fbpx

Teakóstolón jártunk a Newsee Store-ban

November 26-án legjobb barátnőm spontán meghívására kocsiba ültünk, és Szentendre felé vettük az irányt, ahol egy kincsesdobozhoz hasonlító csodahelyen igazán minőségi, kínai teákat kóstolhattunk Bokor Krisztián jóvoltából.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi az a teakóstoló?

Én személy szerint még sosem jártam ilyen eseményen, de említett legjobb barátnőm révén már volt szerencsém egy-két érdekességet kipróbálni, és megtapasztalni egy apró szegletét a valódi tearituáléknak. Annak ellenére, hogy alapvetően inkább a kávékultúra szerelmesének tartom magam, mégis lenyűgözött ez az egész, mikor ő mutatta meg egy kicsiny szeletét a teázásnak. Így a kóstolóra gyermeki kíváncsisággal és nyíltsággal indultam el. Az esőnek köszönhetően nagyon családias kis program lett az eseményből, de őszintén szólva, szerintem ezt akkor egyikünk sem bánta. 

No de a lényegre térve a teakóstoló mondható egy teaszeánsznak is, amit a kóstoltató vezet, és általa több különböző, minőségi remekkel ismerkedhetünk meg. Mindezt pedig tradícionális módon, megfelelő leöntési technikákkal, és az elmaradhatatlan tea szent megtisztelésével egybekötve tehetjük. Nagyon leegyszerűsítve Krisztián mesélt a különböző teákról, továbbá arról, hogy mit hogyan érdemes inni, és hogy adott eszközök mi célt szolgálnak. És míg ő mesélt, mi kortyolgattunk a kézzel készített kerámia csészékből.

Milyen teákkal ismerkedhettünk meg?

Elsőként egy finom zöld teával indítottunk, aminek Bi luo chun a neve, és a 10 legjobb kínai tea között jegyzik 1915 óta. Ezután következett egy érdekes fehér tea, ami a Bai Xue Long névre hallgat, és Krisztián elmesélése alapján ez egy árnyékban szárított, alig-alig feldolgozott teafajta. 

Aztán jöttek az igazán kalandos változatok, amikről Krisz olyan áhítattal és lelkesedéssel tud mesélni, hogy inkább idézem az ő szavait, mert ezek adják át igazán, mit is tapasztalhattunk:

“A sheng puer teát kevesen ismerik nyugaton, pedig számos változata létezik. A friss, fiatal shengek, olyanok, mintha folyékony fényt innál, általában tomboló tea csível. Erősek. Az érettebb, évek gondos munkájával érlelt shengek már bölcsességet hordoznak magukban, ahol minden korty egyszerre deríti fel a szívet, és hoz a középpontba, és ad erőt a fizikai testnek.”

Minden teafajtából több leöntést is megkóstolhattunk, így tulajdonképpen 3-4 órán keresztül nyílt lehetőségünk ebben a világban kalandozni. Természetesen mindenki addig maradt, ameddig jól esett neki, és annyit ivott, amennyit még be tudott fogadni, de úgy gondolom, a teljes élmény érdekében érdemes volt kivárni a végét.

Hol volt a tea kóstoló?

A kóstolót Szentendre egy kis ékszerdobozában, a Newsee Store-ban tartották, ami eddig méltatlanul kevés rivaldafényt kapott. Ugyanis itt tényleg minden szeglet valamilyen kincset rejt. A kiváló minőségű teák mellett tudomásom szerint ez az egyetlen hely Szentendrén, ahol specialty kávét ihatunk. És mennyire hiányzott már egy ilyen teázó a térségből! Mindemellett a helyet üzemeltető lány kézműves kerámiáit is megcsodálhatjuk, sőt meg is vásárolhatjuk. De ha mindez nem lenne elég, akkor ellátogathatunk a workshopjára is, ahol magunk készíthetünk tányért vagy éppen teás csészét. Helyet kapnak a teázóban még kristályok, köztük olyan elképesztő különlegességek, mint a fakövek, amikről eddig hírből sem hallottunk, különböző printek és mindenféle kézműves termék. A Newsee tehát nem csak egy kávézó, ahol isteni teákat is kóstolhatunk, hanem egy igazi kis gyöngyszem, ahol biztosan melegség járja majd át a lelkedet.

Miért és mikor ajánlom a teakóstolót?

Azért ajánlom mert egy teljesen új világ nyílik meg azelőtt, aki még sosem próbálta. Elsőre biztosan nem fogod teljesen átérezni vagy megérteni az ízjegyek közti különbségeket, de mindenképpen áthat majd a körülötted ülők, és a különböző teák energiája. Krisz pedig olyan lelkesedéssel mesél mind a teákról, mind a kultúráról és az eszközökről, hogy öröm hallgatni. Nem utolsó sorban pedig itt olyan minőségi kínai teákat és szakszerű elkészítési módokat láthatsz és tapasztalhatsz, amit otthon nem valószínű. Kivéve persze, ha már te is elmélyültél ebben a világban. De még akkor is sok újdonságot nyújthat ez az este. 

A következő kóstoló pedig december 17-én lesz, szintén a Newsee-ben, ehhez itt találod az eseményt és az infókat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör