fbpx

Az őszi évszakváltás hatása a testre és a lélekre

Van, akinek jó hír, valaki pedig a gondolattól is elsírja magát, de a tény az tény, mindjárt ősz van. A forró -néha túl forró- napok, a nyaralás, a napbarnított bőr lassan a múlté lesz és átveszi a helyét valami más. De mégis milyen hatással van ránk, a lelkünkre az évszakváltás?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ahogy kevesebb lesz a fény, úgy érezhetjük magunkat egyre fogékonyabbá a depresszióra. Ez természetes dolog, persze minden időszaknak, évszaknak megvan a maga szépsége is.

Nyárból őszbe

Ez talán az egyik legnagyobb váltás, ami megviselheti a testünket és lelkünket egyaránt. Bár a természet jól kitalálta, és általában nem egyik napról a másikra történik ez meg, sajnos a globális felmelegedés miatt egyre kisebbek az átmenetek. Sokan érezhetik úgy ilyenkor, hogy nem csak a természet változik, de ők maguk is. Gyakran jelentkezik ilyenkor fáradtság, depressziós tünetek és a testünk is reagál erre. Biztos sokan tapasztalták ilyenkor a hajhullást és a bőr szárazságát is.

A legnagyobb baj a modern emberrel, hogy kiesett a körforgásból, ezért úgy élik meg sokan ezeket a változásokat, mintha valami rendellenes dolog lenne a meleg utáni hideg érkezése. Pedig ez a természet rendje. Ahogy a nappalt követi az éjszaka, a napokat a hetek és hónapok, úgy változnak az évszakok is, ezáltal pedig mi is.

De nem csak testileg kell felkészülni erre azzal, hogy melegebb ruhákat hordunk és mondjuk jobban odafigyelünk az immunrendszerünk erősítésére.

Hiszen mi történik ősszel? A természet megpihen. Az egész nyári időszak alatti növekedést és mozgást az őszi és téli betakarítás és pihenés időszaka követi. Próbáljunk meg mi is így állni hozzá.

Tedd fel a kérdést magadnak: te mit tudsz betakarítani az elmúlt nyárból? Vagyis milyen élmények, emlékek értek, amikből tovább táplálkozhatsz. Vedd sorra a legapróbb dolgokat is, amiket sikerként könyvelhetsz el, amik megváltoztak vagy te magad változtattál rajtuk. Hidd el, sokkal több van, mint gondolnád.

A másik része a pihenés. Annak minden formája, amire úgy érzed szükséged van. Ha sokat dolgoztál vagy szórakoztál vagy is-is a nyár folyamán, akkor ősszel helyezz nagyobb hangsúlyt a lelassulásra. Ez egy kicsit csendesebb, befelé figyelősebb időszak, ami nem kell, hogy automatikusan szomorú is legyen.

Amit nyáron megtermelünk, magunkba szívunk, abból igyekezzünk őszre és télre is raktározni. Hogy a kissé sötét és esős napokon is tudjunk miből merítkezni.

Illetve tényleg fontos, hogy próbáljuk minden időszaknak megkeresni a szépségét: az ősz színei, a természet változása mindig lélekemelő.

Tehát az évszakváltásnak nem kell feltétlenül a veszteségről szólnia, sokkal inkább valami új kezdetéről. Találj idén vissza a természethez, a körforgáshoz és ezáltal önmagadhoz is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32