fbpx

4 módszer, hogyan spórolj az energiával otthon

Már bőven a fűtésszezonban vagyunk, ráadásul így, hogy hamarabb sötétedik, sokkal több áramot is használunk. Ez pedig bizony meglátszik a számlánkon is. Hoztunk pár energiaspóroló tippet.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
1. Ajtók

Ha a meleg levegő el akarja hagyni az otthonunkat, akkor bizony megtalál minden zugot és repedést erre. Ez pedig huzatot okoz, lehűti a lakást, és energiát pazarol el.

Az ajtók és az ablakok bezárása nem elegendő, mivel a keretek rései lehetővé teszik a meleg levegő távozását – és ez pénzbe kerül.  Jó megoldás lehet egy függöny esetleg az ajtó elé, vagy eltorlaszolni a hideg levegő útját egy törölköző vagy párna segítségével. Abban a szakértők is egyetértenek, hogy a huzat az egyik legnagyobb energiapazarló, így ezt mindenképp érdemes megoldani.

2. Ablakok

A rosszul illeszkedő ablakok vagy az üvegtáblák egy másik hely, ahol a hő gyakran elvész.

Ha nem tudjuk kicserélni az ablakokat duplaüvegűre, akkor érdemes néhány vastag függönyt szerezni, hogy segítsen megőrizni a hőt a szobában. Iletve itt is használhatunk párnákat a kis rések ellen. Mivel senki nem akar egész nap sötétben ülni, így jó megoldást nyújthatnak még a barkács üzletekben kapható fóliák, műanyag lapok, amelyeket könnyedén fel tudunk applikálni az üvegre. Ha pedig le akarjuk szedni, akkor nincs másra szükségünk, mint egy hajszárítóra. Ez nem nagy befektetés, de hasznos lehet.

3. Padlás

Ha van padlásunk, talán bele se gondolunk, hogy bizony ott is kiszökhet a meleg. Amennyiben jól szigeteljük, akkor pont úgy működik, mint egy meleg sapka a fejünkön. Csináld magad megoldás lehet, ha a nyílásokat műanyag zacskókkal fedjük le, majd jöhet rá a plusz szigetelés.

4. Hozzáállás

Sok apró dolog van, ami segít energiát és pénzt megtakarítani. Ezek pedig csak viselkedésünk megváltoztatását igénylik, anélkül, hogy bármit szerelni, változtatni kellene.

Néhány példa:

  • Öltözzünk fel rendesen otthon is (persze ez nem azt jelenti, hogy üljünk kabátban.)
  • Azokat a tereket fűtsük, amiket használunk.
  • Mindig tartsuk egy alapszinten a hőmérsékletet, hogy ne a nulláról, sok energiával kelljen felfűteni azt.
  • Főzéskor mindig helyezzünk az edényre fedelet, mert így gyorsabban elkészül.
  • Mindig pont annyi vizet forraljunk, amennyire szükségünk van.
  • Időnként olvasszuk le a hűtőszekrényt, mert hatékonyabban fog működni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32