fbpx

Sikeres üzletek mögött álló férfiak a filmvásznon

Vannak azok a filmek, amik vállalkozókról, gazdaságról, pénzügyekről, szólnak, ráadásul érthetően. Amikből lehet tanulni és építő jelleggel dolgoznak fel bizonyos élettörténeteket. Mai cikkem egy világhírnévre szert tett üzletemberekről és gazdasági sikerekről szóló filmajánló.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Steve Jobs

Danny Boyle rendezésének és Aaron Sorkin forgatókönyvének munkája nem egy átlagos életrajzi film. Három sarkalatos pontját mutatják be Steve Jobs életének. És bár a kritikusok nem áradoztak róla amennyire azt a stáb várta, szerintem mégis ez a legjobb Steve Jobs életrajzi film. Ha pedig nem lenne időnk elolvasni Walter Isacoon Steve Jobs életrajzáról szóló könyvét, akkor ez is egy tökéletes opció arra, hogy közelebb kerüljünk az Apple ikonikus társalapítójához.

Az alapító

Az alapító, vagyis a Te Founder főszereplője jól megpiszkálhatja az igazságérzetünket. A film a McDonald’s gyorsétteremlánc létrejöttének történetét meséli el, amely mára a világ legnagyobb éttermi vállalkozásává vált. Bár Ray Kroc, akire köré fűződik a történet személye ellentmondásos lehet sokunk számára, mégis mindenki számára érdekes lehet az út, hogy turmixértékesítőből hogyan lesz valaki a McDonald’s franchise feje. Nem mondom, hogy utánozzuk le egy az egyben az etikátlan stílusát, de a tanulságokat érdemes levonni az ő sztorijából és a McDonald’s testvérek oldaláról is.

A Wall Street Farkasa

A Wall Street Farkasa Jordan Belford igaz történetét dolgozza fel Leonardo Di Caprioval a főszerepben. A történet egy vállalkozó emelkedését, majd bukását vetíti vászonra a tőzsdepiacon. Jordan Belford tökéletes példa arra, hogy egy vállalkozó milyen ne legyen. Őt végig a kapzsiság vezérelte, az empátiaszintje körülbelül a nulla szinten stagnált, még azokat se sajnálta egy percig, akiket becsapott. Ez a rendkívüli gátlástalanság végül a kudarchoz vezetett.

A közösségi háló

A közösségi háló, vagy angolul The Social Network című film David Fincher rendezése. Mark Zuckerberg történetét meséli el, mégpedig azt az életszakaszát, amikor a Harvardon tanulva létrehozta a Facebookot. Ezen kívül arra is választ kapunk, hogy miért perelték be Zuckerberget, és hogy hogyan távolodik el legjobb barátjától. Összességében a film egy átfogó betekintést ad a Facebook indulásába, és emlékeztet arra, hogy a nagyvállalatok is mindig kicsiben kezdték.

A Szilikonvölgy kalózai (Számító Emberek)

Ez a film a Fire in the Valley, vagyis a Tűz a völgyben című könyv alapján készült, és a már említett Steve Jobs és Bill Gates, a Microsoft alapítója közti versengést mutatja be 1971 és 1977 között. A film egyébként 1999-ben jelent meg, amikor az Apple a második szakaszában virágzott. A történet pedig azzal zárul, – nem spoiler -, hogy Bill Gates fölénybe kerül, de azt már mindannyian tudjuk, hogy mi történt a való életben ezután. Érdemes megnézni, hogy bepillantást kaphassunk a világ két legismertebb technológiai vállalatának szerény kezdeteibe, és azoknak a férfiaknak az életébe, akik teljesen átalakították ennek az iparnak a világát.

Zara – Történet a világ leggazdagabb emberéről

Ez a film egy kicsit kiesik a sorból, ugyanis nem színészek és forgatókönyv által megvalósított film, hanem egy dokumentumfilm, ami újságírók interjúit tartalmazza, köztük rejtett kamerás felvételeket is. A Zara, vagyis a mögötte álló Inditex nevű cég vezetője, Armanio Ortega 2015-ben a világ leggazdagabb embere volt, Bill Gatest is megelőzve! A cég egyébként azóta is hasít, a filmből kiderül, hogy mi az Inditex titka, és hogy milyen emberi és szakmai készségekre van szükség ahhoz, hogy egy vállalat minden időszakban virágozhasson.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32