fbpx

Így mentsd meg a párkapcsolatodat – Gottman féle 7 elv

Ki ne szeretné tudni, mi a boldog és tartós párkapcsolat titka. Sajnos nincs egy olyan csoda recept, ami minden helyzetben beválik. De John M. Gottman amerikai klinikai szakpszichológus és párkapcsolat-kutató összeállított hét elvet, amire jó, ha figyelsz.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
1. Mély barátság

Az egyik legjobb dolog egy párkapcsolatban, ha a másik fél nem csak a szerelmed, de a barátod is egyben. Gottman szerint a legbiztosabb alap a mély és szeretetteljes barátság, amire érdemes tovább építeni a szexualitást, intimitást és vonzalmat.

Fontos, hogy megfigyeld magadat és a párodat is vitahelyeztben. Ugyanis a kritika, a megvetés, védekezés és a bezárkózás négyese közül bármelyik képes idővel lyukat ütni a pajzson. Még egy mély barátságra épülő kapcsolatban is. Ezen kívül mindig tisztelettel és szeretettel fordulj a másik felé. A vita hevében se kritizáld a párod személyét vagy rombold az önbizalmát. Ne is kezdj egyből védekezésbe se, hiszen az sokszor csak olaj a tűzre. A bezárkózás pedig azt az érzést keltheti a másikban, hogy nem fontos nekünk.

2. Szeretettérkép

Sokan hihetik, hogy mindent tudnak a párjukról. Azonban néha kiderül, hogy ez közel sincs így. A hétköznapok mókuskereke olyan gyorsan be tud bárkit darálni, hogy néha ez a minőségi beszélgetések rovására megy. A szeretettérkép a párunk mély ismeretét jelenti. A legapróbb részletektől kezdve, hogy kikkel dolgozik együtt, egészen addig, hogy gyerekként mi volt a legnehezebb élmény számára. Állj úgy a másik felé, mint kíváncsi kutató, és térképezd fel őt akár újra és újra.

3. Valódi figyelem, minőségi idő

Mindig próbálj lecsípni a napból egy kis időt, melynek során valóban kettesben tudtok lenni. Amikor nincs munka, gyerekek, sietség, csak ti ketten. Avasd be a párodat a napodba, az érzéseidbe, és te is fordulj felé értő hallgatással. Meghálálja majd a kapcsolat ezeket az akár lopott 10-30 perceket is.

4. Elengedés

Minden párkapcsolatban elfordulnak viták, ez természetes. Azonban amikor már régóta nyúztok egy témát, érdemes elgondolkodni, hogy valóban fontos-e annyira ez a kérdés, hogy tovább ragaszkodj az igazadhoz? A párok nagy része olyan apróságokon képes vérre menő vitákat folytatni, mint például, hogy le van-e hajtva a WC ülőke vagy sem. Tudatosítsd magadban, hogy engedni nem gyengeség, hanem a másik jogainak tiszteletben tartása.

5. Közösen megoldható konfliktusok

Gottman két részre osztotta a kapcsolatokban felmerülő problémákat. Egyik ilyen terület az úgynevezett megoldható konfliktusok, melyeknek a megoldásán együtt kell dolgozni. Így erősödik az összetartozásérzés és a bizalom. Ennek egyik módja lehet az is, hogy amikor észreveszed hogy kezdenek elszabadulni az indulatok, akkor képes legyél abbahagyni a vitát. Oszd meg ilyenkor az érzéseidet, és ha szükséges, tudj bocsánatot kérni.

6. Ne akard megváltoztatni a másikat

Sok párkapcsolat siklik félre amiatt, hogy az egyik fél a saját elképzelései szerint akarja átformálni a másikat. Ez viszont már a megoldhatatlan problémák csoportjába tartozik. Ha olyan alapvető különbség merül fel a pár tagjai között, amelyben nincs közös nevező, akkor a kapcsolat érdekében el kell fogadniuk a helyzetet. Amennyiben vannak közös tervek és célok, akkor azok érdekében néha le kell mondanunk bizonyos dolgokról vagy kompromisszumot kell kötni.

7. Találjatok közös célokat

Bizony, a közös jövő és közös elérendő célok mindig új löketet tudnak adni egy kapcsolatnak. Ide tartoznak még azok a közös kis szokások, melyek csak a kettőtöké. Lehet ez a reggeli közös kávézás vagy a hétvégi F1 nézés is. Ezek a közös élmények pedig a nehezebb időszakokban is visszaidézik az összetartozásélményt, ami segíthet a kapcsolat fennmaradásban.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32