fbpx

Yesterday, avagy mi lenne, ha sose létezett volna a Beatles? – filmajánló

A Yesterday című film egy érdekes világba kalauzol el minket. Történetesen egy olyanba, ahol senki nem tudja mi az a Beatles zenekar, néhány kivétellel. Te mit tennél, ha te is közéjük tartoznál?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Jack Malik olyat tett, amit talán nem kellett volna. Vagy mégis? Ez a dilemma kíséri végig a teljes filmet. Ugyanis a fiatal zenész srác képtelen befutni a dalaival. Életét kudarcként éli meg a lemezkiadóktól kapott folytonos elutasítások miatt. Majd egy furcsa éjszaka után a világtörténelemből törlődik a Beatles zenekar. Minderre pedig Jack úgy jön rá, hogy a következő napokban barátaival a világ legjobb zenéiről diskurálnak, és mikor a fiatal zenész a Beatles-re apellál, mindenki hülyének nézi. Először azt hiszi, szivatják, de mikor otthon öt különböző Google keresés során sem talál semmit a zenetörténelem egyik legnagyobb formációjáról, akkor jön rá, hogy valami végzetes dolog történt a világban.

Mit tesz ezután a szupermarketben dolgozó, be nem futott zenész? Emlékeiben őrzi tovább a négy legenda nevét. Vagy hasznot húz eltűnésükből, és befut a dalaikkal, amikre még emlékszik, lenyűgözve Ed Sheeran-t, és a hozzá hasonló mai zenészeket. Nos, talán már te is kitaláltad, hogy Jack az utóbbit választja. És innentől lesz igazán érdekes a film. Hiszen egy ilyen tettet lelkiismeretfurdalás nélkül kevesen tudnak véghez vinni. Vajon Jacknek meddig sikerül? Miközben folyamatosan ott lebeg a kérdés is, hogy biztosan csak ő emlékszik az egykori zenekarra?

A film nem csak szórakoztató okfejtés, hanem egyben megemlékezés is a valaha volt egyik legnagyszerűbb bandáról. Jack által kicsit újraélhetjük a Beatles életérzést, miközben magunk is elgondolkodunk rajta, mi lett volna ha nem alakulnak meg? John Lennon például még ma is boldogan élne egy vidéki farmon, ahogyan a Yesterday-ben teszi. Vajon megérte meghalnia a zene és a béke pártolásának oltárán? Talán erre a kérdésre a filmben elhangzó egyik legfontosabb mondat ad választ:

“A world without the Beatles is a world that’s infinitely worse.”

“A világ a Beatles nélkül egy végtelenül rosszabb hely.”

Borítókép: Photo by Jonathan Prime – © Universal Pictures, imdb.com

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32