fbpx

A kapszulás kávézás öko forradalma – interjú az Ecocap tulajdonosával

Akik használnak kapszulás kávégépet, tudják, hány üres kapszula végzi a szemétben, szennyezve a környezetet. Hoffer Ákos megtalálta a megoldást, amivel káros hulladéktól mentesen kávézhatunk. Ez az Ecocap.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mit nevezünk Ecocap-nek?

Az Ecocap egy 100% nemesacélból készült, korlátlan használatra tervezett kávékapszula, amibe magad töltöd bele az őrölt kávét. Jelenleg két géptípussal, a Nespressóval és a Dolce Gustóval kompatibilis, de a közeljövőben tervezzük a paletta szélesítését. Az, hogy nemesacélból készült azt jelenti, hogy nem rozsdásodik a forró víz hatására sem, nem rongálódik, akárhányszor használod, ellentétben az általános kapszulákkal, amiket egy használat után rögtön hajítunk a szemétbe, rengeteg műanyag hulladékot termelve ezzel. Nem tesz benne egyébként kárt a kávégép sem, ahogyan a kapszula sem a gépben, ez a formájának, és a kialakításának köszönhető. Ugyan sok kapszulával találkoztunk már, de az Ecocap más, mert a kialakítása nyomán nagyobb nyomást érünk el, így lassabban jut át a kávén a víz, és ez is hozzáad egy markánsabb ízt, nem lesz vízízű a kávénk. Egyébként a tömörítés is ebben segít.

Honnan indul az Ecocap története, saját kapszulás kávégép tapasztalatokból?

Ez az egész sztori onnan indult, hogy az ismerőseim körében tapasztaltam, hogy egyre többen váltanak kapszulás kávéra, azt isszák otthon, illetve a legtöbb munkahelyen is az van, hiszen baromi egyszerű és gyors megoldás. Mióta pedig mi is ezt használtuk a párommal, elkezdtünk számolgatni. Egyrészt a kávé árát, másrészt a hulladék mennyiségét, amit termelünk vele. Árban arra jutottunk, hogy elképesztően drága a kapszulás kávézás, ugyanis 1db kapszula nagyjából 140 Forintra jön ki, ami 4.5 gramm kávét tartalmaz, ennek így a kilós ára könnyedén elérheti a 30 ezer forintot. Ezzel szemben a szemes, vagy őrölt kávé, amit üzletben vagy kávézóban vásárolsz, ha jobb minőségű is, akkor is kb. 10-14 ezer körül jön ki, de nagyon jó kávékat lehet találni az 5-6 ezres kategóriában is, ami azért egy elég nagy különbség. És akkor itt jött az, hogy váltsunk valami olcsóbb kivitelre. Én sokáig használtam a Bialetti kotyogós gépét, de nyilván az sokkal macerásabb procedúra, mint bedobni egy kapszulát.

ecocap
Fotó: Blend41 Film

Addig keresgéltem, míg végül belefutottam az újratölthető kapszula koncepciójába, de akkor még ezek is műanyagból készültek, ami nem tűnt elég jó megoldásnak, hiszen kevésbé tartós és ki tudja, mi oldódik ki belőle a forró víz hatására. Ekkor ötlött fel bennem a fém kapszula ötlete, mert igazából rengeteg olyan dolgot tudtam benne ötvözni, ami számomra fontos. És itt jön a másik számadat. Aki használ otthon kapszulás kávégépet, maga is pontosan látja, hogy a kuka tartalmának a fele lényegében elhasznált kapszula, és az mind felesleges hulladék. Egészen konkrétan éves szinten, Magyarországon az átlagos használat során nagyjából ezer kapszula végzi a szemetesben, egy főre számítva, ami 10 kiló szemetet jelent. Persze ilyenkor feljön, hogy a Nespresso hirdet újrahasznosítást. Igen, ez nagyon szuper, de egyrészt az újrahasznosítás rengeteg macerával és energiával jár, másrészt az emberek kb 20-30 %-a viszi vissza a kapszulákat, és főleg inkább a cégek, nem a magánszemélyek. És akkor a többi márkáról nem beszéltünk, ahol az újrahasznosítás opciója nincs meg. Tehát a teljes világon összesen nagyjából 40 milliárd kapszula végzi a szemétben évente. Ezen információk birtokában úgy éreztem, muszáj valami megoldást találni, és tulajdonképpen így alakult ki az Ecocap ötlete.

Milyen előnyökkel jár még az, ha Ecocap-re vált valaki eldobható kapszula helyett?

Az egyik legfontosabbat már említettem, hogy nem kell több ezer kapszulát kidobni a szemétbe évente, így sok felesleges pazarlás szüntethető meg. Továbbá rengeteget tudunk megtakarítani is, hiszen kapszulánkba kb. 5g őrlemény szükséges, így egy kávé 20-50 forintra jön ki, szemben a 140 Ft-al, ami az egyszerhasználatos kapszula ára. Mi a párommal így éves szinten kb. 200 ezer forintot takarítunk meg mindennel együtt. Illetve van még két előnye, az egyik a kávé frissessége, hiszen az őrlés után minél több idő telik el, a kávé annál többet veszt az illat és íz aromáiból. Ezt pedig, ha baristától vásárolsz kávét, akkor 100%-ban tudod követni, főleg ha magad őrölsz, míg az előre gyártott kapszulánál nem. A másik fontos dolog pedig az, hogy az Ecocap esetében tisztában vagy vele, hogy pontosan mi van a kapszuládban, hiszen te töltöd bele a kávét.

Azzal, hogy magad töltöd meg az újrahasználható kapszulákat, több időbe telik az elkészítés, mint az egyszer használatosak esetében? Ez nem dolgozik ellened?

Valóban, az Ecocap használata esetén nem csak bedobom a gépbe a kapszulát, hanem meg kell töltenem előtte. Viszont azt gondolom, hogy mivel egy nagyjából 20 másodpercnyi feladatról beszélünk, így ez nem szignifikáns eltérés. Illetve minden gépnek van egy felmelegedési ideje, a vízforralás miatt, addig pont megis tudod tölteni a kapszulát.

ecocap
Fotó: Blend41 Film

Milyen Ecocap csomagok közül választhatunk?

Három fajta csomagot terveztünk a Nespresso kompatibilis kapszulánkhoz, és mindegyikből elérhető 1 és 2 Ecocap kapszulás kivitel. Van egy kezdő csomag, ami tartalmaz 1 vagy 2 kapszulát, egy műanyag kanalat, egy tisztító kefét, és egy kis műanyag tampert, amivel tömöríted a kávét. A közepes csomagban szintén van Ecocap kapszula, itt viszont már nemesacélból készült tampert találsz, és fém kanalat, ami egyben lezáró csipesz is a kávés zacskódhoz. Aztán van a barista csomagunk, amiben ugyanazok találhatóak meg, mint a közepesben, kiegészülve egy praktikus töltő szettel, ami még könnyebbé és pazarlás mentessé teszi a kávé kapszulába való helyezését. Illetve van Dolce Gusto szettünk is. Minden egyes dobozba kerül egy használati útmutató és egy kis üdvözlő levél is.

Úgy tudom, hogy az elmondott tényezőkön kívül van még egy dolog, amivel az Ecocap hozzájárul a környezetvédelemhez. Mesélsz erről is kicsit?

Igen, a koncepció kidolgozásakor nem csak a további felesleges pazarlástól szerettük volna megkímélni a környezetünket, de úgy gondoltuk, hogy ideje vissza is adni. Erről a feliratkozóinkat és érdeklődőket is megkérdeztük, és örömmel tapasztaltuk, hogy ez a cél nem csak számunkra fontos. Így jött létre a ’friss levegő ígéret’, melynek keretében a legtöbb csomagunk választása esetén 1 vagy 2 facsemetét ültetünk el ügyfeleink nevében. Mivel 1 fa kb. 2 fő számára szükséges oxigént állít elő, így közvetve ugyan, de 2, illetve 4 fő számára biztosítható friss levegő egy életre a csomagjainkkal! Ebben segítségünkre a One Tree Planted szervezet van, ők biztosítják a teljes rendszert, amivel elültetésre kerülnek a facsemeték és amivel – vásárlóinkkal közösen – élhetőbbé tesszük a környezetünket!

Ha te is szeretnél Ecocap-et vásárolni kattints ide!

Borítókép: Blend41 Film

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek