fbpx

Ránctalanítás, anti-aging, öregedésgátlás tények vs. tévhitek

Előbb-utóbb mindenki szembesül a bőr öregedésével, amelynek legfeltűnőbb formája, hogy ráncaink lesznek. A legjobban keresett készítmények mind-mind ránctalanítást ígérnek, és éppen emiatt számtalan tévhit is kering a témában.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi sem bizonyítja jobban a ránctalanítás iránt tanúsított igényt, minthogy egy teljes iparág épült rá. De lehetséges egyáltalán a ráncok megszüntetése krémekkel, szérumokkal, elektrokozmetikai arckezelésekkel, vagy ehhez csodatévő elixírre lenne szükség?

Az öregedés folyamatát megállítani, vagy visszafordítani nem tudjuk, csak lassítani

Tisztázzuk mindjárt az elején. Otthoni körülmények között, és/vagy gépi kozmetikai kezelésekkel arra vagyunk képesek, hogy az öregedés folyamatát lelassítsuk, és minél később jelenjenek meg a ráncok, illetve a meglévő ráncokat tudjuk halványítani.

50 éves bőrből 25 éves bőrállapotot nem tudunk csinálni. Még a fájdalmas és költséges plasztikai beavatkozásokkal is nehéz a fiatalos megjelenést elérni, és sokszor nagy árat fizetnek azok, akik harcba szállnak az idővel.

A megelőzés fontossága

A megelőzés akkor kezdődik, amikor még nincsenek ráncaink, és vajmi kevéssé érdekel bennünket az anti-aging. Tehát a 20-as éveinkben. A kollagéntermelés ugyanis már 25 éves korban csökken, vagyis a bőr veszít a feszességéből. Tudom, nehéz ezt elhinni, de az anti-aging valójában egy olyan műfaj, amit jócskán az első ráncok megjelenése előtt érdemes elkezdeni.

A fényvédelemről sose feledkezz meg

A bőr legnagyobb ellensége a túlzott UV sugárzás. Legyen az természetes napsütés, vagy szolárium. Ha csak egyetlen tanácsot fogadnál meg egy kozmetikustól, akkor az az legyen, hogy a fényvédelemről sose feledkezz meg! A bőr öregedéséért, vagyis a ráncok és pigmentfoltok megjelenéséért 80%-ban a túlzott UV sugárzás felelős. Tehát évszaktól függetlenül a nappali arcápolási rutin utolsó lépése mindig a fényvédő legyen.

A hatásos bőrápolás is lehet egyszerű

Az aktuális bőrproblémánkra és a ráncok megelőzésére nem feltétlenül kell külön készítményeket használni. Azt szoktam hangsúlyozni, hogy a hatásos bőrápolás is lehet egyszerű! Léteznek sokoldalú hatóanyagok, amik amellett, hogy különféle bőrproblémák orvoslásában is kiválóak, de még öregedésgátló hatásúak is. Ilyen például a C-vitamin, ami minimum 5%-os koncentrációban nemcsak a pattanások kialakulását tudja csökkenteni, de képes halványítani a pigmentfoltokat is. Mivel kiváló antioxidáns, ezért védi a bőrt – vagyis öregedésgátló hatású, és erősíti a fényvédő hatását. Sőt, fokozza a kollagéntermelést is, így fiatalosan tartja a bőrt, és megelőzi a ráncok kialakulását.

Az A-vitamin, vagy más néven retinol szintén nagyon sokoldalú. Segít megszüntetni a mitesszereket, pattanásokat, és halványítja a pattanások után keletkezett foltokat is – ami a 20-as, 30-as éveinkben is okozhat gondokat. Ezt a hatását annak köszönhetjük, hogy javítja a sejtek megújulását. Ugyanebből az okból kifolyólag kiváló öregedésgátló, és az egyik leghatásosabb összetevő már meglévő ráncok halványításához is.

A retinol tartalmú kozmetikumok használata mellett azonban be kell tartani néhány szabályt. Csak estére használjuk, szoktassuk hozzá a bőrt, és fokozottan figyeljünk mellette a fényvédelemre. Terhesség, szoptatás idején nem használjuk! Természetes alternatívája a bakuchiol, ami ugyanolyan hatásos, mint a retinol, de annak kellemetlen mellékhatásai nélkül. Vagyis nappalra is használható, nem okoz irritációt, és terhesség-, szoptatás idején is alkalmazható.

Megfelelően ápold a szemkörnyékedet is

A ráncok megelőzésének fontossága a szemek környékére fokozottan igaz. A szem körüli bőr vékonyabb és védtelenebb, mint az arcunk többi részén, így könnyebben is öregszik. Eleinte elegendő itt is a rendszeres hidratálás és a fényvédelem, hogy a szemek körüli bőr sokáig megőrizze feszességét. Majd 25-30 éves kortól jöhetnek a magasabb hatóanyagtartalmú, és speciális feszesítő összetevőket tartalmazó készítmények a szemek köré is!

Vagyis ne essünk abba a hibába, hogy 30-35 éves korunkig semmit nem foglalkozunk a bőrünkkel, majd ekkor gyorsan beszerzünk egy szemránckrémet, mert „a szememismilyenráncos”, amit hébe-hóba kenünk csak magunkra. Majd így ellavírozunk a 40-es éveinkig, amikor sírva könyörgünk a kozmetikusnál, hogy valami olyan kezelést csináljon, ami TÉNYLEG ránctalanít, lehetőleg egy alkalom után.

Rendszeresítsd a kozmetikai kezeléseket otthoni arcápolással kiegészítve

A kozmetikai kezelések akkor tudnak igazán látványos eredményt hozni, ha rendszeresen végeztetjük őket, és megfelelő otthoni arcápolással egészítjük ki. A tű nélküli mezoterápiás kezelések fájdalommentesek, a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak a hatóanyagok, és valóban nagyon hatásosak. Például újgenerációs peptidekkel kombinálva látványosan feltöltik a bőrt, botox-szerű hatás is elérhető általuk, mert képesek ellazítani a mimikai izmokat. Továbbá serkentik a kollagén és elasztin termelést, így a bőr visszanyeri feszességét. A legjobb hatás érdekében azonban rendszeres kezelésre van szükség.

Sokat segít az életmód

Ami árt az egészségednek, az árt a bőrödnek is. Sőt, a bőrödön fogod először megtapasztalni a rossz szokások öregítő hatását. Mire gondolok? Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, szolárium használat, elővigyázatlanul végzett napozás, drasztikus fogyókúrák – súlyingadozás, éjszakázás, kevés folyadék fogyasztás.

Összegzésként, minél előbb elkezded a rendszeres bőrápolást, és a fokozott fényvédelmet, annál tovább élvezheted az egészséges, feszes, fiatalos bőrt.

+1 tipp

Az arcápolásnál ne állj meg az állkapocsnál! A nyak és a dekoltázs bőrére is ügyelj, hiszen a ráncok ezt a területet sem kímélik, és nincs is szebb, mint egy szép blúzból kivillanó ápolt dekoltázs.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek