négyzetméteren egy Arno Coenen képzőművész által készített alkotás borítja, amelyen 3D technológiával illusztrált állat és növényvilágot csodálhatunk meg. Olyan óriási és gyönyörű is egyben, hogy egyesek a világ legnagyobb műalkotásaként vagy a rotterdami Sixtus-kápolnaként emlegetik.

építészet

Tančící dům / Dancing House, Prága, Csehország

A Táncoló Ház nevű különlegesség Prága központjában található, és nagyon sok látogatót vonz. Vlado Milunic horvát-cseh építész tervezte 1992-ben, Frank Gehry építész – a bilbaói Guggenheim Múzeum tervezőjével – közreműködésével. A ház művészeti és kulturális céllal épült, napjainkban mégis irodaházként funkcionál, tetején egy étteremmel. Érdekesség még, hogy az épület eleinte a Fred és Ginger nevet kapta, a híres amerikai táncosok Fred Astaire és Gingers Rogers után. De aztán ezt hamar elhagyták, mert a tervezők nem akartak hollywoodi neveket erőltetni Prágában.

építészet

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban