fbpx

CAPAZINE – LET’S PLANT kiállítás

2021. október 20. és október 30. között ingyenesen látogatható a LET'S PLANT nevű kiállítás a Capa Központban. Az alkotók a növények életét és jelentőségét különböző nézőpontokból vizsgálják, mindezt a klímaváltozás elleni küzdelem vonatkozásában.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

2015-ben a Föld országainak vezetői Párizsban írták alá azt a megállapodást, melynek célja, hogy mérsékeljük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és ezáltal a globális felmelegedés mértéke ne emelkedjen 1,5 Celsius-fok felé. A klímaválság nem egy távoli, negatív jövőt vizionáló kifejezés, a változást már évek óta testközelből tapasztalhatjuk meg a szélsőséges időjárási jelenségek és a változó élővilág révén. A bolygónkat károsító folyamatok visszafordítása érdekében tett minden apró lépés, például egy növény elültetése vagy egy kert kialakítása és gondozása is segítség.

A 2021-ben a LET’S PLANT hívószóval indított CAPAZINE fotográfiai műhelymunka a kert fogalmát járta körül. A kert és a benne ültetett növények gondozása és védelme türelmet, bizalmat és lelkesedést igényel. A klímaváltozás elleni küzdelemben a növények kulcsfontosságú szerepet játszanak: a korábbiaknál is jobban felértékelődik a természet körforgásában betöltött feladatuk, a Földre sugárzott napfény megkötése, a szerves vegyületek létrehozása és az ezáltal felszabaduló oxigén előállítása. A földbe ültetett magok a jövőbe vetett reményt jelentik. A sötétben – éppúgy, ahogy a fényképek előhívásakor – titokzatos folyamat zajlik, nem zavarható meg a fejlődés. A kibúvó hajtások, később a virágok látványa örömérzetet, a fák és cserjék lombjai pedig megnyugvást okoznak.

A kerteket mesterségesen természetes környezetet teremtve, a körülkerítés gesztusával és a saját föld birtoklásának vágyával hozzuk létre. A kert a táj, a terület jellegét figyelembe véve, a növények és az emberi igények összehangolása szerinti tervezést, gondozást, egyúttal munkavégzést kívánnak meg. A kert helyszíne a gyermeki felfedezésnek, a játéknak, az önmagunkba merülésnek, a kontemplációnak, a pihenésnek, az emlékezésnek és a felejtésnek. A kert képe változik az idővel, a növények fejlődésével, az évszakok színeivel, a kertet alakítók és használók életével párhuzamosan újabb és újabb formát ölt magára.

Ahogy minden kert más és más – legyen szó belső kertről, saját kertről, városi vagy közösségi kertről, gyümölcs- és zöldség-, botanikus vagy épp díszkertről –, úgy a műhelymunka résztvevői is eltérő megközelítéssel vizsgálták e körülhatárolható tereket. A CAPAZINE – LET’S PLANT alkotói – Bankó József és Martinkó Márk, Balogh Viktória és Páczai Tamás, Bielik István és Magócsi Márton, Biró Eszter és Kerekes Emőke, Bohus Réka és Fabricius Anna, Ladjánszki Máté, Lázár Eszter és Váczi Lilla, valamint Pfliegel Bálint és Rácmolnár Milán – a növények életének és jelentőségének különböző aspektusait szemügyre véve hívják fel a figyelmünket a növények szerepének és szeretetének lehetőségeire.

Kurátor: Gellér Judit

Szöveg forrása: capacenter.hu
Kiemelt kép forrása: Kiállításmegnyitó Facebook esemény

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32