fbpx

Mi az a Wim Hof metódus, és miért érdemes elmélyedned benne?

Wim Hof holland motivációs szónok, közismertebb nevén A Jégember (The Iceman) véleménye szerint túlságosan elszakadtunk a természettől, ezáltal pedig a bennünk rejlő ősi erőtől. Módszerével újra képes lehetsz kihasználni teljes potenciálodat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A ma élő emberek viszonya a világgal, a természettel, egészen megváltozott. Nincs már szükségünk olyan mértékben túlélési ösztönökre, mint őseinknek, és mindenre van egy kényelmes, könnyű megoldásunk. Wim Hof egész életében úgy gondolta, hogy éppen e miatt az elkényelmesedés miatt nem is aknázzuk ki lehetőségeinket, nem használjuk ki teljes potenciálunkat. Ennél fogva pedig elveszítettük a kapcsolatot a bennünk rejlő belső erővel. A Jégember néven elhíresült holland férfi ezért elkezdte megismerni saját testét, feszegetni határait, és tudományos alapokra helyezve kifejleszteni metódusát. 

Eleinte ez a hideggel való megbarátkozást szolgálta, nem véletlenül az Iceman becenév. Wim Hof számtalan műsorban jelent meg, mint attrakció, vagyis az emberfeletti tűréshatárral bíró csodabogár. Ugyanis hosszabb ideig tudottegy jéggel teli hengerben álldogálni, mint előtte bárki. Rekordokat döntögetett minden hasonló téren. Leghosszabb ideig úszott jeges tó vizében, és mezítláb futott maratont a hóban. És bár nem egyszer kockáztatta életét, mégis, a tudomány őt igazolja. Hiszen olyan mély fiziológiai folyamatokat képes stimulálni és oly módon tudja uralni testét, ami hozzásegíti, hogy közelebb kerüljön saját magához és teljes potenciáljának kihasználásához.

A Wim Hof Method három alappillére

A metódus három részre bontható: légzésgyakorlatokra, hideg terápiára és a kettő alapjául szolgáló elkötelezettségre. 

Nem először hallunk róla, hogy a légzésgyakorlatok pozitív hatással lehetnek szervezetünkre. Számtalan jógi hívta már fel a figyelmet a megfelelő légzés fontosságára, így Wim Hof módszere csupán egy a sok közül, amit érdemes kipróbálni. A tudományok bebizonyították módszere hasznosságát, hiszen a megfelelő légzőgyakorlatok magasabb oxigén szintet eredményezhetnek a testünkben, amely pedig segít a stressz kezelésében, több energiát és gyorsabb immunválaszt eredményez. Mindez pedig összességében hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez. Ha szeretnéd te is kipróbálni Wim Hof légzőgyakorlatát, akkor kattints ide

Második pillére a metódusnak a hideg terápia. Talán már te is találkoztál azzal az elmélettel, hogy reggel érdemes zuhanyzás során szép lassan egyre hidegebbre állítani a víz hőmérsékletét, vagy azonnal hideg vízzel kezdeni. Ez segíti a vérkeringést, és a bőrünk egészségére is jó hatással van. Nem véletlen az sem, hogy a szaunák környékén hidegvizes medencét találunk, egyesek pedig egyenesen a hóba vetik magukat a meleg után. Wim Hof is nagy hangsúlyt fektet a test hideghez való szoktatására, hiszen ez nagy mértékben erősíti az immunrendszerünket, segíti a hormonrendszer kiegyensúlyozottságát, és hozzájárul a az alvás minőségének javulásához. Nem utolsó sorban pedig csökkenti a gyulladást, és az anyagcserét is gyorsíthatja. 

A Wim Hof módszer során először a légzőgyakorlatra és meditációra van szükség, majd ezután következik a testünk hideghez való szoktatása hideg zuhany segítségével. A metódus alkalmazásával pár hét alatt észlelhető a változás testünkben. Nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk, és visszanyerjük a kontrollt testünk felett. Erről részletesebben itt tájékozódhattok.

Végezetül pedig minden változás alapja: az akaraterő, az elkötelezettség. Hiszen enélkül nem sok dologra lennénk képesek. Éppen ezért Wim Hof hisz benne, hogy saját testünk és elménk felett visszanyerni az uralmat, csak úgy sikerülhet, ha akaraterőnket is megerősítjük. Sokszor hajlamosak vagyunk belekényelmesedni a mókuskerék forgásába, és napjainkat mintegy robotként csupán átvészeljük. A metódus alkalmazásával növelhetjük az akaraterőnket, hiszen mindkét lépéséhez dedikációra, fókuszra és türelemre van szükségünk. Mindezek gyakorlásával pedig sokkal több dologra leszünk képesek, mint az azelőtt. Csak tegyünk egy próbát!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32