fbpx

Szex és a vallás

Nehéz talán egy lapon említeni ezt a két dolgot, mert sokak fejében úgy élhet, a vallás prüdériával is társul. Azonban ez nem feltétlenül van így, és fontos lenne, hogy a vallásos emberek is tudják élvezni a testiséget, bűntudat nélkül.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Amikor elkezdtem kutatni a témában, szembe jött a Szexsuli instagram oldalán ez a téma, és akkor jöttem rá igazán, mennyire fontos erről bővebben is beszélni. Számtalan, amúgy is bizonytalan, vallásos neveltetést kapott fiatal fejében születhetnek meg kérdések, kétségek és persze sokszor akár bűntad is, ha ő élvezni is akarja vagy sokat gondol a szexre.

Kezdetek

Az ortodox egyházi hagyományok az elmúlt évszázadok alatt igyekeztek a szexuális együttlétet a gyermeknemzésre korlátozni. Még a két világháború között is riogatott azzal az egyház, hogy az önkielégítés súlyos egészségügyi következményekkel járhat és persze bűn. Emellett az abortusz minden formáját tiltották, és a fogamzásgátlást sem támogatták. Napjainkban csak a művi eszközök használata bűn bizonyos vallásos körökben.

Örömszerzés és a vallás

Persze nem lehet kijelenti, hogy minden vallásos ember bűntudattal és csak gyermeknemzés céljával szexel. Sok felvilágosultabb nézeteket valló, mégis hívő ember is létezik.

De tény, hogy a szex évszázadok óta tartó tabusítása számos vallás körében rányomta a bélyegét az emberek felfogására. Hiszen nyilvánvaló, hogy a szexualitás kellemes, kapcsolaterősítő és stresszoldó tevékenység. Arról nem is beszélve, hogy ennek is mennyi féle formája és megélési lehetősége van; a monogám kapcsolatokon túl, a csoportos szexen keresztül az egyéb fétisekig, a homoszexualitásról nem is beszélve. 

Így sokan, akik vallásosak vagy vallásos családban nőttek fel érezhetik azt a testük, nemi identitásuk felfedezése során, hogy a gondolataik, vágyaik, amik kicsit is eltérnek a “normáktól”, bűnösek. Ez pedig sok esetben elfojtásokhoz, pszichés és szexuális zavarokhoz is vezethet, hosszú távon pedig akár komolyabb mentális betegségekhez is.

Napjainkban egyre több, akár vallási szereplő, vagy konzervatív értékeket valló emberről derülnek ki szexuális visszaéléssel kapcsolatos hírek, amelyek szintén formálhatják ezt a témát a vallásos körökben is.  Valamint hála a szexuális forradalomnak is, sokat változott a világ, így egyre több információhoz juthatunk hozzá.

Ráadásul mivel a csapból is a szexualitás folyik, így a vallásos szülők is rákényszerülnek, hogy valamilyen formában beszéljenek erről a gyerekeikkel. Ha pedig nem szeretnénk szorongó, szégyennel élő felnőtteket nevelni, akkor meg kell találnunk a vallás és az egyéniség kifejlődése közötti egyensúlyt.

A hit, egy felekezethez való tartozás természetesen nem rossz és nem feltétlenül lesz mindenki sérült, ha ilyen közegből jön. Csupán ahogy mindennek, ennek is alkalmazkodnia kell a megváltozott világhoz, és az elsődleges cél az kell, hogy legyen, hogy senki ne gondoljon bűnként az érzéseire, vágyaira.

Isten és a vallás mellett el kell, hogy férjen az egészséges öntudat, legyen szó a szexről vagy bármi másról az életben.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32