fbpx

A kundalíni jóga a lélek jógája – interjú Domján Miával, a Sat Nam Jóga alapítójával

Domján Mia, a Sat Nam Jóga alapítója 13 éve jógázik. Ennek köszönhetően egy pozitív irányú, 180 fokos fordulatot vett az élete. A vele készült interjúban többek között életútjáról és a kundalíni jógával való kapcsolatáról beszélgettünk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hogyan ismerkedtél meg a jógával?

Anyukám jógázott, emiatt mindig ott voltak a jógás könyvek a polcokon, és néha jött hozzánk a jógás csapat. De ennek ellenére én mégis sokáig ellenálltam, pedig ő gyakran hívott magával. 22 éves voltam, amikor először elmentem egy órára, viszont ott még annyira nem hangolódtam rá. Majd 3 évvel később jött egy válság az életemben. Ekkor tudatosult bennem, hogy ha már van ez a jóga, miért ne gyakoroljam rendszeresen? És azóta eltelt 10 év.

Mivel foglalkoztál előtte?

Építészmérnök a végzettségem. Nagy váltás volt egy kreatív, felelősségteljes szakmát elhagyni, és felvállalni azt, hogy én 27 évesen gyakorlatilag mindent magam mögött hagyjak, és elkezdjek egy teljesen új irányt. De a jóga és a gyakorlás oda juttatott, hogy nem volt kérdés, hogy nekem ez az utam. 

Ez már akkor is a kundalíni jóga volt?

Eleinte hatha alapú jógát kezdtem gyakorolni. Egy egészségügyi kihívás miatt fordultam a nőiességgel kapcsolatos jóga felé. Akkor vidéken, ahol éltem, nem volt lehetőségem kifejezetten női jógára járni. Ezért levettem a könyveket a polcról, megkerestem, hogy melyik ászanák lennének számomra hatékonyak, és elkezdtem gyakorolni őket. Eleinte nem is árultam el senkinek, hogy otthon jógázom. Majd 30 nap női minőséget erősítő gyakorlás után végre egészséges módon jött meg a menstruációm. Előtte ilyen nem volt, helyette 40 napokra, fájdalmasan érkezett. Az egészségügyi problémáim elkezdtek rendeződni, és ez elég volt ahhoz, hogy kitartsak a jóga útján.

A kundalíni jógát 2 évvel később ismertem meg. Az volt az igazán nagy megérkezés élmény számomra. Egy lengyel jógini workshopján egy olyan energiatérbe kerültem, amiben úgy éreztem, minél többet szeretnék lenni. Nagyon átütő erejű volt. Mikor kinyitottam a szemem, azt gondoltam magamban: “nekem ezt kell csinálnom”. Ott volt velem a párom is, aki már a férjem. Ő ugyanekkor rám nézett, és azt mondta, “neked ezt kell csinálod”. (nevet)

Fényképezte: Tajnay Dorottya

Hogyan élted meg ezt a váltást?

Ott voltam azzal a tudattal, hogy 10 évet beleöltem az építészetbe, felépítettem az elképzelt világomat, és megteremtettem a lehetőséget, hogy a világ legnívósabb irodáiban dolgozhassak, hiszen már gyakornokként ilyen helyen és projekteken dolgoztam. Viszont mikor felvállaltam a döntést, a környezetem – ami egyébként nagyon elhivatottnak látott engem építészként – meglepően jól fogadta. Volt, hogy olyan visszajelzést kaptam, hogy “fogalmam sincs a jógáról, de ez te vagy”. Komoly megerősítések értek. Azóta amikor valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozom, bár nem akarom elijeszteni az embereket, mégis az jön, hogy én egy jógini vagyok. Bármit is jelentsen ez. (nevet)

Mit gondolsz, miért idegenkednek sokan a kundalíni, vagy úgy összességében a jógától?

