fbpx

Minden, amit tudnod kell a kombucha italról

Kombu-micsoda? Míg egyre több háztartásban helyet kap ez az ital, vannak, akik azt se tudják, eszik-e vagy isszák. Ezért úgy gondoltam, érdemes lenne bemutatni ezt a keleti gyógyírt, ami hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi az a Kombucha?

A kombucha teagomba a nevével ellentétben egy zuzmó, melynek élő organizmusai megerjesztik a teát. Sokak szerint képes enyhíteni bizonyos testi panaszokat, betegségeket a hajhullástól kezdve, a ráktól az AIDS-en át. Viszont kevés tudományos alátámasztás van minderre, de az ital egyes tulajdonságai hasznosak lehetnek bárki számára.

A kombucha közel 2000 éve létezik. Méregtelenítő és energetizáló hatásai miatt Kínában használták először, majd idővel Oroszorágba, azt követően pedig más kelet-európai országokba is eljutott. Akik először próbálják a teát, számukra szinte biztos, hogy furcsa ízű lesz, savanyú almaborhoz szokták hasonlítani, ecetes jelleggel.

Miből készül az ital?

A kombuchából készült ital lényegében erjesztett tea. Előállításához a cukrot tartalmazó teához szimbiotikus gomba és baktériumkultúra (SCOBY) kerül, majd a biológiai folyamat, vagyis az erjedés során a cukor eltűnik, és létrejön egy olyan ital, amely szerves savakat, aminosavakat, B-vitaminokat, enzimeket, élő szinergista mikroorganizmusokat tartalmaz. Ezen kívül az ízesítéshez egyénileg mást is hozzáadhatunk. Van, aki gyömbért, fahéjat, gyógynövényeket egyaránt használ, de egyes gyümölcsök is jól működhetnek vele. 

Jótékony hatások

Egyesek szerint a kombucha segíti az emésztést, megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, ezáltal növeli energiaszintünket. Erősíti az immunrendszert, hozzájárulhat a fogyáshoz, és a magas vérnyomás, szívbetegségek és rák megelőzésére is javasolt. De nincs orvosi bizonyíték ezek alátámasztására. Vagyis táplálékkiegészítőként megfelelő, de kizárólagos gyógyszernek nem számít.

Emésztést segítő jótékony hatásával kapcsolatos állítások abból a tényből származnak, hogy a fermentáció probiotikumokat termel. A probiotikumok pedig segítenek a hasmenés és az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében, és még az immunrendszert is erősíthetik.

Ha a kombuchát zöld teából készítik, annak előnyeit is élvezhetjük. Ide tartoznak az antioxidánsok, amik megvédik a sejteket a károsodástól. A zöld tea továbbá segíthet a zsírégetésben és megóvhat a szívbetegségektől. 

Házi készítésű kombucha kockázatai

A kombucha elkészítése magába foglalja a baktériumok szaporodását is a folyadékban. Viszont ha nem megfelelő az elkészítés, káros baktériumok vagy penészt is megjelenhet a végeredményben.

Éppen ezért, ha otthon tervezzük elkészíteni az italt, mindenképpen üveget vagy rozsdamentes acélt használjuk. Továbbá fokozottan figyeljünk arra, hogy minden eszközt és felszerelést higiénikus állapotban tartsunk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32