fbpx

Magyarország 5 legszebb barlangja

Ha valami igazán misztikus, földalatti csodára vágytok, akkor a barlangok biztos nem okoznak csalódást. Magyarországon számos gyönyörű barlang található, amelyeket, amint lehetséges, izgalmas felkeresni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Aggteleki cseppkőbarlang

Szlovákiába is átnyúló, de javarészt hazánkban található Baradla Domica, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlang. Teljes hosszúsága meghaladja a 25 km-t. 1995 óta az UNESCO Világörökség része. Természetes bejáratát egy már messziről észrevehető, fehér sziklafal tövében találjuk. Annak idején itt már a neolitikum embere is menedékre lelt. Nem hiába az egyik leglátogatottabb hely, ugyanis páratlan változatos színű és formájú cseppkövek váltják egymást. Túránk során a Csontváz teremben például barlangi medve maradványai és szerszámok mellett, emberi csontvázakat is láthatunk. A régészek szerint ezek a török idők alatt idemenekült és sajnálatosan éhen halt emberek maradványai. Ha tovább megyünk, a Hangversenyteremben találjuk magunkat, melynek misztikus hangulatát és káprázatos szépségét fény és hangjáték teszi teljessé. Ez sokszor koncerteknek is otthont ad.

Pinterest
Szemlő-hegyi-barlang, Budapest

Ez a barlang nem kíván különleges előkészületet, a közel 300 méternyi szakaszt utcai ruhában is bejárhatjuk. Gazdag és változatos földalatti világ, interaktív kiállítás, a felszínen pedig geológiai tansövény várja az elszánt túrázókat. Mivel ez a barlang is hévizes eredetű, így falait jócskán borítja a melegvízből kivált csodás borsókő, amelynek alakja egy karfiolra emlékeztethet minket. Ha asztmás vagy, esetleg más légúti betegséggel küzdesz, netán csak a városi port akarnád kiszellőztetni a tüdőből, ez a legmegfelelőbb hely számodra, ugyanis a nagyon tiszta, pormentes levegője kiválóan hat az emberre.

Pinterest
Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A Csodabogyós-barlang Balatonedericstől nem messze, a Keszthelyi-hegység délkeleti részén nyílik, 1992 óta fokozottan védett. Magyarország tizenkettedik, a Dunántúl nyolcadik leghosszabb barlangja. Viszonylag könnyen bejárható, mégis látványos, ezért is ajánlják kezdőknek. Méretes és szemet gyönyörködtető formakincsek várnak itt minket.

barlang
Pinterest
Tapolcai-tavasbarlang

Ezt a helyszínt aligha kell bemutatni bárkinek, ez az egyik legnépszerűbb hazai barlangrendszer, mely csónakkal bejárható. A 3 kilométer hosszú barlang egy jól megvilágított, 200 méteres vízi szakasszal várja a kalandvágyókat. Hogy ez mindig csónakázható legyen, azt a Tapolca-patak mesterséges duzzasztásával érik el. A víz mélysége csupán 1 méter, hőmérséklete pedig kellemes 20 fok körüli. A barlangban is nagyjából 20 fok van, így ha nyáron érkezünk, erre készüljünk fel. A megfelelő világításnak köszönhetően, a vízben megcsodálhatjuk az itt egyedüli módon megélő halfajtát, a csetrit, avagy a fürge csellét.

Pinterest
Abaligeti-gyógybarlang

Ez a barlang kifejezetten híres formakincseiről, cseppköveiről, ami miatt érdemes meglátogatni. Az Abaligeti-barlangot egy meditációs túra keretein belül lehet felfedezni. A 97 %-os páratartalmú levegőnek és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak köszönhetően a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek kifejezetten hasznos lehet. Emellett híres még Denevér múzeumáról is, ahol jobban megismerhetjük ezeket az érdekes teremtményeket.

termalfurdo.com

Borítókép: Pinterest

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32