fbpx

A melltartó története

Kosaras, sportos, push up és még sorolhatnám hány fajta melltartó érhető már el napjainkban. Túl vagyunk az elégetésén, mégis hasznos és elhagyhatatlan társa a női nemnek. De hogyan alakult ki?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Melltartó a múltban

Ahogy szinte mindig, most is az ókori görögökhöz kell visszanyúlni, ugyanis már ekkor felfedezhető volt a melltartó a nőkön. Ezek a mai, merevítő és pánt nélküli darabokra hasonlítottak a legjobban. Inkább egy textil csík volt, ami takart, miközben tartott is. A mellpánt, más elnevezéssel apodeszmosz, készülhetett gyapjúból vagy lenvászonból és a maihoz hasonlóan hátul volt megtűzve.

Az 1400-as években aztán olyan inghez hasonlító aláöltözet terjedt el, ami a mellnél kissé kibővült, majd az alatt ismét követte a test vonalát. Ekkor néhány, a mai melltartóhoz jobban hasonlító darabbal is kísérleteztek, amelynek voltak pántjai, a mellrészen külön textillel rendelkeztek, sőt, néha csipkével is díszítették őket. Aztán ahogy bejött a sötét középkor, és elterjedt jobban a kereszténység, úgy sorvadt el az elsődleges nemi jellegek kiemelése.

A 16. századig kell várni az újabb nagyobb ugrásig, ekkor terjedt el ugyanis a fűző, amely egyben alakformáló is volt. Medici Katalin udvartartásában például kötelező volt a vékony derék. Így vált szépen lassan alapdarabbá a fűző.

Újkor

A 19. század a melltartó forradalmának kora is lehetne, ugyanis ekkor vették külön az alakformálást és a mellek tartását. Ennek köszönhetően rengeteg újfajta megoldás született. A mai modern melltartók őse Christine Hardt nevéhez kötődik, aki 1899-ben szabadalmaztatta azt.

1916-ban még egy méretben készültek a melltartók, ám rugalmas anyaguk miatt képesek voltak több fajta mell típushoz is alkalmazkodni. Később aztán jöttek a különböző fajták: longline (hosszított), ék alakú betétes, széles pántú vagy épp merevített.

1932 októberében az S.H. Camp and Company bevezette a mellméreteket a köztudatba és ezt követően már világszinten elkezdték használni a kosárméretet A és D között.

A II. világháborúra tehát a melltartók minden ma ismert tulajdonságukkal rendelkeztek.

1959-ben újabb mérföldkő érkezett el a melltartó történetében, ezúttal az összetételét illetően. Lycra anyagból kezdték gyártani, ami kényelmessé tette a melltartót, hiszen a test vonalaihoz illeszkedve engedte nyúlni azt.

Azóta pedig számtalan módon tették divatossá ezt az egyébként praktikusságból készült ruhadarabot. Napjainkban már nagyon sok fazon közül választhatunk, és abban biztosak lehetünk, hogy a melltartó a divatipar egyik kiaknázhatatlan forrása.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek