fbpx

Beszélgetés könyvekről, az olvasás fontosságáról – A Sharing Circle podcast vendége: Ott Anna

A Sharing Circle nem más, mint emberléptékű beszélgetések mentális egészségről, önismeretről, pszichológiáról, egyszerű életmódról, az életről. Aki kérdez: Vági Zsolt egészségtudományi- és mentálhigiénés szakember.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

Vági Zsolt a Sharing Circle podcast legújabb részében Ott Annával, a Hadik irodalmi kávéház művészeti vezetőjével beszélgetett, akit sokan az instagramról is ismerhetnek, ahol előszeretettel népszerűsíti az olvasást.

A podcastben beszélgettek az olvasás fontosságáról, kedvenc szerzőkrő,l és a könyvek lelki egészségre gyakorolt hatásáról is szó esett.

Anna mára népszerűvé vált instagram oldala organikusan nőtte ki magát. Ő annak idején inkább csak mintegy naplóként használta, és eleinte csupán az elolvasott könyvek borítóját tette fel. Majd ahogy elkezdett a Hadikban dolgozni, és egyre több irodalmi beszélgetésen vett részt, kezdte el tudatosabban használni a saját oldalát.

A fő célja nem kifejezetten az, hogy másokat olvasásra sarkalljon, inkább egy mankót kíván nyújtani, hogy az emberek könnyebben tudjanak választani, ők melyik könyvet vegyék le a boltok vagy éppen a saját polcaikról.

Szóba kerültek még a kötelező olvasmányok is. Anna olvasó gyerek volt, de ha valamit időre és jegyre kellett teljesíteni, az az ő lelkesedéséből is vissza tudott venni. Véleménye szerint az lehetne a  megoldás, ha a klasszikusok mellett beemelnének kortárs műveket is, amelyek valamilyen formában hozzáadnak, vagy kiegészítik az adott témát, problémakört. A fiatalok számára népszerűbbé tehetné ugyanis egy olyan szöveg az olvasást, ami nyelvezetében is közelebb áll hozzájuk, illetve természetesen időben is. 

Anna azért is kezdte el a beszélgetéssorozatát írókkal, költőkkel, mert rájött, hogy az is jó és öszöntöző, hogy ezek az alkotók élnek, itt vannak köztünk és lehet tőlük kérdezni.

Zsolt még felhozta azt a témát is, hogy mennyire megnehezíti az olvasást, hogy manapság a sok kütyü, közösségi média és a többi használata elviszi a fókuszt. Anna a saját bőrén tapasztalta meg a pandémia során, hogy például őt nagyon beszippantották a sorozatok, és ezután sokkal nehezebben tudták lekötni a könyvek. Olvasni ugyanis melós, és egy sokkal lassabb folyamat.

Anna számára nagyon sokat adtak a könyvek. Megtanították, hogy nem biztos, hogy csak a te valóságod a valóság, másképp is lehet ránézni egy-egy életeseményre. Arra is rájött általuk, hogy nincs egyedül. Mégis megtanítanak befelé figyelni, és segítenek megtalálni a nyugalmat is.

Elmondta továbbá, hogy mennyire fontos számára, hogy dolgozzon magán, és ezt terápia során is megteszi, de sokszor olvas pszichológiával kapcsolatos könyveket is. Bár közelebb állnak hozzá az olyan írások ebben a témában is, amelyek könnyebben emészthetőek a “mezei’ ember számára.

Nem szívesen ajánl könyveket, amelyeket muszáj, hogy elolvasson valaki. Ő abban hisz, hogy mindenki számára más a jó könyv, más tudja megszólítani. Függ a kedvünktől, az aznapi lelkiállapotunktól és még sok mindentől, hogy mit választunk olvasmányként és az miért és mennyire lesz végül hatással ránk.

Anna hamarosan látható lesz a Margó Irodalmi Fesztiválon, ahol többek között azt a kérdést teszi majd fel íróknak, alkotóknak, hogy mit jelent számukra az irodalom, illetve könyvbemutatókon is jelen lesz majd.

A teljes beszélgetés itt elérhető:

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés