fbpx

A világ 10 leghíresebb street art-ja – 2. rész

Cikkünk első részében olyan híres street art művészekről írtunk, mint Bansky, Keith Haring, Combo, Shepard Fairey (Obey), vagy D*Face. Most pedig nézzük a világ további 5 leghíresebb street art alkotását.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Bradley Theodore – Karl Lagerfeld & Anna Wintour

Bradley Theodore a Karib-térségből származik, és a divatvilág hírességeit színes csontvázakként festi le. Street-art alkotásait London utcáin kezdte. Majd Bradley végül a vászonfestés irányába indult el, hogy megmutassa munkáit a nagyközönség számára is. Egyik világhírű alkotása New Yorkban készült 2017-ben. Két divatikont ábrázol: jobb oldalon Karl Lagerfeldet (híres, német divattervező), bal oldalon Anna Wintourt (1988-tól az amerikai Vogue magazin szerkesztője, ezáltal a divatipar legbefolyásosabb nője). Mindkét karakter azonnal felismerhető híres frizurájuknak köszönhetően.

Banksy – The Flower Thrower

Egy évvel a The little girl with the balloon után 2003-ban Banksy egy jeruzsálemi falon hagyta ott alkotását. Második leghíresebb munkája a The Flower Thrower, vagyis a virágdobó néven vált közismertté. A háború elleni küzdelem, a borzalmak elítélése és a béke érdekében festette a képen látható embert, akinek arca felismerhetetlen, és Molotov-koktélként hajít el egy csokor színes virágot. 

Pichi and Avo – NorthWest Walls Festival

Jöjjön két spanyol művész, akik kitűnnek a tömegből. Pichi és Avo a street-art új formáját hozták létre, vegyítve a klasszikus szobrászatot, modern festészetet és városi művészetet. A két alkotó különböző művészeti technikákat képvisel. Számos nemzetközileg elismert művésszel dolgoztak együtt, mint például a portugál Vhilekkel. Karrierjük pedig 2015-ben lendült fel igazán a street-art alkotásukkal, amit 7 konténerre építettek. Ókori görög stílusú szobrok és a graffiti stílus keveredik benne.

Forrás: pichiavo.com
Eduardo Kobra – Etnias

Kobra a világ egyik legismertebb falfestője. Eredetileg Sao Paulóból származik, street art festményeit pedig Spanyolországban, Franciaországban, Indiában és sok más ország területén készíti. 2016-ban a riói olimpiai játékok alkalmával az Etnias megfestésével megdöntötte a világ legnagyobb falfestményének rekordját. A végeredmény 190 méter hosszú, 15 méter magas, vagyis összesen 3000 négyzetméter, amihez 1000 vödör fehér festék, 1500 liter színes festék, 3500 doboz spray és 40 nap munka kellett. A festményen öt különböző arc látható, melyek az öt olimpiai karikát és az öt kontinenst ábrázolják. Kobra munkájával a következő üzenetet akarta közvetíteni: Egyek vagyunk: emberi faj.

Forrás: Wikimedia
Bambi – Don’t Shoot

Bambi egy híres brit művész, aki a 80-as években született, és London utcáin kezdett graffitiket alkotni névtelenül. A Bambi becenevet a követői ragasztották rá. Sokan “a női Banksy-nak” hívják, mivel hasonlóan provokatív. Olyan alkotásokat készít, amik elítélik az igazságtalanság különböző formáit. Műveiben felbukkannak korunk ismert alakjai, mint Donald Trump vagy Amy Winehouse. Leghíresebb alkotásán öt fiú szerepel ugyanabban a pózban. A lábuk alatt koponyák hevernek, és pirossal a “Don’t shoot”, vagyis a ne lőj felirat olvasható. A fiúk pedig a Nike logójából inspirálódva Don’t Do it logós pólót viselnek. Az alkotásnak – ami felé a Nike egyébként nemtetszését fejezte ki – a rendőri erőszak elleni küzdelem a célja.

A cikk első része itt olvasható.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32