fbpx

Magyarországon is egyre népszerűbb otthon elkészíteni a specialty kávét! – Ismerjétek meg a KoffeinBoxot

A KoffeinBox sztori: egy hazai startup, ami a küszöbödre szállítja az ország legjobb pörkölőinek legjobb kávéit. Kóstold végig a legjobb hazai kávékat!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

//Fizetett tartalmi együttműködés//

Ha szummázni akarnánk a kávé eddigi útját, azt valahogy így lehetne megtenni: egy etióp kecskepásztor felismerte, hogy kecskéi egészen máshogy élik a mindennapjaikat, ha egy bizonyos cserje gyümölcsét eszegetik. A kecskék a kávétól aktívabbak lettek – így hát a pásztorok is kipróbálták azt. Először ők is nyersen ették, majd amikor Afrikából Ázsiáig terjedt az új csodagyümölcs híre (és kereskedelme), akkor egy bölcs ember megfőzte az első “fekete levest”. 

A többi már történelem: a kávét hajókra pakolták, hogy világhódító útjára indulhasson. Hazánkba az Oszmán-Török Birodalom hozta el, amit serkentőitalként fogyasztottunk. Aztán a 19. századtól a kávézás egy elegánsabb formát öltött – az olaszokat koppintva itt is megjelentek az első kávéházak (ugye Petőfiék is egy ilyenből indultak útjukra), ma pedig már bárki, bárhol megihatja a napi kávéját: otthon, egy kávézóban, a munkahelyén, vagy egy benzinkúton útközben. 

A kávé tehát mindenki számára elérhető élvezeti cikk lett, a kávézás pedig egy életérzéssé változott. Egyszerre lehet remek tartozéka a hétvégi énidőnek, a reggeli napindításnak, vagy egy fontos meetingnek is. A kávé maga egy miliőt kölcsönöz bármilyen szituációnak. 

És ez így jól is van – de mégsem. A boltokban, kutaton, munkahelyen kapható és fogyasztható termékek ugyanis hiába hirdetik magukat úgy, mint 100% Arabica kávé, valójában ipari körülmények között, gyors és intenzív pörköléssel jönnek létre, ami miatt nem tudnak kellően kiszabadulni az ízek és az aromák a kávészemekből. 

Hovatovább, ezeket a kávékat még mindig a régi, ecettel tisztított, rozsdás kotyogóssal készítjük el, szüleink mintájára. Hideg csapvízzel, rosszul őrölt kávéval. 

Ezt a tradíciót akarja finoman, lépésről lépésre megtörni a KoffeinBox. ami egy olyan kávé előfizetés, ami hónapról hónapra újabb és újabb magyar pörkölő kézműves kávéját viszi házhoz. 

koffeinbox

„Ez magyar kávé?” – merül fel a kérdés egy-egy alkalommal a Box kinyitásakor, és a válasz az, hogy félig. Természetesen hazánk éghajlati körülményei mellett nem lehet kávét termeszteni: de a pörkölő feladata és szakértelme legalább olyan hasznos és fontos, mint a termelőé.

Ma pedig hazánkban már több mint 50 pörkölő bocsátja rendelkezésre finomabbnál finomabb kézműves kávéit – a gond csak az, hogy őket kevesen ismerik. Pedig mind a pörkölőink, mind a baristáink világszínvonalon teljesítenek.

A legtöbb magyar pörkölő szinte bármelyik amerikai vagy skandináv kávéboxba bekerülhetne – ez az előfizetéses modell ugyanis Nyugaton már eléggé elterjedt: a specialty kávé és annak otthoni elkészítése ott már szokássá vált.

Tőled persze nem várjuk el, hogy kijuss a Brewers Cup-ra, de kezdetnek megteszi, hogyha home baristává válsz. Ez azt jelenti, hogy megtanulod, hogyan kell különböző barista eszközökkel kávét készíteni, mit jelent az, hogyha egy kávé “Nicaragua lankáin 1200 méteres magasságban termett, száraz feldolgozású, narancsos ízjegyekkel rendelkező, filter profilú kávé”. Nem, ettől nem lesz narancsízű a kávéd – noha a narancsot előszeretettel használják például a hidegkávék (a cold brewk) ízesítésére.

Megannyi lehetőség és megannyi recept vár rád a specialty kávék világában!

A KoffeinBox igazán Neked való, ha eddig is feketén ittad a kávédat, de szintet lépnél a minőségben, de akkor is kedvedre lehet, ha csak kipróbálnál valami újat, és szeretnél egy szexi hobbit – a baristáskodást!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör