fbpx

Útvonalak a Balaton körül, az idődre szabva – 2. rész: déli part

Sokszor kérdezik tőlem, hogy milyen helyeket érdemes meglátogatni a Balaton körül, és ilyenkor az első dolog, ami az eszembe jut, az a következő kérdés: „Mennyi időd van?”
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az első részben az északi partot jártuk végig, és most Keszthelyről továbbhaladva a déli oldal nevezetességeit mutatom be nektek – abszolút az időtökre szabva. 

Balatonfenyves és Fonyód között 

Ha csak egy napra ugrottatok le, vagy csak átutazóban vagytok,  a fonyódi Szaplonczay sétányt semmiképpen se hagyjátok ki, hiszen nem véletlenül hívják Panoráma sétánynak is: a fakorláton túl csodálatos látvány tárul a szemünk elé. Ismeritek a tanúhegyeket a Balaton-felvidéken? A sétányon információs tábla segítségével tudhattok meg róluk többet, és a túlparton teljes valójukban is megcsodálhatjátok őket. A kőpadokon megpihenve vessetek egy pillantást Pál Mihály Balatoni szél című szobrára, és a közelben örök emlékként egy lakatot is elhelyezhettek.   

balaton

Ha több napig maradtok a környéken, 

mindenképpen látogassatok el Balatonfenyvesre, a Tobozos játszótérre! Ezen a partszakaszon egyébként nem ez az egyetlen játszótér, de talán az egyik  leglátványosabb az egész Balaton körül. A név nem véletlen, a mászókák és csúszdák alapjául szolgáló épületegyüttes itt tényleg úgy fest, mint három óriási toboz. Gyerekekkel kötelező program, de felnőtteknek is jó móka

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy akár egy hetet is a környéken töltötök, 

akkor irány a Walkó-kilátó és a Kripta-villa! Utóbbi nem véletlenül kapta kissé bizarr nevét: Rédiger Ödön építtette egykori mennyasszonya, Magdus emlékére, aki nem sokkal az esküvőjük előtt hunyt el. A villa épületében helyet kapott egy kávézó, ami sajnos már bezárt a téli időszakra, de a balatoni panoráma innen nézve is mesés

Földvár felé félúton 

Ha csak egy napra ugrottatok le, vagy csak átutazóban vagytok, 

kezdjétek a napot egy sétával Balatonföldváron, a Kvassay sétányon, ahol egymást érik a csodás villaépületek. A mólón túl mindenképpen sétáljatok át a Galamb-szigetre, utána pedig érdemes a kocsiba ülve ellátogatnotok a pár kilométerre található Balatonföldvári Kilátóba, ami egyben Hajózástörténeti Múzeum is. A hajót formáló épület árbócában található a kilátó, de más érdekességeket is rejt még a hely: van itt még kávézó, konferenciaterem, moziterem és egy játszószoba is.  

Ha több napig maradtok a környéken, 

megéri egy teljes napot a balatonboglári Xántus János Gömbkilátóra szánnotok! Kisebb emelkedő megmászása után juthattok fel a várdombra, ahol a látvány mindenért kárpótol: hatalmas zöldterület, különleges formájú kilátó és felejthetetlen balatoni táj. Itt mindenki megtalálja a kedvére való programot, az egészen piciktől a felnőtt korosztályig: étterem, kötélpálya, bob pálya és játszótér is várja az idelátogatókat.  

balaton

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy akár egy hetet is a környéken töltötök, 

akkor tegyetek egy kitérőt Balatonszárszóra is, és látogassatok el a József Attila Emlékházba! A költő, akinek neve tragikus halála miatt örökre összefonódott Szárszóval, többször vendégeskedett a Balaton mellett, nővére házában. Több versében is megemlékezett a magyar tengerről. A vonatállomástól nem messze, a parton megnézhetitek a róla szóló emlékművet, a múzeumban pedig az életéről, munkásságáról és a Szárszón töltött időszakról tudhattok meg többet. 

Siófok és környéke 

Siófokról sokaknak a bulizás, a nyüzsgő, városias hangulat ugrik be elsőre, pedig a város ezenfelül is számos izgalmas látnivalót kínál – még akkor is ha gyerekekkel érkezünk. 

Ha csak egy napra ugrottatok le vagy csak átutazóban vagytok, 

elsőként a kikötő felé induljatok, sétáljatok egyet a Rózsakertben, majd menjetek el a strand felé, az Óriáskerékhez, ami megfelelő időjárási viszonyok között egész évben üzemel. A magasból az egész Balatont beláthatjátok, és a kerék este talán még felejthetetlenebb látványt nyújt a kéken megvilágított kabinokkal. 

Ha esetleg vonattal érkeztek, akkor az állomás melletti parkon át sétáljatok el a Zenepavilonig! A kedves kis faépület valódi csodát rejt: Kálmán Imre, operettszerző szobra található bent, de az épület igazi különlegessége abban rejlik, hogy reggel és este 9 között, minden óra huszonötödik percében egy-egy részlet csendül fel Kálmán Imre ikonikus műveiből. Sőt, ha okostelefonnal csatlakoztok a MusicPavilon elnevezés WIFI hálózatra, egy listából kiválaszthatjátok, hogy melyik szerzemény szóljon a pavilonból. 

Innen pedig tényleg csak pár perc sétára található a város ikonikus épülete: a Víztorony, ami nemcsak kilátóként üzemel, helyet kapott még benne egy kávézó és oxigénbár, és egy élményközpont is. 

Balaton

Ha több napig maradtok a környéken, 

ne hagyjátok ki a Fordított Házat sem! Éreztétek már úgy magatokat, mintha minden a feje tetejére állt volna? A Fordított Házban tényleg átélhetitek ezt az élményt, hiszen a ház úgy lett kialakítva, mintha egy óriás elhajította volna, és tetővel lefelé ért volna földet. Vigyázat, az élmény olykor szédítő lehet, de mindenképpen megér egy látogatást! 

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy akár egy hetet is a környéken töltötök, 

és szeretnétek kiélvezni a melegebb őszi napokat, akkor irány a Bella Állatpark! Ha állatkertet keresünk a Balaton körül, sokan elsőre Veszprémre gondolunk, pedig a déli parton, mindössze pár kilométerre Siófok központjától is van lehetőségetek felfedezni az állatok világát! 

Az időre szabott útvonal ajánlóm ezzel a végéhez ért! Remélem, hogy sikerült a fenti helyeket jobban megismernetek, válasszátok ki a kedvenceiteket és látogassátok meg élőben is őket! Bátran fedezzétek fel a tavat és környékét ősszel és télen is, hiszen egész évben felejthetetlen élményt nyújt! 

Fotók: Kormos H. Barbara 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32