fbpx

Így tartsd össze a családot az ünnepek után is

Biztos vannak, akik megkönnyebbülten sóhajtottak, hogy vége az ünnepi felhajtásnak és a rokonlátogatásnak. Ám érdemes lehet elgondolkodni, nem lenne jó, ha nem csak pár napig tartana a nagy szeretet? Hoztunk pár tippet, hogyan legyen rendszeresebb a családi együttlét.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Engem már gyerekként is megviselt, amikor elmúlt a karácsony és hirtelen minden visszaváltott a régibe. De nem az zavart leginkább, hogy megint iskolába kell menni, hanem, hogy a családommal sokkal kevesebb minőségi időnk jutott egymásra. Olyan idő, amikor nincs rohanás, és csak együtt vagyunk.

Legyenek kinevezett “családi napok”

Pontosan tudom, hogy az élet nem ilyen egyszerű és kiszámítható, de ha valamiből elkezdünk rendszert csinálni, az előbb vagy utóbb beépül. Nevezettek ki mondjuk egy napot, amikor ha törik, ha szakad a család összegyűlik valahol. Nem hiába voltak régen azok a bizonyos vasárnapi ebédek, amikor mindenki a nagyinál ült és rántott húst evett. Így máris nem csak egy sima vasárnap lesz, hanem A vasárnapi családi nap.

Nap végi beszélgetések fontossága

A szűk családon belül is fontos, hogy legyen minden nap minőségi időtök egymásra. Ez azt jelenti, hogy mondjuk nap végén 2 óra, amikor nincs mobilozás, tv és társai, hanem valódi odafigyelés van helyette. Ez a család minden tagjának fontos lesz egy idő után. Persze ez nem azt jelenti, hogy rá kell mindig kényszeríteni magunkra, hogy na most vacsora után lelkizünk. De ha jól csináljuk, idővel belső igénnyé válik.

Tényleg azokkal legyünk együtt, akik fontosak számunkra

Úgy vélem sokan azért csömörlenek meg az ünnepektől és a rokonokkal töltött időtől, mert kényszerűségből töltik együtt azt. Azért, mert kell! Pedig ez nem igaz: csak azért, mert valaki a rokonod, nem kell, hogy szeresd és vele töltsd a számodra fontos ünnepeket, napokat. Ezért ha azt akarjuk, hogy tényleg jó élmény legyen számunkra valami azokkal osszuk meg, akik közel állnak a szívünkhöz. A családdal töltött idő azt jelenti, hogy azokkal a családtagokkal vagyunk, akikkel őszintén együtt szeretnénk lenni. Tehát kényszerűségből nem kell meghívni a szülinapodra a másodunokatesódat, ha kiráz tőle a hideg. Nem, még akkor sem ha sértődés lesz!

Ha személyesen nem is, más formában legyen rendszeres kapcsolattartás

Ha valamilyen okból nagyon nehéz személyesen találkozni, akkor ne felejtsük el a modern kor vívmányait. De itt most nem olyan telefonhívásokra gondolok, amelyeket két percben lerendezünk, vagy írunk egy Mizu?-t messengeren. Tartsunk mondjuk zoom vagy egyéb beszélgetéseket, amikor láthatjuk is a másikat és erre is kinevezhetünk egy külön időpontot, amikor igyekszünk úgy szervezni a napunkat, hogy legyen pár óránk a másikra. Persze ez nem pótolja a személyes találkozót, de mégis csak segít átvészelni az időt addig, amíg fizikálisan nem tudtok találkozni.

Bár unalmas frázisnak tűnhet, hogy arra van időd, amire akarod, de ha jól belegondolunk, van benne valami. Mert ha üzleti megbeszélésekre, vacsorákra stb., mindig találunk megfelelő időpontot, akkor a családunkra nehogy ne legyen pár óránk. Ha pedig van valami, ami megéri, akkor az ez.

Kapcsolódó cikkek