Sokan magától a kundalíni szótól tartanak, mert mint spirituális energia negatív jelenségként terjedt el a köztudatban. Pedig a kundalíni energia a tudatosságunk energiája, ami mindannyiunkban megtalálható. Ha elmélyülünk a jógával kapcsolatos tanulmányokban, akkor tudjuk, hogy a kundalíni egy energiafajta. Valójában minden módszer, az összes jógatípus, arra irányul, hogy egyensúlyba kerüljünk, hogy egyre tudatosabbá váljunk, vagyis, hogy ezt az energiát emeljük. Hogy a tudatosságunk emelkedjen. Tehát a jóga ezt az energiát elkezdi mindenkiben a saját üteme szerint emelni. És bár a kundalíni jóga előtérbe hozza ezt az energiát, nem más a többitől, mert mindegyik jóga ezt teszi. Bármelyik jógatípust is választjuk, valahol mindannyian azért tesszük, hogy változzunk. Akár azért, hogy harmóniába kerüljünk, akár egy komolyabb transzformatív, nagyobb horderejű átalakulásért. De a végén ugyanarra a hegyre törekszünk mindannyian, hogy egy tudatosabb utat járjunk be.

Elmondanád pár mondatban mi is pontosan a kundalíni jóga?

Én azt szoktam mondani, hogy a kundalíni jóga a lélek jógája. Egy erőteljes módszer arra, hogy komoly belső átalakulásokat érjünk el. Sok olyan eszköz társul hozzá, melyek nem csak a fizikai testtel dolgoznak. Ilyen például a meditáció, a különböző légzőgyakorlatok, a mantrák. Természetesen van benne fizikai gyakorlás is, de az csak egy szeglete az egésznek.  Amikor valaki elkezd kundalíni jógát gyakorolni, és részt vesz egy órán, én azt látom, hogy megérintődik a lelke. És ha ez megtörtént, akkor nagyobb eséllyel érzi magáénak, és folytatja tovább ezt az utat. De nem feltétlenül mindenkinek ez az útja. Viszont szerintem a kundalíni jógához többnyire emiatt a jelenség miatt ragaszkodunk.

Mesélnél kicsit arról, milyen volt Mia 15 évvel ezelőtt?

Ez egy jó kérdés, és azt gondolom, érdemes visszatekinteni mindannyiunknak, akár jógával, akár jóga nélkül, hogy milyen volt évekkel ezelőtti énünk, mert mindenképpen a fejlődés útját járjuk, tapasztalatot szerzünk. A jóga segít, hogy ezt a tapasztalatszerzést finomítja, és meggyorsítja. A 15 évvel ezelőtti énem nagyon maximalista, végletes volt. Erős mintákkal, hozott dolgokkal teltek a napjaim, amiket nehéz még mind a mai napig letenni. Nem mondom, hogy most nem törekszem a szépre, jóra, valahogy a maximumra, viszont mindezt sokkal nagyobb elengedéssel teszem. Én akkoriban két végén égettem a gyertyát. Állandó felfokozott létben éltem, ami egyfajta adrenalin függőséggel járt. Erre csak évekkel később jöttem rá. Ugyanis nekem nem az volt a gondom, hogy ki voltam merülve a stressztől, hanem pont, hogy túlpörgés jellemezte a mindennapjaimat. Évekig 4 órát aludtam. És élveztem az életet így, és próbáltam minden pillanatból kihozni a maximumot. A kimerülés mindezek után jött, évekre. Mára megtanultam, egyrészt saját tapasztalataim árán, másrészt a jógikus élményekből, hogy ha a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer valamelyike domináns, akkor az nem egyensúlyt teremt, hanem a végletek felé tol el, ami hosszú távon nem fenntartható

Fényképezte: Tajnay Dorottya

És milyen Mia most, mit ad neked a jóga?

Ad egyfajta megtartó erőt. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy ha nem jógázom, ha csak egy nap is kimarad, elkezdek belesüllyedni magamba, és olyan kezdek lenni, aki valójában nem én vagyok. Sokkal erősebb például a negatív elmém, kevésbé vagyok bizakodó a jövőt illetően. Ha rendszeresen jógázom és meditálok, azt érzem, hogy még a legnagyobb nyomás alatt is – még ha panaszkodok is néha, hiszen én szintén emberből vagyok – ez az erő meg tud engem tartani. Szerintem ez a legfontosabb a mai világban, hogy fel tudjuk ezt az erőt ébreszteni magunkban. Nem muszáj kundalíni jógán keresztül, más eszközzel is lehet.

Másrészt ad egyfajta semlegességet. Folyamatosan érnek minket helyzetek, amikre elkezdünk reagálni, így hol az egyik, hol a másik végletbe kerülünk általuk. De amikor jógázom és meditálok, bele tudok kerülni egy olyan térbe, ahol semlegesen meg tudom figyelni a velem történteket. Vegyünk egy példát. Valaki megbánt, és az nekem rosszul esik, sőt még reagálok is rá, úgy ahogy nem szeretnék. Majd egy meditáció során ezek az érzések képesek átranszformálódni és végül azt érzem majd – lehet aznap, vagy másnap, vagy egy hónap múlva – hogy igazából mindez teljesen rendben van, a másik és az én viselkedésem is. A gyakorlás segít, hogy mélyebb felismerést kapjak a helyzetről, így levonom a konklúziót, szeretettel elengedem, és amikor újra hasonló helyzetben találom magam, már nagyobb eséllyel tudok picit másként cselekedni. Persze ez nem mindig sikerül, de néha igen, és akkor meglátom magamban a változást. És fontos hangsúlyozni, hogy ez egy belső semlegesség, nem pedig egy kívülről jövő rezignáltság.

Plusz ott van még az áramlás. Ez leginkább a Sat Nam Jóga stúdió születésében megfigyelhető. Egy meditáció során volt egy pont, amikor úgy éreztem, hogy szeretném azt a bizonyos kreatív teremtő energiát visszahozni a mindennapjaimba. Elkezdtem erre egy meditációt gyakorolni. Majd kevesebb, mint 3 hónap alatt egy stúdióban találtam magam, ahol tanítok, és a hely apró-cseprő ügyeivel is foglalkozom. Nekem ez azt bizonyította, hogy az élet feltárja és megmutatja magát. A kulcs pedig, hogy ne elméből döntsünk, hanem a szívünkből. Érezzük meg, merre menjünk. Ha idáig el tudunk jutni, – és ez nem könnyű, aláírom – akkor tudunk egyre inkább önmagunkat képviselve a beteljesedés útján járni. 

Bátorítanád azokat, akik hasonló váltáson gondolkodnak a szakmájukat tekintve?

Nekem nagyon nehéz volt az a 9 hónapnyi időszak, amíg ez a váltás megérett bennem. Eleinte mikor ültem az építészirodában – ahol egyébként szerettem dolgozni – azon kaptam magam, hogy csak kattintgatok. Éreztem, hogy ez nem én vagyok. De nagyon sokáig ellenálltam, éreztem, hogy ez már nem az igazi, de nem tudtam mitévő legyek, és ebben őrlődtem. Aztán egy nap a meditáció után, az jött fel bennem, hogy vége, elég volt. Mondtam a páromnak, hogy én felmondok. Odáig ért bennem a dolog, hogy azt éreztem, nincs más választás. És amikor eljött ez a pont akkor minden kérdés elengedődött, és csak az a bizonyosság maradt. Én azt gondolom, ezt a pontot érdemes kivárni. De úgy, hogy ne törjünk meg benne! Ehhez nekem az eszközöm a jóga, a meditáció, illetve önismeret és önreflexió volt. Aki váltásban van, neki azt ajánlom, hogy meditáljon nagyon sokat. Hogy tudja, hogy mikor minek van itt az ideje. Mert legtöbbször tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tesszük mellé, hogy mikor.

Fényképezte: Tajnay Dorottya

Le tudnád írni, mi zajlik egy meditáció során? Hogy neked miben segít?

