fbpx

BALATON A SOROK KÖZÖTT… ÉS A KARÁCSONYFA ALATT!

Képzeljétek el, hogy létezik egy eszköz, amivel csak bedőltök a fotelbe, és bármikor ott teremhettek a Balaton partján. Sőt, nem csak térben utazhattok vele, hanem akár időben is! Ez az eszköz nem egy időgép, nem is teleportáló, hanem a könyv!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A jó hír pedig az, hogy idén több olyan regény is megjelent, aminek középpontjában a magyar tenger áll! Mi összegyűjtöttünk párat, a szerzők személyes ajánlásával és a kedvenc idézeteinkkel megspékelve, így nektek csak választanotok kell! 

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Fábián Janka, aki a történelmi regényeivel vált híressé és a műfaj nagymestere, legújabb regényében arra tesz kísérletet, hogy a füredi Anna-bál történetének nyomába eredjen. A balatoni ihletésű témaválasztás nem véletlen. Az írónőnek szoros kötődése van a tóhoz, és korábban is belecsempészte már műveibe a balatoni hangulatot: az Emma évszázadában, azaz az Emma-trilógiában egy általa kitalált balatoni helyszínen játszódik a történet, amelyet olyannyira élethűen alkotott meg, hogy sok olvasója elhitte, hogy Balatonkörtvélyes valóban egy létező hely.. Ebben a művében a reformkori Füredre repíti el az olvasókat, Ilka és Krisztina, a két fiatal barátnő történetén keresztül.

Üzenet a szerzőtől:

Az Anna-bál szerelmeseit mindenkinek ajánlom, aki érdeklődik a füredi reformkor, és annak  legszebb legendája, az Anna-bál iránt. Azért nevezem legendának, mivel sajnos semmiféle forrás nem támasztja alá, hogy valójában mikor, és hogyan zajlott le ez a bizonyos bál. Az szinte biztos, hogy amit jelenleg gondolunk róla, abból alig igaz valami. De én a legendát sem szándékoztam lerombolni, viszont igyekeztem – amennyire csak lehetséges – ragaszkodni a jelenleg megismerhető tényekhez. Mert a történelem számomra úgy ahogyan van, mindenféle sallang és utólagos belemagyarázás nélkül a legizgalmasabb.

Továbbá nem csak az Anna-bál eredetének egy lehetséges történetét ismerhetjük meg, hanem a korai reformkor számos egyéb füredi eseményét: például a színház építését, a tűzvészeket, az újjáépítést, de a korabeli illusztris vendégek is felsorakoznak a könyv lapjain.

Éppen ezért remélem, hogy korra és nemre való tekintet nélkül bárkinek remek karácsonyi ajándék lehet. Ráadásul nagyon szép is! :)”

Kedvenc idézet:

„A képet ő is szépnek találta, de tisztában volt vele, hogy sokak szemében különösnek tűnhet. Sohasem szeretett sötét, komor színeket használni, különösen akkor nem, amikor a Balatont vagy a környezetét választotta témául. A festményen a szikrázó napsütésben a tó a kék és a zöld számtalan árnyalatában pompázott, de itt-ott még arany foltok is megcsillantak benne. ”

Bakó Liza: Csíííz!

Emlékszem, hogy még gimnazista koromban gyakran álmodtam arról, hogy az egész nyaramat a Balaton mellett tölthetem. A Csíííz! főhősének, Hannának megadatott ez a álom, sőt még annál is több: szülei úgy döntenek, hogy a család a Balaton mellé, Siófokra költözik, és teljesen új életet kezd. Egy nyári fotós tábor, sok új barát, és egy kis szerelmi bonyodalom teszi még izgalmasabbá Hanna nyarát, és a könyv lapjairól csak úgy árad az igazi balatoni életérzés.

A könyv szerzője, Bakó Liza, mindössze 14 éves volt, amikor megszületett a fejében a történet. Róla és a Balcsihoz fűződő viszonyáról korábbi interjúnkban, itt olvashattok bővebben.

Üzenet a szerzőtől:

Kedves nyárimádó, Balaton-rajongó Sorstárs!

Ipari mennyiségű ünnepi dekor és retinagyilkos ragyogású világítás felhelyezése az egész lakásban, karácsonyi dalokat hallgatva, ajándékvásárlás már november elejétől kezdve, hószállingózásos forralt bor szürcsölgetés a karácsonyi vásár standjánál, mézeskalács dekorálás giccses karácsonyi pulcsiban a kandallóban égő tűz ropogását hallgatva.

Na igen, ez az elképzelés. A valóság pedig:

Délután négykor rideg sötétség az ablakon kinézve, a fagyos széltől könnyező szemek és kirepedezett kézfejek, latyakká váló hóval lecsapó autóforgalom, felsővezeték-szakadás miatti vonatkésés, cukorsokk és puffadás a bejgli és töltött káposzta túladagolástól. És ez még nem minden…

De nem áll szándékomban szurkálódni, azt meghagyom a lucfenyőnek a december 24-ei fadíszítésre. Viszont ha a „ho-ho-ho, kiscsizma tele minden jóval” koncepció helyett a ho-ho-hócipőd van tele a téllel és a karácsonnyal, ideje kicsit visszacsöppenni a nyári jókedvhez, a kicsattanó életörömhöz, a „melegen ajánlott” Csíííz!-hez.

Legyél bárhol, a történet garantáltan elrepít a Balaton partjára, és melegséggel tölti fel a szíved!

A Csíííz! néhány könnyed nyári tréfája feledteti veled a balul sikerült fenyővásárlást, hogy a tiéd lett 2021 listavezető tré fája:)”

Kedvenc idézet:

„A Balaton-parton fogok futni. El se hiszem! – lelkesedtem, és szinte láttam magam előtt, ahogy mosolyogva, lassított felvételen kocogok, hajamat fújja a tóparti szél. Hát ja… Ez az elképzelés, a valóság meg kábé az lesz, hogy izzadtan, lihegve, a szembeszéllel küzdve ugrándozok összevissza, mert a szikláknak csapódó hullámok telibe fröcskölnek. Vigyázz, Balaton, jövök…” 

Karády Anna: A füredi földesúr

Azt biztosan állíthatom, hogy akik olvasták A füredi földesúr előzményét, A füredi lányt, azok ebben a történetben sem fognak csalódni. Modernkori tündérmese, időutazós sci-fi köntösbe öltöztetve, aminek középpontjában a 18. századi Balatonfüred és környéke áll, annak minden szépségével és nehézségével együtt.

A könyv szerzője, Karády Anna, maga is egy balatonfüredi lány, aki jogász hivatása mellett, a járvány okozta karantén alatt álmodta meg a trilógiát. Bizony, ha ezzel a résszel hamar végeznétek, sem kell kétségbe esnetek, hiszen a történet nem ér véget: 2022 nyarán érkezik a befejező rész, ami A füredi gyermek címet kapta. 

Üzenet a szerzőtől:

„Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a történelmi romantikus regényeket, és olvasták A füredi lány című könyvet is. A hideg estéken nincs jobb, mint bekuckózni egy jó könyvvel, A füredi földesúr pedig egy igazi téli mese. Hiszem, hogy nem fognak csalódni, akik szeretik a szerelmes történeteket.”

Kedvenc idézet:

„A tél legádázabb hajnalára virradtunk, a bakonyi szél végigsöpört az udvaron, a farkasok ordítottak. A dermesztő levegő a hegyeken átbukva ömlött le a Balaton felé, reszketésre kényszerítve a falut. Istentelen hideg köszöntött ránk, és hatalmas havazás – ilyet még sosem láttam –, a metsző tél mindenkit a házában tartott.”

Farkas Anett: A 33-as beteg

A romantikus könyvek mellett hoztam egy regényt a krimi és thriller vonal kedvelőinek is. Farkas Anett debütáló könyve csupán pár hete jelent meg, és fő helyszíne a Balaton fővárosa: Keszthely. Az írónő is keszthelyi születésű és mai napig a Balcsitól nem messze él.

A regényben egy brutális sorozatgyilkosság borzolja a kedélyeket, amit Dávid, a sztárnyomozó, és Vivien, a rendőrnő próbálnak megoldani. De vajon mi köze van az ügyhöz a rejtélyes 33-as betegnek?

Üzenet a szerzőtől:

A 33-as beteget elsősorban azon olvasóknak szeretném ajánlani, akik szeretik a pörgős, csavaros sztorikat megkenve egy kis pszichothriller szállal. Ezenkívül minden szülőnek, amihez Miroslav Volf szavait idézném: 

„Egy sérelem mindaddig láthatatlan marad, míg senki sem emlékszik rá, míg senki sem beszél róla nyilvánosan. A külső szemlélő számára az áldozat nem áldozat, az elkövető nem elkövető, tehát mindkét felet félreismeri, mert egyikük szenvedése, illetve a másik erőszakos tette számára láthatatlan marad. Kétszeresen is igazságtalanság történik tehát: egyszer akkor, amikor a bántalmazás megesik, másodszor pedig akkor, amikor nem vesznek róla tudomást.

Kedvenc idézet:

„A pillanat töredéke alatt pergett le előtte az élete. Amikor még kislány volt. Amikor biciklizni tanította az apja, tésztát sodorni az anyja. Amikor hárman kézenfogva futottak be a Balatonba. Amikor vidáman hintázott és mászókázott. Amikor még nem romlott el minden.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32