fbpx

Az aloe vera jótékony hatásai

Számos termékben megjelenik már az aloe vera összetevőként. Megtaláljuk kozmetikumokban, italokban, étrend-kiegészítőkben. De azt tudjuk, miért ilyen nagy a felhajtás körülötte és hogyan hat az immunrendszerünkre?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az aloe vera már legalább 6000 éve ismert gyógyító tulajdonságairól. Az ókorban a halhatatlanság növényeként tartották számon. Az idők során pedig különböző nemzet vette hasznát, beleértve az indiaiakat, kínaiakat, mexikóiakat, és az észak-amerikaiakat. A növényt többek között sebek, hajhullás, aranyér és emésztési problémák kezelésére alkalmazták.

Napjainkra viszont az aloe vera mögött egy egész iparág áll. Megtaláljuk összetevőként kozmetikumokban, illetve olyan testápoló termékekben, mint krémek, szappanok, borotvahabok, naptejek. De gél verziója is megjelenik a boltok polcain, ez leginkább napégés ellen nyújt megoldást. Emellett étrend-kiegészítő formában is kapható, mely ugyanazokkal az előnyökkel bír a bőr és az emésztőrendszer számára, mint a növény más változatai. 

Milyen típusú aloe verát használunk?

Az növényeknek két gyógyászatilag hasznos része van. Az egyik a levelekben található zselé. Ezt a növényből vonják ki és leginkább külsőleg használjuk a bőrön, mégpedig bőrbetegségek vagy égési sebek kezelésére. Az ebből előállított gélt folyékony vagy szájon át bevehető kapszula formájában is forgalmazzák. A másik alternatíva egy magas aloin tartalmú nedv, amit a levél héja termel. Ez a növényt az állatok elleni védekezésben segíti. Az aloint hashajóként, illetve parazitaölőként veszik igénybe. Viszont mivel ez egy enyhén mérgező anyag, nagyon kis mennyiségben felhasználható!

A legújabb trend viszont az aloe alapú italok, olyanok, mint az az aloe vera juice vagy az aloe víz. Mivel önmagában keserű íze lehet, sok márka ízesítőt vagy édesítőszert ad a termékeihez. Mindenképp nézzük meg az összetevőket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincs cukor az adott termékben.

Mik az aloe vera lehetséges jótékony hatásai?

Mivel rengeteg benne a vitamin és az ásványi anyag, külső és belső problémákra egyaránt javasolják. De fontos, hogy nem tekinthetünk rá kizárólagos gyógyírként, és érdemes orvosunkkal egyeztetni használatáról.

Az aloe vera italt elsősorban immunrendszererősítő hatása miatt fogyasztják. A növényben található antioxidánsok és szervezetünk számára fontos mikrotápanyagok képesek felvenni a harcot a sejtjeinket roncsoló szabadgyökök ellen, a vitaminok pedig az immunrendszer működéséhez szükségesek.

De méregtelenítő hatásának köszönhetően az emésztőrendszerünk javításán is segít az ital. A szervezetünkben felgyülemlett méreganyagok egyébként kimerültséget, fáradékonyságot, hasi problémákat okozhatnak, sőt abban is meggátolhatnak, hogy fogyjunk. A növény rost tartalmának köszönhetően az aloe vera a székrekedésre és a megfelelő bélmozgások támogatására is jó

Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően, bőrre kenve hatékony lehet a pattanások ellen, belsőleg fogyasztva pedig a krónikus gyulladásokat szintén csökkentheti.

Szájüregi problémák esetén is kiváló, mivel az aloe verában antibakteriális és antimikrobiális anyagok egyaránt találhatók. Továbbá az íny megerősítéséhez és gyógyulásához szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz. 

Javasolják még az aloe vera kúrát cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával küzdőknek. De mielőtt belevágnánk, mindenképp járjunk széleskörűen utána az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalóknak.

Végezetül pedig a növény nagyon népszerű gyógynövény a bőrápolást tekintve. Nyugtatja, ápolja, hidratálja és táplálja a bőrt, segíti annak regenerációját. Napégés esetén ebben a cikkben írtunk felhasználásáról. De gyulladások, kiütések, rovarcsípések, allergiás reakciók esetén egyaránt alkalmazható.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32