fbpx

Génmódosított őssejtek segítenek a gekkóknak a tökéletesebb farok újranövesztésében

A testrészek regenerálása soha nem könnyű. Például egyes gyíkok vissza tudják ugyan növeszteni az elvesztett testrészüket,de ezek csak az eredeti halvány utánzatai. A génmódosított őssejtek segítenek a gekkóknak jobb minőségű farkat növeszteni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az embrionális őssejtek beültetése a gekkók farkába, lehetővé tette a hüllők számára, hogy olyan farkakat növesszenek, amelyek jobban hasonlítanak az eredetire – olvasható a kutatók október 14-i jelentése szerint a Nature Communications-ben. Ezek az eredmények nagy ugródeszkát jelenthetnek a fejlődő regeneratív terápiákban, amelyek egy nap az embereknél is képesek lehetnek kezelni a nehezen gyógyuló sebeket.

A gekkó farka a gerincének kiterjesztése. A regenerált farok azonban ennél egyszerűbb “megoldás”. Ez csak egy csomó zsír-, izom- és bőr.

A kutatók embrionális őssejteket használtak, amelyek szélesebb szövettartományban fejlődhetnek, mint a felnőtt őssejtek. A módosított őssejtekből kinövő farok csontszerű barázdákkal rendelkezett a porcban, és új idegszövetet generált a farok tetején.

Ezeknél a módosított farkaknál még mindig hiányzik a gerincvelő, így messze vannak az eredetitől. „Megoldottunk egy problémát, de még mindig sok tökéletlenség van” – mondja Lozito, a kutatás vezetője.

Forrás.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32