fbpx

Skandináv stílusok az otthonainkban

A skandináv stílusok többnyire segítenek a jelenben lenni, lelassulni. Érdemes beilleszteni őket az otthonunkba, mivel akár a mentális jóllétünk számára is hasznosak lehetnek. Nézzük mit tanulhatunk az északi országoktól!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hygge

Talán a legismertebb skandináv koncepció a Hygge, ami a meghittségre, együttlétre és a jelen pillanattal való megelégedésre utal. Továbbá a dán és norvég szó azt is jelenti, hogy találjunk örömöt az apró dolgokban. Például abban, hogy délután elfogyasztunk egy csésze teát, olvasunk pár oldalt egy könyvből a kandalló mellett, vagy minőségi időt töltünk a szeretteinkkel. Mindez segít abban, hogy a mindennapok teendőinkre ne kötelező feladatként tekintsünk, hanem örömünket leljük benne, felismerve, hogy a kis dolgokat egyaránt fontos értékelni. A lakásunkba többek között behozhatjuk a hygge életérzést azzal, hogy egy szépen szőtt pokrócot teszünk a kanapénkra, gyertyákat helyezünk az ablakpárkányra, vagy egy kifejezetten puha paplannal takarózunk esténként.

Friluftsliv

A friluftsliv, vagyis a szabadban eltöltött idő az északi országok lakóinak életének nagy részét teszi ki. Bár a skandináv országokban kemények a telek, ez mégsem akadályozza meg őket abban, hogy élvezzék. A friss levegő, séták, túrázás vagy egyszerűen a tengerpart melletti időtöltés a mindennapi életük fontos része. Ez a koncepció pedig jól beilleszthető a belső tereinkbe is növényzet, fa díszítések, természetes textúrák, színek és printek révén

Lagom

A lagom az egyensúlyról szól: nem túl sok és nem is túl kevés, pont megfelelő mennyiség. A balansz megtalálása életünk különböző területén egyaránt fontos, legyen szó a munka-szabadidő, énidő-társassággal töltött idő párhuzamáról. A mértékletesség  és a kiegyensúlyozottság a skandináv kultúra középpontjában áll, így nem csoda, hogy mindez visszaköszön a belsőépítészeti koncepciókban is. A letisztult pasztell színek, az ehhez illeszkedő minimalista textúrák és a természetes elemek egyensúlya segít megteremteni otthonunkban a lagom életérzést.

Samfundssind

A samfundssind dánul a pillanatot jelenti. Ez az újfajta kezdeményezés egy úgynevezett csatakiáltás részükről a koronavírus járvány ellen. Úgy is fordíthatjuk, hogy elsősorban gondoljunk másokra, és a közösség szükségleteit helyezzük a sajátunk elé. Ez a kollektív felelősségvállalás a dánok otthonában is megmutatkozik. Ahelyett, hogy a belső tereikbe bezsúfolják az évek során beszerzett rengeteg tárgyaikat, olyan praktikus darabokat választanak, amik célt szolgálnak: rusztikus ülőalkalmatosság tárolóval, kézzel faragott dohányzóasztal, vagy helyi kisvállalkozásban készült tálalóedények. A tárgyak tudatos választása egyfajta tiszteletet hoz magával, így jelenhet meg a samfundssind az otthonunkban is.

Fika

Mindannyiunknak szüksége van egy kis fikara! Ez a svéd szó nem más, mint egy szünet a napban, például egy csésze tea vagy kávé formájában. De több mint pusztán koffein löket! A fika abban segít, hogy egy kicsit pihenjen az elme, annak érdekében, hogy a nap további részében újra produktív legyen. Teremtsünk hát meg otthonunkban is az ehhez megfelelő teret! Jó megoldás lehet egy világos olvasósarok, könyvespolccal és megfelelő ülőalkalmatossággal. Ha pedig van teraszunk, mindenképp rendezzük be télen is a megfelelő eszközökkel, hogy a napközben tartott munkaszünetekben egyúttal levegőzhessünk.

Sisu

Ez a finn kifejezés az elszántságról, valamihez való ragaszkodásról, és annak véghezviteléről szól. Több, mint egy ötlet. Általa harcolsz valamiért, még akkor is, ha a dolgok ellened vannak. Mindez pedig a skandináv belsőépítészetben is visszaköszön, mégpedig a személyes tárgyakon keresztül. A skandináv dizájn nem csak minimalizmus, fontos, hogy a személyiségünk is megjelenjen benne. A sisu erre emlékeztet: dekoráljuk ki a lakást régi emlékek tárgyaival, legyen szó a gyerekek rajzairól, a közös utazásokról hozott szuvenírekről, vagy a nagyi kötötte paplanról.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek