fbpx

A kutatók agyi stimulációval növelhetik a mentális funkciókat

A tanulmányok azt mutatják, hogy ez a módszer új megközelítés lehet a különböző súlyos mentális betegségek kezelésében.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy új tanulmányban a Minnesotai Egyetem és a Massachusetts General Hospital kutatói kimutatták, hogy a mesterséges intelligencia és a célzott elektromos agyi stimuláció egyesítésével javíthatják az önkontrollhoz és a mentális “rugalmassághoz” kapcsolódó specifikus emberi agyi funkciókat.

Az eredmények a bostoni Massachusetts General Hospitalban végzett 12 epilepsziás beteg agyműtéte során végzett tanulmányból származnak – egy olyan eljárásról, amely több száz apró elektródát helyez el az agyban, hogy rögzítse az aktivitását és azonosítsa, honnan származnak a rohamok.

A kutatók identifikáltak egy agyi régiót, amelyet ha kis mennyiségű elektromos energiával stimuláltak, akkor javította a betegek mentális állapotát, működését. Az agynak ez a része felelős a kognitív kontrollért – az egyik gondolatmintáról vagy viselkedésről a másikra való áttérés folyamatáért-, amely a legtöbb mentális betegség során károsodik. Ez igaz például a súlyos depresszióban szenvedőkre is, akik beleragadnak a negatív gondolatokba. Ez a módszer pedig egy új utat nyithat ezek kezelésében.

Az orvosi csapat algoritmusokat fejlesztett ki, hogy a stimuláció után nyomon követhessék a betegek kognitív kontrollképességét, mind a cselekedeteikből, mind közvetlenül az agyi aktivitásukból.

A módszer hasonló elven működik, mint az elektromos kerékpár, amikor szükség van egy kis segítségre, elektromos löketet ad. Így, amikor a személynek problémái adódnak egy kis elektromos stimulációt alkalmaz az agyra, így segítve át őket ezen.

A tanulmány elsőként mutatja be, hogy:

A mentális betegséghez kapcsolódó specifikus emberi mentális funkció megbízhatóan fokozható pontosan célzott elektromos stimulációval.

 Vannak bizonyos alrészei az agy szerkezetének, amelyeknek különösen hatékonyak a kognitív javításai. 

Ez a módszer később akár olyan súlyos mentális betegségben szenvedőknek is segíthet, mint a depressziósok vagy éppen az epilepsziások, akik mondjuk gyógyszerérzékenyek. Ez egy teljesen új megközelítés lehet a mentális betegségek kezelésében. “Ahelyett, hogy megpróbálnánk elnyomni a tüneteket, adhatunk a betegeknek egy olyan eszközt, amely lehetővé teszi számukra, hogy átvegyék az irányítást a saját elméjük felett.”- mondta az egyik kutató.

A csoport most klinikai vizsgálatokra készül. Mivel a kognitív kontroll javításának célját az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal már jóváhagyta a mély agyi stimulációra, ennek a gyakorlatba való átültetése a megfelelő engedélyek után már gyors folyamat lehet.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32