fbpx

Ljudmila Ulickaja: Szonyecska – könyvajánló

Van, hogy a leghétköznapibb történetek tudnak a legnagyobbat ütni, erejük pedig pont ebben a hétközanpiságukban rejlik. Ljudmila Ulickaja Szonyecskája pont ilyen, nem csoda, hogy ez a könyv hozta meg számára a sikert.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A történet főszereplője nem meglepő módon Szonyecska, aki se nem szép, se nem csúnya, egy igazi könyvmoly, aki az olvasmányokon keresztül él. Igazi orosz és szovjet regény, ami a vad sztálinizmus, a világháború idején kezdődik, de bemutatja a cseppet sem igazságos kommunizmus időszakát is.

Szonyecska élete akkor vesz nagy fordulatot, amikor megismeri a nála jóval idősebb férjét, ami már önmagában könyvbeillő módon történik. Ő hozza ki a lányt az irodalom elzárt világából, hogy szembesüljön aztán a sokszor sivár és kemény valósággal. 

Ulickaja egyik kedvenc témája, a női sors egyik szála bontakozik ki a szemünk előtt. A friss házaspár tengődik, és sokszor nagyon nehéz körülmények között él, de ez a főszereplőnket nem töri meg. A nagy változás lányuk, Tanya születésével kezdődik. Férje, az egykori tehetséges, világlátott művész ekkor talál újra önmagára, és kezdenek azon a bizonyos társadalmi létrán egyre feljebb kerülni.

Szonyecska elhagyja a könyveket és csakis anya és feleség szerepében éli ki magát. Az élete fő célja, hogy nevelje a gyerekét, boldoggá tegye a férjét és támogassa őket mindenben. Az ő vágyai, személyisége teljesen háttérbe szorul, de egy percig se érezzük azt, hogy őt ez olyan nagyon zavarná. Szinte  feloldódik a nem éppen egyszerű személyiségű családtagjai körében.

Az újabb fordulópontot Tanya újdonsült barátnője, Jászja megjelenése jelenti, aki fenekestül forgatja fel a család életét. Szonyecska pedig ismét csak sodródik, elfogadással teli életében az sem okoz nagy meglepetést, hogy saját szerepe is megváltozik. 

Ahogy a férje, Robert Viktorovics alkotásaiban fellelhető női alak változik, úgy fordul aztán Szonyecska élete vissza oda, ahonnan indult, a könyvek világába.

A kisregény semmiképp sem egyszerű, ahogy már ezt az oroszoktól megszokhattuk. A szereplőket megkedvelni sem igazán egyszerű, a főhősnőnk pedig minden erre jellemző attribútum híján van. Mégis van az egészben valami emberi, a maga szomorú és sokszor lehangoló egyszerűségével. Aki pedig vevő erre, Ulickaja humoros, és olvasmányos stílusával megspékelve, annak biztos kellemes olvasmányélmény lesz a maga rövid, alig 90 oldalával.

Korábbi könyvajánlók az írónőtől itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32