fbpx

Így neveld pénzügyi tudatosságra a gyerekedet

Gondolhatnánk, hogy a gyerekeknek nem kell még foglalkozniuk a pénzzel. Pedig minél korábban tanítjuk meg őket tudatosan bánni a pénzügyekkel - persze a saját szintjükön -, annál magabiztosabb felnőttek lesznek ezen a téren.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Miért fontos?

Hazánkban elmondható, hogy nagyon csekély az emberek pénzügyi tudása, ezért hoznak sokszor rossz döntéseket, amikért gyakran akár súlyos árat is fizethetnek. Pedig a gyerekek már 2-3 éves kortól nagyon fogékonyak az új, összetettebb dolgok megtanulására, megértésére. Ha ilyenkor, az ő szintjüknek megfelelően, játékos módon kezdjük őket bevezetni ebbe a világba, később sokkal tudatosabbak lesznek. 

Tippek

Egészen kicsi korban játékos mondókákkal, versekkel ismertethetjük meg a kicsiket a számokkal. Később együtt számolhatjuk meg például a játékokat, amelyeket aztán a helyükre kell tenniük. Így idővel nem csak a szókincsük fog nőni, de a számokat és azok jelentését is elsajátíthatják.

Ha már nagyobb, óvodás korú gyermekünk van, már bátrabbak lehetünk vele, hiszen 10-ig vagy akár 20-ig eltudnak sokan már számolni. Itt is mindig törekedjünk arra, hogy játékos formát adjunk ezeknek a feladatoknak. Például kérjük meg, hogy számolja meg hányan vagyunk az adott szobában, vagy hány babája, kocsija van, stb..

Ami nagyon hasznos lehet, ha együtt kiválogatjuk például a pénzérméket, bankjegyeket. Így megismeri a színek, és számok közötti kapcsolatot, jelentést.

Az örök aduász persze a boltos játék. Hiszen egyszerre játszunk, miközben megtaníthatjuk a gyerekeknek, hogy minden pénzbe kerül.  És ha éppen nincs, akkor gyűjtögetni kell. Összességében tudatosságra és türelemre nevel, miközben még ha kicsiben is, de megismerhetik a pénz értékét  egyaránt.

Ahogy nagyobb, mondjuk kisiskolás korú lesz a gyermekünk, jöhet a zsebpénz is, amelyről itt írtunk már bővebben. Így megtanulhatja beosztani és értékelni a pénzt. Ezzel jár, hogy nekünk szülőknek pedig meg kell tanulnunk nemet mondani. Meg kell érteniük, hogy nem kaphatnak meg mindig mindent. Kitalálhatunk akár együtt közös célokat is. Ha például nagyon szeretne egy drágább könyvet, játékot, akkor beszéljük meg, hogy x százalékkal beszállunk, de a többit neki kell kigazdálkodnia. Így el kell döntenie, hogy például cukorkát vesz a zsebpénzéből, vagy inkább takarékos lesz a cél érdekében.

Illetve az sem árt, ha néha hagyjuk egyedül vásárolni. Persze nem a családi nagybevásárlást kell ráhagyni, de egy-egy dologért elküldhetjük a boltba. Nem csak a vásárlási élményt tapasztalhatja meg így, de még inkább megérheti, hogy minden pénzbe kerül, és minek mennyi az ára. Illetve a családi költségvetést szintén megmutathatjuk neki, engedhetjük például, hogy bizonyos költséget ő írjon be, ezzel megértheti, hogy mit jelent beosztani és tudatosan alakítani a pénzügyeinket.

Emellett ma már számtalan tudatos pénzügyekre oktató társasjáték, számítógépes játék létezik a klasszikus Gazdálkodjon okosan-on túl, így ezeket is bevethetjük, ami ráadásul közös szórakozás is lehet.

Ami a legfontosabb, hogy a gyerekek tőlünk, szülőktől tanulnak, így ha mi tudatosan kezeljük a pénzügyeinket, akkor ők is a jó példát fogják eltanulni, ami a legfontosabb alap.

A pénzügyi tudatosságról már több cikkben írtunk, amelyek hasznosak lehetnek bárki számára.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32