fbpx

Az Advent története és az ezzel kapcsolatos szokások

Már minden bizonnyal sokan beszereztük az idei adventi koszorút, és hozzá a gyertyákat. Sőt talán már egy-két karácsonyi dísz is megjelenik az otthonunkban. De honnan ered mindez?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az adventi időszak Szent András napjához legközelebb eső első vasárnap veszi kezdetét, és pontosan négy hétig tart. Vallási színe a mély lila, és ha erről az oldalról nézzük, akkor ez az időszak felkészít minket a Megváltó fogadására. Ilyenkor a szentáldozás által meg tudjuk tisztítani a lelkünket.

A nem vagy kevésbé vallásos családok számára ez az időszak is ehhez hasonló jelentéssel bír, hiszen készülünk az ünnepre fizikális és lelki síkon egyaránt. Maga az Advent vagyis Adventus szó jelentés “jön”. Korábban szokás volt ebben az időszakban böjtöt is tartani, hogy teljesen megtisztulva várhassuk a Megváltó születését.

Az egyik legfontosabb kellék, ami ehhez az időszakhoz köthető az az adventi koszorú. Ennek a története még a pogány időkig nyúlik vissza, amikor többek között  fűből, szalmából készült koszorúkkal igyekeztek távol tartani a rossz szellemeket. A manapság ismert adventi koszorú viszont a középkorban terjedt el, amely a lelki felkészülést hivatott segíteni az ünnepre. Abban az értelemben, hogy Krisztus maga a fény, ami eloszlatja a rosszat.

A koszorú jellemzően örökzöldekből készül, szimbolizálva ezzel az élet folytonosságát, a halhatatlanságot. A szúrós levelekből készült koszorú a töviskoszorút, míg a kör alakú koszorú a lélek halhatatlanságát szimbolizálja. A fenyőtobozok, a dió, és a makkok pedig az életre és a feltámadásra utalnak. A négy gyertya Adventi négy hetet szimbolizálja. A legenda szerint azért négy, mert 4000 év telt el Ádám és Éva kiüldözésétől a megváltó születéséig.

A négy gyertya színe sem mindegy: a lila színű gyertya az ima, bűnbánat és készülődés színe, majd a harmadik vasárnap a rózsaszín gyertya kerül meggyújtásra, ami az örömöt képviseli. 

Hazánkban főleg a II.világháborút követően terjedt el ez a szokás. Sok helyen még egy ötödik, fehér gyertyát is meggyújtanak karácsony napján, amely az angyalokat és Jézus születését jelképezi.

Az adventi naptárról se feledkezzünk meg, ami az 1800-as évekből, Németországból származik, majd elég gyorsan terjedt el szinte az egész világban. Ez egyfajta visszaszámláló, amely december elsejével indul és karácsony napjáig tart. Régebben bibliai idézeteket és szentképeket rejtettek el a különböző fülecskékben. Ma már inkább a gyerekek nagy örömére édességet rejtenek a kalendáriumok.

Legyünk vallásosak vagy sem, ez az időszak nagyszerű lehetőség egy kis befelé figyelésre, készülődésre, és akár saját ünnepi szokások kialakítására is, hiszen ettől lesz olyan varázslatos az adventi időszak.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32