fbpx

Online képzőművészeti katalógus érhető el az MNB oldalán

Csütörtöktől elérhető az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő kortárs gyűjteményről készült online katalógus a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Kortárs gyűjtemény online katalógus a magyar kortárs képzőművészet keresztmetszetét hivatott bemutatni – írják a közleményben. 

“A gyűjtemény létrehozásával az MNB egyik határozott célja, hogy a nagyközönség mind jobban megismerhesse a hazai kortárs képzőművészet jeles képviselőinek munkáit” – írják. Ennek első állomása, hogy az MNB leányvállalatának, az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő műalkotásokról online katalógus készült.

Mint a közleményben felidézik, a gyűjteménygyarapításnál neves művészettörténészek tettek és tesznek javaslatokat, bevonva a hazai kortárs művészekkel foglalkozó galériákat is annak érdekében, hogy a jelenkori magyar kultúra műalkotásaiból reprezentatívgyűjtemény maradhasson fenn az utókornak.

“A kiválasztások során nagy segítségül szolgál a külföldi jegybankok műgyűjtő tevékenysége, hiszen az angol, az osztrák, a belga, a cseh, a német, az észt, a görög, a ciprusi, a finn, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol vagy a török jegybank is komoly művészeti értékkel bíró gyűjteményeket mondhat magáénak. Az Európai Központi Bank pedig húsz ország százhetven művészének több száz alkotásából állította össze kollekcióját” – áll a közleményben.

A katalógus a https://www.mnb.hu/web/kortars-gyujtemeny-fooldal linken érhető el.

Forrás: MTI.

Kapcsolódó cikkek