fbpx

Tudatos bőrápolás – Kovács Regina, bőrápolási tanácsadó-kozmetikus

Egyre gyakrabban bukkan fel az életünkben a tudatosság kifejezése: a környezetvédelem, életmódunk, vagy akár még az öltözködés kapcsán is. Sőt, létezik tudatos bőrápolás is! Ma cikkünkben erről ír Kovács Regina, bőrápolási tanácsadó-kozmetikus.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tartalmi együttműködés

Ami viszont biztosan nem tudatos bőrápolás, hogy kozmetikumokat halmozzunk fel youtuberek és influencerek javaslatára, majd csalódottan vesszük tudomásul, hogy nem lett tőlük szebb a bőrünk, és végül a termékek csak ott porosodnak a fürdőszobapolcon. Ezzel ellentétben a tudatos arcápolás lényege, hogy azt nyújtjuk a bőrünknek, amire valóban szüksége van. Pontosan tudjuk, hogy mit-miért használunk, következetesen választjuk meg a kozmetikumainkat, a bőrünk igényeire és a bennük lévő hatóanyagokra koncentrálva. Az egyes készítmények pedig kiegészítik és felerősítik egymás hatását. Érdemes lépésről-lépésre haladni ezen az úton, mert sem a bőrödet, sem a pénztárcádat nem kíméli, ha azonnal többféle, számára ismeretlen hatóanyaggal kezded bombázni.

A vásárlást ne a szemránckrémeknél kezdd, hanem az arctisztítóknál

Nincs szép bőr, megfelelő arctisztítás nélkül. Ezt a tevékenységet pedig reggel, és este is kímélő arctisztítókkal érdemes elvégezni. Egy kímélő arctisztító nem tartalmaz agresszív habzó, tisztító anyagokat, amik a bőrfelszínen lévő úgynevezett hidrolipid réteget károsítják. Ez egy összefüggő védőréteg, amit rendkívüli módon károsítanak a szappanok, és azok a lemosók, amelyeknek a ph értéke (kémhatása) lúgos.

És miért nem elég reggelente csak vízzel arcot mosni? Éjszaka a bőrünk is pihen, méregtelenít, és a bőr felszínére üríti a salakanyagokat, amelyektől szeretne megválni. Ez a bőrön lévő faggyúval keveredve valójában egy enyhén olajos réteget hoz létre, akkor is, ha a bőrünk reggelente nem zsíros tapintású. Az olajat pedig nem oldja a víz. Vagyis ezeket a szennyeződéseket, csak arclemosókkal tudjuk megfelelően eltávolítani. Itt viszont bátran válogassunk aszerint, mit használunk legszívesebben: arctej, géles lemosó, micellás víz, hab állagú lemosó (ez nem egyenlő a habzó szappanokkal). Tapasztalatom szerint bármelyik bőrtípus tisztítására alkalmasak az arctejek, még zsírosodó bőr esetén is, nem tudjuk velük túltisztítani a bőrt, mint oly sok géles-habzó termékkel. Ehhez ajánlom a Mandulina Kókusz&Kamilla arclemosó tejet.

+1 tipp: a micellás vizek maradványait és az arctejek maradványait is érdemes leöblíteni a bőrről, vagy nedves arctisztító koronggal letörölni a bőrről.

A bőrvédelem, és az anti-aging a fényvédelemmel kezdődik

Gyakori hiba, hogy sokan elhanyagolják a bőrápolást, majd 30-35 éves koruk körül szembesülnek az első ráncokkal. Ekkor azonnal beszereznek egy szemránckrémet, és talán még egy 30+ jelzésű hidratáló krémet is. Félreértés ne essék, semmi baj ezekkel a kozmetikumokkal. A probléma az, hogy a rendszeres bőrápolással és az öregedésgátlással nem érdemes megvárni a ráncok megjelenését.

A bőr öregedéséért 80%-ban a túlzott UV sugárzás felelős. Az UVB sugarak barnítják a bőrt, és gyulladásokat okoznak, míg az UVA sugarak azok, amik öregítik a bőrünket. Az UVA sugarak pedig az ablaküvegen is áthatolnak. Sőt, az UV sugárzástól a felhőtakaró sem véd meg bennünket. Tehát UVA és UVB elleni védelemre minden évszakban szükség van, hogy a bőrünk megőrizhesse egészségét, és se a pigmentfoltok, se a ráncok számát ne szaporítsuk. Tökéletes megoldás erre a Magister Products Copaca Banana SPF20 UVA/UVB arckrém.

tudatos bőrápolás
A hatóanyagokra koncentrálj, ne a készítményekre!

Fontos, hogy ismerjük, illletve felismerjük a bőrünk igényeit. Ehhez adott esetben kérjük szakember segítségét, mert ez sokszor valóban nem egyszerű. Gyakran látom, hogy a bőrápolás kimerül egy hidratáló krém használatában. Ez egy több generáción át öröklődő szokás. A hidratálás persze fontos, de az, hogy mire van szükség leginkább a bőrnek, bőrtípusonként, és bőrproblémák szerint változik.

Egy zsírosodó-mitesszeres bőr esetén például egy szalicilsavas, niacinamid (B3-vitamin) tartalmú készítmény segít szabályozni a faggyútermelést, és tisztán tartani a pórusokat. Az már teljesen mindegy, hogy krém, szérum, vagy tonik formájában használja valaki, a lényeg, hogy az ő bőrének éppen erre van a leginkább szüksége. Ehhez szuper készítmény a COLO Bőrkiegyenlítő arctonik uborkakivonattal és szalicilsavval

Egy érzékeny, könnyen kipirosodó bőrnél kell, hogy legyen a bőrápolási rutinban olyan készítmény, ami hatásos gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz. Erre az esetre a Magister Products Rozácea Sensitiamo Créme Geleé-t ajánlom.

A ránctalanítás, vagy öregedésgátlás szintén nem merülhet ki egy hidratáló krém, vagy egy szemránckrém használatában. Keressük a klinikailag igazolt hatóanyagokat, amik mind a természetes kozmetikumokban, mind a drogériás termékekben is megtalálhatóak. Ilyen például a C-vitamin, az A-vitamin (retinol), vagy a peptidek. Ilyenkor a következő két terméket javaslom: MediNatural Aktív C-vitamin szérum és Tindigo Vivid&Velvet Night Renewal retinol&Peptid Eye Serum.

Egy mindig száraz, feszülő bőr esetén is sokszor többre van szükség, mint csak hidratálásra. A ceramid tartalmú készítmények hozhat tartós segítséget. Ilyen például a Tindigo Butter Queen 2in1 Face and Body Rich Moisturizer.

További tippek, hogyan lehetsz még tudatosabb a bőrápolásban

Válaszd hazai gyártók kozmetikumait! Sok-sok kiváló hazai szakember készít kozmetikumokat. Ha magyar kozmetikumokat vásárolsz, lerövidíted a szállítást, nem terheled ezzel a környezetet, és bármikor fordulhatsz hozzájuk kérdéseiddel. Továbbá nem elhanyagolandó tény az sem, hogy a hazai és az Európai Uniós szabályozások megbízható, magas minőséget garantálnak.

Zero waste megoldásokat is bevethetünk a bőrápolásban. Környezettudatos kivitel a vattakorongot mosható pamut korongra cserélni. Arctejeknél egyébként is gyakran ajánlom azt a módszert, hogy az ujjainkkal simítsuk fel az arctejet a bőrre, majd egy nedves törülközővel, vagy pamutkoronggal töröljük le finoman, dörzsölés nélkül. Próbáld ki te is! Mosható arctisztító korong szett (5 db) tüll mosózsákkal

Szerző: Kovács Regina
Bőrápolási tanácsadó – kozmetikus

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek