fbpx
Sokszor nehéz nemet mondani a szexre egy olyan személynek, akit kedvelsz. Pedig az is a kapcsolatotok része, hogy beszélj arról, mit szeretnél és mit nem.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem könnyű kifejezni őszintén az érzelmeinket, pláne, ha valakinek az elutasításáról van szó. Nemet mondani nagy feladatnak tűnhet, mivel ilyenkor attól tartunk, hogy megbántjuk a másikat. Pedig végeredményben nem ő sérül, hanem mi magunk.

Fontos tudnod, hogy nemtől függetlenül bármikor jogod van nemet mondani a szexre, és az azzal kapcsolatos tevékenységekre. Sőt, nemcsak a szexre, hanem bármire, amit nem szeretnél.

Jogod van nemet mondani

A szex a beleegyezésről szól. Ha nem akarsz szexelni, jelezd a párodnak.

Jogod van eldönteni, hogy te mikor állsz készen a szexre, és bármikor nemet mondhatsz. De tény, hogy nehéz visszautasítani bármit is, különösen akkor, ha nem tudjuk, mire vágyunk, és hogyan fejezzük ki magunkat.

Ha bárki a környezetedben nyomást gyakorol rád vagy a párod azzal fenyegetőzik, hogy szakít veled, mert nem akarsz szexelni vagy más szexuális töltetű tevékenységet csinálni, ez annak a jele, hogy egészségtelen kapcsolatban élsz.

Ezzel párhuzamosan ha barátod vagy barátnőd mond nemet, azt neked is tiszteletben kell tartanod. Tudatosítsd magadban, hogy nem rád mondanak nemet, hanem abban a pillanatban a szexre. Erről szól a szexuális beleegyezés. 

Hogyan mondj nemet

A nem egy egyszerű szó, mégis alig merjük használni fontos helyzetekben. Pláne, ha olyan emberről van szó, akit nem szeretnénk megbántani.

Légy magabiztos és tudd mit akarsz. Viszont ez azt jelenti, hogy végig kell gondolnod az igényeidet és az esetleges elvárásaidat.

Egyszerűen csak mondj nemet. Senkinek nem tartozol magyarázattal. Ha kérdőre vonnak a válaszod miatt, elmagyarázhatod a döntésedet, de nem vagy rá köteles.

Legyél világos és határozott. Még ha nehezedre is esik, nézz a párod szemébe, és használj komoly hangnemet.

Kommunikáld azt is, hogy mit szeretnél csinálni. Legyen szó akár csak csókról, ölelésről, vagy filmnézésről.

Továbbá tudathatod a pároddal, hogy szereted, de éppen nem állsz készen a szexre.

Hogyan ismerd meg a tested és a határait

Mindenki különböző, más igényekkel és más tulajdonságokkal. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy megismerjük magunkat, hogy tudjuk, mit szeretnénk és mit nem.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenre nemet kell mondanunk, de határokat húzhatunk. Kísérletezni is lehet, csak ne felejtsd el, hogy ne tegyél olyat, amit valójában nem akarsz.

Ahhoz, hogy képbe kerülj saját igényeiddel, tölts magaddal időt. Gondold át, hogy mit szeretsz, és mit nem. Nevezz ki erre egy előre meghatározott időpontot, amikor csak ezzel foglalkozol. Továbbá tudatosítsd magadban, hogy az is fontos, te hogyan érzed magad, nem csak az, ahogyan a másik. Ennek köszönhetően te is felszabadultabb leszel. És szükség esetén, kommunikálj szex előtt, közben és utána. De ne csak a pároddal, hanem magaddal is! 

És ugyanígy legyél tisztelettel a partnered felé. Hallgasd meg, ő mit szeretne és fogadd el az esetleges visszautasító döntését.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32