fbpx

Az ellentétek valóban vonzzák egymást?

Filmekben és könyvekben gyakran találkozunk olyan történetekkel, amikor két teljesen különböző ember elképesztően szerelmes lesz egymásba. De vajon a való életben is megtörténhet ez az idillinek tűnő jelenség? Valóban jól működhet két ellentét között a párkapcsolat?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A válasz egyáltalán nem egyszerű, számos tényezőtől függ. Többek között attól, hogy a tulajdonságok valóban ellentmondásosak egymással? Ugyanis apró különbségek nem tesznek ám senkit ellentétté.

Miért vonzódhatnak egymáshoz az ellentétek?

Gondoljunk egy kicsit csak bele. Ha a párod minden területen a szöges ellentéted lenne, valószínűleg eléggé megnehezítenétek egymás életét. Tehát az ellentét szó használata ebben az összefüggésben egy kicsit túlzás.

Vegyük példának a szüleidet. Talán első pillantásra különbözőnek tűnnek, mert mondjuk az egyikük szűkszavú, rendszerető és türelmes, a másik ezzel ellentétben sokat beszél, inkább trehány és türelmetlen. Ám ez valószínűleg csak a felszín. Ha jobban elmélyülsz bennük, észreveheted többek között, hogy politikai nézeteik hasonlók, mindketten szeretnek időt tölteni a szabadban, és mindkettőjük számára a családjuk áll az első helyen. Vagyis az emberek látszólag ellentmondó személyiségnek tűnhetnek, még akkor is, ha egészen hasonlóak! Mindezek után erre a jelenségre a kiegészítik egymást talán jobb kifejezés, mintha azt használnánk, hogy ellentétek.  

Ennek ellenére, van néhány kulcsfontosságú ok, amik miatt vonzódhatunk olyan személyekhez, akik tőlünk eltérőek.

Az ellentétes tulajdonságok kiegyenlítik egymást

Képzelj el egy kapcsolatot, melyben mindkét fél zárkózott és visszahúzódó. Ahhoz, hogy nyilvános helyeken komfortosan érezzék magukat, mindkettőjüknek keményen kell dolgozniuk. Majd vizualizáld azt, mikor egy kapcsolaton belül az egyik fél nyitott, és a másik szerény. Idővel mindketten sokat tanulhatnak egymástól. Vagyis a különbségek gyakran egyensúlyt teremthetnek a párkapcsolatokban, továbbá lehetőséget adnak arra, hogy tanuljunk egymástól és ezáltal fejlődjünk.

Számít még az is, hogyan viszonyulsz saját magadhoz. Ha te csendesebb egyén vagy, viszont egész életedben arra vágytál, hogy könnyen barátkozz, elképzelhető, hogy vonzóbbnak fogod találni azokat a személyeket, akik nagyon könnyen nyitnak az idegenek felé.

Összességében nincs semmi baj azzal, ha olyan partnert keresel, aki képes olyan dolgokra, amire te nem. Mindenki másban jó! És ugyanez igaz rád is. Tőled is rengeteget tanulhat a kedvesed. Vagyis, ne mágnesként gondolj magadra és a párodra, hanem két külön pólusra, akik egy teljes egységet alkotnak.

Megismerhetsz új nézeteket, embereket, egyszóval a világ másik oldalát

Ha párod élettapasztalata nagyon különbözik a tiédtől, akkor sok értékes dolgot megismerhettek egymástól. De akkor is vonzódhatsz olyan személyekhez, akik különböznek tőled, ha szimplán nyitott vagy a fejlődésre, tanulásra. Hiszen egy ilyen kapcsolat nagyon ösztönző hatással tud lenni ránk, új ötletekre és tevékenységek kipróbálására bátoríthat. Ilyenkor – ha nem is vagy teljesen tisztában a vonzalom pontos okával – úgy érezheted, hogy olyan dolog történik veled, amire mindig vágytál.

