fbpx

Honnan származik valójában a pizza?

Ha pizzára gondolunk, általában az olasz tengerpart juthat eszünkbe, és egy ínycsiklandó nápolyi klasszikus, mozzarellával, paradicsommal, prosciuttoval megrakva. De vajon tényleg innen származik ez a finomság?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A pizza ősei, a különböző flatbread-ek – szó szerint fordítva lapos kenyerek – valóban Európából származnak, de nem csak az olaszoknál volt jellemző étel, hanem a görögök is előszeretettel fogyasztották. Leginkább a mai Focaccia-hoz hasonlítottak, és fűszerekkel, olajokkal ízesítették őket. Viszont a mai értelemben vett pizza csupán a 18. században kezdett terjedni Nápolyban. Mikor Olaszországot egyesítették 1861-ben, a királyi pár ellátogatott ide és több pizza fajtát is kipróbáltak. A királynénak az ízlett legjobban, amin lágy sajt, paradicsom és bazsalikom volt, ezért ezt a típust róla nevezték el Margheritának. Ezután kezdett felvirágozni a pizza kultúra, ám az első kifejezetten pizzéria jellegű étterem mégsem az olaszokhoz köthető.

Hogyan lehetséges ez? Ahogyan több Európai országból is sokan emigráltak Amerikába, úgy az olaszok közül is megannyian vágytak új lehetőségekre külföldön. Természetesen a kivándorlók nem feledkeztek meg kulináris tradícióikról, amiket aztán népszerűsíthettek az amerikaiak körében is. Így történt, hogy a világ egyik első, dokumentált pizzériája New York-ban nyílt meg, 1905-ben. Azonban ahhoz, hogy a pizza ne csak külföldi különlegességnek számítson Amerikában, kellett még nagyjából 40-50 év. Eddigre kezdett beépülni a kultúrába és a helyiek kedvenc ételévé válni. 

Hatalmas áttörést jelentett ezután a 60-as évek felfedezése, a mirelit pizza, amire már minden jóravaló olasz ember csak fogná a fejét, viszont Amerikában kitörő sikerre tett szert. Ugyanis ezáltal mindenki számára elérhetővé vált ez az eredendően európai, kézműves gasztronómiai remekmű. Innentől kezdve pedig nem volt megállás, gomba módjára nőttek ki a pizzériák mindenhol a világban, és ahány ország, annyi féle változata lett a pizzának. Az olaszok nagy része a vékony, ropogós tésztára esküszik, feltétek terén pedig a minimalizmusra törekednek, míg az amerikaiak sok helyen inkább vastagabb tésztát gyúrnak, amit aztán jól megpakolnak.

Ha a te pizza szíved inkább az olaszokhoz húz, akkor ajánljuk ezt a videót, amiben a szakács az egykori királyné kedvencét, a Margheritát készíti el. A recept alapján pedig te is könnyedén olasz hangulatot teremthetsz otthonodban! 

Amennyiben pedig kíváncsi vagy szerkesztőnk, Dani kedvenc fővárosi pizzázóira, kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör