fbpx

Kedvenc magyar esküvői fotósaim

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mielőtt rátérnék a konkrét ajánlóra, szeretnék egy picikét a szakma hátteréről beszélni. Mikor ugyanis a párok fotóst keresnek az esküvőjükre, gyakran meghökkennek azokon az árakon, amiket a honlapokon látnak. Persze jogos is a kérdés, ki akarna 100-200, pláne 500 ezres tételeket csak fotósra költeni, mikor egy esküvő amúgy is rengeteg pénz? Viszont sajnos vagy nem sajnos, de a fotós oldaláról nagyon is indokolt az öt darab nullát tartalmazó összeg. Nem szeretnék túlságosan belemenni a matekba, de fontos tudnunk, hogy a fotós eszközei, amikkel a nagy napunk örömteli pillanatait megörökíti, valószínűleg minimum kétszer annyiba kerültek, mint amennyit elkér a pártól. A fényképész alapvetően két géppel érkezik, amik sokszor egyenként érnek akár fél millió forintot is, a rajtuk levő objektívek pedig további 10-100 ezreket, a rendszervaku, amit az esti bulizós képekhez használnak pedig szintén nem két fillér. Ezek az eszközök minden kattintásnál veszítenek értékükből, alkalmanként cserélni kell őket, ahogyan az összes szakmában az eszközöket, amikkel dolgozunk.

Aztán ott van a képzés, és a további workshopok, újabb százezrek. És ne feledjük el a munkát sem, amire mi felkérjük őket, azt a 8-12 órát, amit végig áll egy fotós az esküvőn. Majd azt a további 10-20-30-at, amit a fotók kidolgozásával tölt, amihez kell egy megfelelő laptop, és egy szerkesztő program. Jelenleg a Photoshop fotósoknak szánt alap csomagja havi körülbelül 4500 forint, ami persze aprópénznek tűnik, évente is „csak” 54 000 forint, de ha mindezt összeadjuk, amik tényleg csak az alap dolgok, és ezeknél jóval több van a háttérben, mindenesetre már most millióknál tartunk. Ehhez hozzájönnek még további hivatalos költségek és a név, a szakmai tapasztalat, a felelősség és adott esetben a brand. Sajnálni természetesen nem kell őket, mindenki maga választotta a szakmáját, célom csupán annyi ezzel a hosszabb bevezetővel, hogy mikor meglátjuk azt a bizonyos összeget, értsük, hogy miért annyi az annyi. Mert ebből szokott a leggyakrabban félreértés születni, és jó ha ezt tisztázzuk picit. Persze mindig minden szakmában találni olcsóbb és drágább munkavállalót, de javaslom, hogy tényleg beszélgessünk velük és nézzük meg a munkáikat, hogy valóban passzolunk-e velük. És akkor íme a kedvenceim:

Wertán Botond

Botond a szakma egyik legelismertebb tagja, évek óta foglalkozik fotózással, nem csak esküvő témában, viszont talán kijelenthetjük, hogy erről a szegmensről jut eszünkbe először. Képeiben mindig van valami megfoghatatlan erő, ami magával húz, és azt hiszem ez az, amitől egy fotós jó fotós lesz. Hiszen kattintani bárki tud, életérzést adni viszont kevesen. Botond a honlapján úgy fogalmaz, eleganciát, és a dekadenciát igyekszik sugározni. Akárhogyan is, valamit nagyon jól csinál. Tavaly februárban a Glamour készített interjút vele, ha többet szeretnétek megtudni róla, itt olvashatjátok.

Natural Sentiments

Nikivel nem tudok nem elfogult lenni, mert személyesen is volt szerencsém hozzá. Akkor még baristaként koptatta az Espresso Embassy pultját, szabadidejében pedig le se tette a kamerát. Elvégezte a Focus fényképész képzését és ma már fotósként dolgozik. Számomra ő egy hatalmas inspiráció, jó érzés végigkövetni valakinek az életútját és látni, hogy a befektetett munkával hova jutott el. Nem utolsó sorban pedig mesés képei vannak!

Gerencsér Gréta

Gréta a Metropolitan Egyetemen végzett divatfotós szakon, de a divatfotózáson kívül portréban és esküvőben is mozog. Ahogyan a honlapján írja, képeiben szeretné átadni azokat az érzéseket, amiket számára a fotózás jelent: öröm, izgatottság, szenvedély és állandó kíváncsiság. Munkáit elnézve, ez sikerült is!

Vámos Csaba

Csapa 2019-ben elnyerte az év esküvői fotósa díjat, de a történelembe nem ezzel írta be magát, hanem fotóival. Elmondása szerint legnagyobb inspirációi a filmek, legyen szó régi vagy mai változatokról. Képei  egyediek, perspektívái tökéletesen eltaláltak, és szeret játszani a hosszú, hatalmas ruhák adta kreatív lehetőségekkel, mint ahogyan a következő fotón is láthatjátok.

Menyasszonyi ruhához inspirációért ide kattints, esküvőhelyszínekről pedig itt írtunk!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32