Az ellentétek izgalmassá tehetik a párkapcsolatot

Természetes, ha csodálunk valakit, akiben azok a tulajdonságok erősek, melyek bennünk nincsenek meg. Ez az érzés nagyon tudja táplálni a vonzalmat. Például ha te beosztod minden napodat, majd találkozol valakivel, akinek mindene a spontaneitás és soha nem tervez, akkor a vonzalom iránta pontosan annyira képes lesz összezavarni, mint amennyire izgat is! Pedig az új élmények iránti vágy a legkevésbé sem szokatlan. Ha a vonzalom kölcsönösen kialakul, akkor képesek lesztek egymást inspirálni!

Miért taszíthatnak az ellentétek?

Az éremnek viszont két oldala van. Vannak olyan esetek, amik azt bizonyítják, hogy az emberek általában olyan barátokat, partnereket keresnek, akikre inkább hasonlítanak. Elképzelhető, hogy csak nem veszed észre a hasonlóságot, ami köztetek van. Jogos, ha mindezek után felmerült benned a kérdés, hogy ha az ellentétes személyek egyensúlyt és új dolgok megtapasztalását biztosítanak, akkor miért preferáljuk az együttlétet hasonló személyiségekkel?

Az ellentétek konfliktusokat válthatnak ki

Amennyiben egy párkapcsolatban a két félnek teljesen mások a nézetei és az értékrendje, hosszú távon rendszeresen nem fognak egyet érteni. Még akkor is, ha mindez csak szóváltásokban nyilvánul meg, nagyon nagy nyomot hagy a kapcsolatukon. Az eredmény ilyenkor gyakran az, hogy nem tudnak igazán jól együttműködni. Főleg ha az életcélok nem egyeznek! Olyankor nehéz dűlőre jutni például annak kapcsán, hogy hol válasszanak közös lakóhelyet. De a konfliktusok előfordulhatnak kisebb okok miatt is, a kompromisszumképesség hiánya viszont konstans nehezteléshez fog vezetni.

Kevésbé alakul ki a kötődés

Párválasztás során gyakran mérvadóak a közös érdeklődési körök. Bár nem kell teljesen ugyanazokat szeretni, hiszen egy jól működő kapcsolatban jelen kell, hogy legyen egy egészséges távolság is a hobbit és a baráti társaságokat illetően. Viszont ha nagyon keveset vagy egyáltalán semmit nem tud megosztani a pár egymással a különböző érdeklődések miatt, az nagyban megnehezíti a kapcsolatot. Hosszú távon így egyre több időt töltenek majd külön, ami végett elidegenülhetnek egymástól.

A hasonlóság is vonzza egymást

Talán nem meglepő, hogy azzal a személlyel érezzük jól magunkat, akinek hozzánk hasonlóak a tulajdonságai, értékei. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy ő is hasonlóképpen látja a világot, így könnyebben is bízhatunk benne. Minél többet tudsz meg az azonos dolgokról, annál jobban kötődhetsz a másikhoz. Míg ha teljesen különbözőek az elképzeléseink, akár kényelmetlenül is érezhetjük magunkat egy párkapcsolatban, ami nem tartja fenn a lángot.

Ezek után mi számít igazán egy jól működő kapcsolatban?

Amikor valakivel hosszú távon szeretnénk egy jól működő kapcsolatot létesíteni, kevésbé számít, hogy a tengerpartot vagy az erdőket részesítjük előnyben a nyaralás úti céljaként. Ehelyett olyan szempontokat érdemes figyelembe venni, ami a párkapcsolat alapjait erősíti meg. Ilyen többek között a bizalom, a konfliktuskezelési stratégiák és a meghittség.  Persze ha valóban szeretsz valakit, fontos, hogy az élet és párkapcsolati céljaitok azonosak legyenek, de ez nem minden. Egy párkapcsolat során kompromisszumokat kötünk, közösen dolgozunk annak működésén.

Ha tovább olvasnál a témában, ajánlom a Szerelemről tudományosan, illetve A párválasztás valódi okai című cikkeinket.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

szexuális