fbpx

10 gyakori hiba télen, amit elkövetünk az egészségünk kapcsán

Az időjárás változása sokféleképpen befolyásolja szervezetünket. De sokszor ahelyett, hogy megpróbálnánk a hideg időhöz alkalmazkodni, feladjuk ellene a küzdelmet, ami akár egészségügyi problémákhoz is vezethet.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Kevés folyadékbevitel

Tény, hogy télen kevésbé érezhetjük magunkat szomjasnak, mint nyáron. Viszont az évszaknak semmi köze a szomjúságérzethez! Valójában ez azért van, mert sokkal kevesebbet mozgunk ilyenkor. Pedig télen is napi két liter folyadékra lenne szüksége egy felnőtt szervezetnek ahhoz, hogy hidratált maradjon. Korábbi cikkünkben hoztunk ötleteket, hogyan pótolhatod a víz bevitelét a hideg napokon.

Túlöltözés

Kényelmesen és melegen érezhetjük magunkat puha pulóverjeinkben, de érdemes nem túlzásba vinni a rétegeket. A túl sok ruha viselésétől könnyen kimelegszünk, megizzadunk. Így kinti légtérben a nedves ruha miatt hamarabb megfázhatunk. A téli öltözködés során érdemes izmainkat melegen tartani és a bőr nedvességtartalmát megtartani. Legalsó rétegként mindig hordjunk poliészter anyagú ruhát, melynek nedvszívó képessége van. Az ezt követő rétegnek legyen melegentartó hatása. A harmadik rétegnek pedig az időjárástól kell védeni, tehát legyen szél és vízálló.

A kezek és a lábak eltakarása

A kesztyű és a zokni segít a testünket melegen tartani, de fontos tisztában lennünk azzal, hogy a kezünk és a lábfejünk az egyetlen testrészünk, ami segít alkalmazkodni szervezetünknek az időjáráshoz. Ha folyamatosan betakarjuk őket, korlátozzuk a testünket abban, hogy akklimatizálódjon a hőmérséklet-változáshoz. Éppen ezért ha lehet, ne aludjunk zokniban.

Helytelen étkezés

A tél az az időszak, amikor jobban oda kell figyelnünk a súlyunkra. Mégpedig azért, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk olyan ételek után nyúlni, amik zsírosabbak, kevésbé egészségesek. Továbbá mivel ilyenkor képesek vagyunk többet lustálkodni, kihagyjuk a sportolási lehetőségeket, korlátozzuk a fizikai aktivitást. Az egyik módja annak, hogy ilyenkor is egészségesen étkezzünk, ha több friss terméket, gyümölcsöt és zöldséget eszünk olyan ételek helyett, mint a pizza vagy a hamburger. Érdemes böngészni az okostányér elvet.

Extra mennyiségű alvás

Szeretjük a telet, hiszen ilyenkor lustálkodhatunk, tovább és többet aludhatunk. Beiktatunk délutáni szunyókálásokat is, pedig ezek a szokások megzavarják az átlagos alvás-ébrenlét ciklusunkat. Emiatt a szervezetnek sokkal több erőfeszítést kell majd tennie, hogy az évszak után visszatérjen a normál üzemmódba.

Benntartózkodás

Nehezebben merészkedünk ki a meleg otthonunkból, amikor 10 fok alá esik a hőmérséklet. Pedig a hűvös időben való sétálás javítja a vérkeringést, és melegen tart. Érdemes beiktatni naponta legalább fél órás sétákat. A szervezeted hálás lesz érte!

Felesleges krémek és testápolók használata

Az egyik dolog, amit gyakran túlzásba viszünk télen, az a mindenféle krém és testápoló használata. Bár ez egy jó gyakorlat lehet bőrünk hidratálására, de megfelelő hámlasztás nélkül valójában többet ártunk vele. A bőrön lévő elhalt sejtek és maradványok pattanásokat, kiütéseket vagy más bőrallergia reakciót okozhatnak. Itt találsz tippeket, hogyan ápold a bőröd helyesen és tudatosan.

Fényvédő krém elhagyása

Jó érzés télen sütkérezni a napsütésben. De ne felejtsünk el ilyenkor is fényvédő krémet használni! A nap sugarai néha ezekben a hónapokban ugyanolyan erősek, mint nyáron. Ezért elengedhetetlen, hogy megóvjuk a bőrünket az UV sugárzástól.

Szellőztetés hiánya

Télen a fűtés és a benntartózkodás miatt sokkal gyorsabban elhasználódik a levegő. Hát ha még ruhákat is teregetünk! Könnyebben megjelennek és bent maradnak a baktériumok. Ne felejtsünk el szellőztetni a reggeli és az esti órákban. Ha otthonról dolgozunk, akkor akár gyakrabban is nyissunk ablakot, a friss levegő segíteni fog a koncentrációban.

Túl gyakori gyógyszerszedés

A téli megfázás és köhögés ellen szeretünk vény nélkül kapható gyógyszereket felhalmozni és beszedni. Hosszú távon viszont ezek gyakori alkalmazása hozzászoktatja az immunrendszert ahhoz, hogy mindig kap plusz segítséget, és megnehezíti a számára, hogy maga birkózzon meg a betegségekkel. Próbáljuk meg megelőzni a betegségeket, és immunrendszerünket erősítsük természetes módon.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32