Ilyenkor kívülről úgy tűnhet, hogy semmi nem történik, hiszen ülünk és meditálunk. De bennünk annál több minden zajlik! Ilyenkor feljöhetnek érzések, emlékek, amiket korábban nem tudtunk megélni, de a meditáció során esélyt kapnak. A meditáció arról is szól, ami elől menekülünk. Valójában mindannyian egész nap menekülünk. Felkelünk, tesszük a dolgunkat, nem hallva saját magunkat. Azt szoktuk mondani, a szokásaink határoznak meg minket, amiket érdemes feltárni, meglátni, újraértelmezni, szükség esetén megváltoztatni. De ahhoz, hogy meg tudjuk látni a szokásainkat, amik lehúznak minket, nem szolgálnak, nem erősítenek minket, szükségünk van egyfajta tudatosságra. Egy olyan térre, amiből azt érezzük, hogy hátra tudunk lépni. Ilyen a meditáció is. Én mindig azt a hasonlatot mondom, hogy a meditáció abban segít, hogy kirakjuk életünk puzzle-jét, meglássuk azt a képet, amit előtte nem láttunk, mert mindig csak egy darabra koncentráltunk. A meditáció gyakorlása által hátra tudunk lépni, hogy összeálljon a kép.

Sat Nam Jóga néven vagy jelen az online térben. Mikor hoztad létre az oldalt, és mit foglal magába?

2014 augusztusában kezdtem el blogot írni a kundalíni jógáról a Sat Nam Jóga platformon. Akkor azt tapasztaltam, hogy kevés információ volt elérhető a témában magyar nyelven. Majd megjelent bennem egy vágy, hogy továbbadjam azt, amit én kapok és tapasztalok a jóga során, így elkezdtem jóga órákat tartani. De fel kellett ismernem, hogy ezeken az órákon nem tud mindenki részt venni. Ezért létrehoztam egy blogfelületet, ami idővel kinőtte magát. Tartottam mellette órákat, később megjelent az online programok lehetősége, és a gyerekkori barátnőmmel egy webshopot is létrehoztunk mellé. Most pedig egy stúdió is a Sat Nam Jóga ernyője alá került. Évek óta éreztem, hogy jó lenne egy fizikai tér, ami hozzá köthető. A nyáron kaptam egy lehetőséget, amire úgy éreztem, nem mondhatok nemet. 

Milyen órákon lehet részt venni a Sat Nam Jóga központban?

Kundalíni alapú órákat tartunk. Elsődleges célunk, hogy megismertessük a jóga gyakorlati, meditációs és mantrás részét. Úgy igyekeztünk kialakítani az órarendet, hogy tematikus offline és online óráink legyenek, annak érdekében, hogy mindenki megtalálja azt, ami őt leginkább vonzza. Az órákon többek között fókuszba kerül a nőiség, a vitalitás, a stresszkezelés, és még sok más. Érdemes az órarendünkből szemezgetni és követni az online felületeinket, ugyanis időszakos workshopokkal, eseményekkel is készülünk.

Kinek ajánlanád a kundalíni jógát?

Mindenkinek, aki azt érzi, hogy itt és most szeretne változtatni valamiben az életén. Ez lehet egy igazán nüansznyi dolog, ami kapcsán megjelenik a vágy, hogy változzon. Én abban hiszek, hogy minden belülről kezdődik. Ha szerzünk a jógában egy kis tapasztalást, a saját bőrünkön érezhetjük, hogy ez egy nagyfokú biztonságérzetet ad. Manapság ez nagyon fontos. Hiszen olyan történések vannak, olyan helyzeteket tár elénk az élet, ahol minden pillanatban tesztelve vagyunk, hogy meg tudjuk-e tartani önmagunkat. Folyamatos nyomás alatt állunk. Én azt gondolom, a kundalíni jóga egy nagyszerű eszköz ahhoz, hogy ez a megtartó erő ott legyen számunkra. Hogy a belső biztonságérzetünket elkezdjük mélyíteni, még akkor is, ha úgymond nagy hullámok csapkodnak a fejünk felett.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32