fbpx

Ne legyen a kertes házak kiváltsága: komposztáljunk beltérben is!

Ha régóta tervezel beltérben komposztálni, de nem tudod hogyan állj neki, hadd mutassuk meg számodra az ideális megoldást. Udvarnoki Tündével, a Com-Pot agyag beltéri komposztáló edények megalkotójával Zaka Dóra beszélgetett.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés 

Udvarnoki Tünde, a Com-Pot agyag beltéri komposztáló edények megalkotója: A háztartási szemetünk jelentős részét a szerves hulladék alkotja. A többi hulladékkal együtt kukásautókkal égetőművekbe vagy lerakókba szállíttatjuk el. Az általunk megtermelt hulladék mennyisége (évi kb. 350-400 kg/fő) pedig legalább a harmadával csökkenthető (70-100kg), ha a szerves hulladékunkat csökkentjük, és a maradékot kezeljük komposztálással. A komposztálás lehetősége a kerttel rendelkező háztartások számára már régóta elérhető, de mi a helyzet a városlakókkal, akik nem rendelkeznek kerttel, de mégis szeretnének valamit kezdeni a háztartási hulladékukkal?

Ha a komposztálásra gondolunk, általában azok a nagyméretű ládák jutnak eszünkbe, amiket csak kertekben, esetleg társasházaknál látunk a hétköznapokban. Mesélsz kicsit arról, hogy született meg az ötlet, hogy a lakásban élők számára is elérhetővé váljon a komposztálás?

Városlakó vagyok, mint sokan mások közületek. Nincs kertem, és nincs hozzáférésem kerti/társasházi komposzthoz. Nagyon zavart a konyhai hulladékom a kis, kert nélküli lakásomban. 2010 óta komposztálok beltérben, először egy irodai, majd minden beltéri módot kipróbáltam, és a kerti komposztálásba is belekóstoltam. Lenyűgözött, hogy tényleg működik, ha egy kis odafigyeléssel fenn van tartva az egyensúly. Most egy saját beltéri komposztáló edényt készítek. Egy olyan komposztálót álmodtam meg, ami műanyagmentes, természetes anyagból van, egyszerű fenntartani, és ami miatt még büszkébb lehetek a konyhámra: ez lesz a COM-POT agyag beltéri komposztáló.

Honnan jön a Te környezetvédelem iránti elhivatottságod? Mit javasolnál első lépésnek azoknak, akik most válnának tudatosabbá e téren?

12 éve kezdtem el a Messzelátó Egyesületnél dolgozni, és egy természetes, egyszerű életmód kipróbálásába fogtam. Azóta is kitartóan keresek egyszerű, növényi, „csináld magad”, kis léptékű megoldásokat a bőrünk, hajunk, ruhánk, növényeink, lakásunk, szeretteink ápolására. Az egyszerű, minimalista, hulladékmentes, majdnem ehető megoldásokat szeretem. 10 évet dolgoztam a Messzelátó Egyesületnél, amely a környezettudatos és egyszerű életmódra való átállást hirdeti, de előtte is nagyon érdeklődtem a környezettudatos életmód iránt. Mindig kísérletező voltam, érdekelt a lebomló hulladékom sorsa és a talajélet. Például van egy kerti komposztáló Budán, ahová egy barátommal kijárunk évente megforgatni és csodálni a talajéletet, ami benne zajlik, „just for fun!”. Úgyhogy nem vagyok egyedül ezzel az érdeklődésemmel.

Nagyon változatos, hogy kit mi indít el egy tudatosabb, egyszerűbb életmód felé. Én hiszek a nyitottságban, kísérletezésben és a játékosságban. Nem kell annyira magunkra venni, ha elsőre nem sikerül a „recept”, amit olvastunk, vagy a barátunknak bevált, de nekünk nem. Keressük tovább a saját utunkat, közben kedvesen és megértően magyarázzuk el a családunknak és barátainknak, mert a cél közös, és együtt fogjuk megtalálni.  

Mennyire igényel ez a komposztálási mód speciális tudást? Van-e különleges technika? Mennyire hely- és időigényes beltérben komposztálni? Lakáson belül hol érdemes ezt csinálni?

Az interjú folytatását a Tudaton Magazin oldalán találod. Kattints ide, ha tovább olvasnál a beltéri komposztálásról.

Kiemelt kép forrása: Varga Orsolya

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek