fbpx

Mit kell tudnod a gyerekvállalásról 40 év felett?

Egyre gyakoribb a gyerekvállalás 40 éves kor felett. Felmérések bizonyítják, hogy az 1970-es évek óta nőtt az arány, és 1990-2012 között megduplázódott a 40 és 44 év közötti nők körében az első gyermekvállalók száma.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Míg azt gondolhatjuk, hogy a legideálisabb, ha 35 éves korunk előtt vállalunk gyereket, az adatok mást mutatnak. Számos oka van annak, hogy a nők miért várnak a gyermekvállalással, beleértve a nőgyógyászati kezeléseket, karriert, és a kitolódott párválasztási, családalapítási jelenséget. Ebben a cikkben a 40 éves kor utáni gyermekvállalást, az ezzel járó kockázatokat és előnyöket járom körbe a healthline.com cikke alapján.

Milyen előnyökkel jár a gyerekvállalás 40 évesen?

Néha a későbbi gyermekvállalás több előnnyel jár, mintha 20 vagy 30 évesen válunk szülővé. Egyrészt elképzelhető, hogy addigra már megalapoztuk a karrierünket, így több időt tudunk szánni a gyereknevelésre. Továbbá az anyagi helyzet is kedvezőbb lehet ilyenkor. 

Egyes kutatások további előnyökről beszélnek:

  • csökkenti a kognitív hanyatlást
  • hosszabb lehet élettartamunk
  • jobb oktatási eredmények figyelhetők meg a gyereknél

Mik az esetleges kockázatok?

A technológia és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően napjainkban 40 évesen is biztonságosan szülhetünk. Ennek ellenére mégis 40 év felett minden terhesség magas kockázatúnak számít. Így az orvosunk szigorúan figyelemmel fogja kísérni a terhesség során a következőket:

  • magas vérnyomás – ez növelheti a terhességi szövődményt, úgynevezett preeclampsia kockázatát
  • terhességi cukorbetegség
  • születési rendellenesség, pl. Down szindróma
  • vetélés nagyobb esélye
  • alacsony születési súly
  • méhen kívüli terhesség
Hogyan befolyásolja az életkor a termékenységet?

Az úgynevezett termékenységi technológia fejlődése lehetővé tette sok olyan nő számára is a gyerekvállalást, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak teherbe esni. Ezek az alternatívák például:

  • meddőségi kezelések, IVF kezelés
  • petesejt lefagyasztása fiatalkorban
  • spermabank
  • béranyaság

De még akkor is, ha mindezek a lehetőségek adottak, a nők termékenységi rátája jelentősek csökken 35 év felett. Az amerikai Office on Women’s Health szerint a 35 évüket betöltő párok egyharmada tapasztal termékenységi problémát. Ez az itt felsorolt jelenségekhez köthető, melyeknek előfordulása az életkorral növekedik:

  • kevesebb petesejt 
  • egészségtelen petesejt
  • a petefészkek nem tudják megfelelően felszabadítani a petesejtet
  • vetélés kockázatának megnövekedése
  • nagyobb eséllyel vannak jelen olyan egészségügyi kockázatok, amik akadályozzák a termékenységet

Fontos tudni, hogy a nőknél a petesejtek száma jelentősen csökken 35 éves kor után. Az Amerikai szülész és nőgyógyászok szövetsége szerint 37 éves korban mért petesejtek száma 25 000, ami körülbelül 1000-re csökken 51 éves korra. Míg a pubertás alatt 300 000 és 500 000 közé esnek a petesejtek száma.

Hogyan eshetünk teherbe 40 évesen vagy afölött?

A teherbeesés kortól függetlenül eltarthat egy ideig. De amennyiben elmúltál 40 éves, és már több mint 6 hónapja próbálkoztok természetes úton, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy szakemberhez forduljatok.

Egy termékenységi szakember ilyenkor vizsgálatokat végez, hogy megtudja, vannak-e olyan tényezők, amik befolyásolhatják a teherbeesés képességét. Ezek közé tartozhatnak a méh és petefészek ultrahangvizsgálata, különböző vérvételek.

Esetleges megoldások, arra az esetre, ha nehezen jönne a baba:

  • termékenységi gyógyszerek, melyek segítik a hormonokat, a sikeres ovuláció érdekében 
  • asszisztált reprodukciós eljárás – eltávolítják a petesejteket, laboratóriumban megtermékenyítik, mielőtt visszahelyezik őket a méhbe
  • méhen belüli megtermékenyítés, mesterséges megtermékenyítésnek is nevezik, amikor spermát fecskendeznek a méhbe; különösen hasznos, amikor férfi meddőségről beszélünk

Milyen a terhesség?

Ahogy a statisztikák szerint egyre nehezebb a teherbeesés 40 éves kor után, úgy maga a terhesség is nagyobb kihívást jelenthet az életkor előrehaladtával. Több fájdalom jelentkezhet az ízületek és a csontok terén. Hajlamosabbak lehetünk a magas vérnyomásra és a terhességi cukorbetegségre is. A terhességgel összefüggő fáradtság egyaránt erősödhet. 

Fontos, hogy beszéljünk nőgyógyászunkkal arról is a konzultációk során, hogy életkorunk és általános egészségügyi állapotunk alapján mire számíthatunk a terhesség alatt.

Útravaló

A babavállalás 40 éves korban vagy afölött, egyre gyakoribb, és a kihívások ellenére a gyermekvállalás ilyenkor is lehetséges. És akárhány évesek legyünk, a gyerekvállalás mindig felelős döntéseket igényel. De különösen jelentős, hogy tisztában legyünk az összes előforduló kockázati tényezővel, mielőtt családot alapítanánk. Persze figyelembe véve a testi és egészségügyi korlátokat, mégis a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott szerető családba kerüljön a baba, amit viszont nem feltétlenül lehet korhoz kötni.

Ha tabuk nélkül olvasnál egy személyes történetet a lombikprogramról, kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32