fbpx

Fókuszban a lehetőségeid – interjú Bacsinszki Petrával

Bacsinszki Petrával egy kedves ismerőse beszélgetett. Petra újraalkotta a kereteit, hogy valódi értékek mentén segíthesse szakpszichológusként a hozzá fordulókat. Önazonosan és hitelesen vállalkozásának egy beszédes értékű nevet választott és létrehozta a Lehetőség Fókuszú Tanácsadást.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Petra, elmeséled, hogy miért pont ezt az elnevezést választottad?

Fontosnak tartom felhívni arra a figyelmet, hogy ez az elnevezés a szakmai hitvallásomat, attitűdömet és szemléletmódomat tükrözi, a pszichológián belül ez nem egy valóban létező irányzat. Szerettem volna a vállalkozásom elnevezésében is értéket képviselni és az adott értéket a közös munka középpontjába helyezni. Számos  érték vetélkedett bennem, amik mind meghatározzák a velem való közös munkát, mint az értő figyelem, a biztonság, a béke, a megengedhetőség, az elfogadás és az inspirálás, mégis a lehetőség vált ki közülük.

Meg tudod mondani, mi lehet ennek az oka?

Azt hiszem, ez a személyes élettörténetemben rejlik. Igazából már gyerekkoromban is azt mondogattam, én csak lehetőséget kérek, a többit én megoldom. Bár mások, a családom, a barátaim, a pedagógusaim, a szakmai mentoraim, a kollégáim nevében beszélek most, de amikor megadták nekem a lehetőséget, én valóban éltem vele és a lehetőségek nélkül ma nem itt lennék, ez biztos, éppen ezért hálás szívvel igyekszem tovább adni mindazt a jót, amit én is kaptam. Tapasztalatom szerint, igenis kellenek a külső lehetőségek ahhoz, hogy a bennünk lévőket felszínre hozhassuk, csiszoljuk, érleljük és kamatoztassuk. Természetesen magunk is teremtjük és legalább annyira létrehozzuk azokat, de fontos, hogy kapjunk ehhez külső lehetőséget, ideális teret, időt és egyéb feltételeket is, hogy ezek a külső-belső lehetőségek találkozzanak, mert ott csodálatos dolgok születnek: tapasztaltam szárba szökkenést, növekedést, kivirágzást, illatozást és gyümölcsözést is.

bacsinszki petra

Itt meg kell ragadjam – hogy stílusos legyek – a lehetőséget, imádom a félperceseidet! Aki nem ismeri még, nekik hogy mondanád el, mik is ezek?

Ez egy igen jó kérdés, most egy “jó pszichológus” módjára legszívesebben visszadobnám a labdát, hogy te miképp fogalmaznád meg, mi az, ami tetszik bennük, de megpróbálok válaszolni. Érezhetően egyre több a kötöttség, az elfoglaltság és a hajszoltság az életünkben, így egyre kevesebb a szabadon eltölthető idő is, amit hiteles információszerzésre, az egészségünkre fordíthanánk. Mégis úgy vélem, a kevés idővel is lehet minőségin bánni. Örkénynek egypercesei voltak, én már félperceseket írok. Ezek pszichológiai témájú gondolatok, elmélkedések ny/elvi játékos irodalmi köntösben. A félpercnyi korlát klassz kihívás a számomra és felélénkíti a kreativitásomat, vajon mennyi életbölcsességet, tanulságot, útravalót tudok összesűríteni fél percben, egy sorban, egy mondatban, akár egy szóban. Ehhez kapcsolódóan pedig teszek egy gondolati körsétát is. A minőségi érték alapú gondolatindító pszichológia és az irodalom így már nem az idő függvénye, hanem könnyen elérhetővé és befogadhatóvá válik. Másrészről számomra az alkotás öröm, és nagy megtiszteltetés, amikor azt jelzik vissza, hogy a félpercesek lelkületükben Fodor Ákost idézik fel bennük.

bacsinszki petra

Őszintén remélem, még sok félperces fog születni. De hogy tartsam a beszélgetésünk fókuszát, hogy néz az ki általánosságban, amikor valaki lehetőségeiről elkezdesz gondolkodni, illetve tudom, te úgy szereted, hogy együttgondolkodni?

Igen, a közös gondolkodás és együttműködés számomra szintén fontos, a közös fókuszunkba a személyes (transzgenerációs)élettörténet és az aktuális életvezetési nehézség életprobléma szövetén át a megoldáshoz, feloldáshoz, meghaladáshoz szükséges lehetőségek kerülnek. Itt a ‘személyes’ és az ‘aktuális’ szavakat kiemelném, mert ezek fontosak, másnak mások lehetnek a lehetőségeik, illetve ahogy már említettem, nézőpontom szerint a külső és belső lehetőségeink is formálódnak, tehát az időnek, illetve az időegység alatt megtett – lelki – munkának fontos szerepe van. Ugyanis a múltunk fel nem dolgozott nehézségei, a jövőtől való félelmeink és az aktuális aggodalmaink mind megmutatkoznak és összpontosulnak a jelenben, éppen ezért “itt és most” van lehetőségünk azokon változtatni. Minél messzebb jutunk önmagunk megismerésének útján, annál közelebb kerülünk valódi önmagunkhoz.

Ennek megfelelően a közös munka során a belső lehetőségek felől indulunk fókuszunkba helyezve a stabilizáló, konstruktív hozzáállást segítő gyakorlatokat, melyeknek célja a belső biztonság, a nyugalom, a bizalom, az együttérzés, a tisztánlátás, a tetterő és az életbátorság megteremtése, támogatása és fejlesztése. Ezeknek a minőségeknek az együttes segítségével tehetjük és tarthatjuk magunkat alkalmassá arra, hogy a dinamikusan változó külső  körülményeinket is tisztán és helyesen lássuk. Így a belső-külső lehetőségeink együttes figyelembevételével olyan döntéseket hozhatunk, melyek az egészségesebb életvitelünket, életvezetésünket szolgálják. 

Mindezek legalább annyira hatékonynak működnek a megelőzésben, a pszichés jóllét megtartásában, mind az aktuális nehézségekkel, krízisekkel való elég jó megküzdésben – ami azért fontos, mert egy nehéz helyzettel való elég jó megküzdés kivédi az esetleges traumatozációt is -,  továbbá  hozzá segíthet az önmeghaladáshoz, kiteljesedéshez is – trauma esetén pedig poszttraumatikus növekedéshez is -.

Mindig jó téged hallgatni, mert őszinte lelkesedéssel mesélsz a hivatásodról. Ha valaki élne a veled való találkozás lehetőségével, hol kereshet meg?

Budapesten a XI. kerületben személyesen és online is dolgozom. Egyéni esetvezetéseket, de pszichoedukációs előadásokat, csoportokat, workshopokat és tréningeket is vállalok. Facebookon a Lehetőség Fókuszú Tanácsadás oldalon és instagramon is lehet követni a munkásságomat. Bejelentkezni pedig a lehetosegfokuszutanacsadas@gmail.com e-mail címen lehet.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32