fbpx

Megnéztük A Széplélek című színházi darabot – ajánló

A Széplélek kortárs térdráma szerzője Závada Péter, rendezője pedig Geréb Zsófia. Ez az egy felvonásos, 110 perces darab a művészet és a politika kapcsolatát boncolgatja.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az előadás fő szereplője egy kastély. Mégpedig a Neuschwanstein-kastély, melyet II. Lajos, Bajorország királya építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására. Mai árakban mérve több száz millió eurós összegért, amit a királyi kasszából vett ki. Nem csoda, hogy mára az ország leglátogatottabb turistacélpontja ez a 360 szobás épületegyüttes. A színdarabban egy német idegenvezető kalauzol minket szobáról szobára, megismertetve a hattyúkirály történetét. Nem is lehetne szebben ábrázolni a társadalom alsó és felső rétegeit, illetve a múlt és a jelen párhuzamát.

De ne várjuk, hogy kosztümös ruhák és ahhoz tartozó kellékek jelenjenek meg. Az alternatív megoldás, vagyis a pár darab kellék és a narrációban elhangzott tájleírás a néző fantáziájára bízza a körítést

A darab tele van erős görbe tükrökkel. A királyi kassza pénzét saját célokra elherdáló Lajos, aki nem képes felelősséget vállalni országa iránt. A szülők: az apai szigor, az anyai empátia. Akár még azt a gondolatot behozva, hogy a családi minták, örökségeink (nem kizárólag tárgyi) mennyire képesek bekorlátozni minket. Wagner és az ő határokat nem ismerő élősködése a királyon, illetve, ahogyan a király bedől neki. De kapunk a nacionalizmus dilemmáiból is egyaránt.

A végére pedig II. Lajossal együtt idegenvezetőnk is megőrül, egy kissé erőltetett ám annál beszédesebb hasonlóságot megfogalmazva: akármilyen pozícióba kerülsz életed során, mivel emberből vagy, belső konfliktusaid akaratlanul sorakozni fognak benned.

Hogy mélyebben megismerhettem az őrült király életét, azt a kérdést hozta felszínre bennem, vajon hosszú távon biztosan jó hatással lesz ránk, ha kifarcolunk a társadalomból, lebontva magunkról felelősségeink láncait? Mindezt úgy, hogy saját magunk köré egy kívülről, látszólag csillogó kastélyt építünk, melynek tereiben a valahova tartozás hiányától penészedő falak és magányunk csendje keveredik?

Végezetül pedig nekem személy szerint tetszett, hogy maga Závada Péter is megjelent a színpadon. Na nem személyesen, hanem a stílusa által. Aki ismeri a költő hangulatát, érzékenységét, hamar ráismer minderre a darabban.

Ebben a félévben még három időpontban lehet megtekinteni A Széplélek című előadást. Részleteket itt találsz.

Kiemelt kép forrása: Stúdió K Színház

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32